Pages

Oct 24, 2011

3 Months Losing Weight Journey - Result of 3 days Detox Diet.

Vavava..Sesungguhnya aku amatlah tidak sabar2 nak share result 3 hari detox diet aritu..Tp di sebabkan anak dara arini terlebey manja..mau berpeluk la sahaja. Takmo letak. So agak terdelay la sikit kan. Mybe arini genap dia 2bln kot. Growth spurt org kampung aku kata..hahaha..

Ok ingat..di previous entry aku timbang berat before buat detox ini 83.5 kan??? sila korang saksikan berat yg aku timbang di pagi Sabtu yg nyaman..hehe..(detox hari rabu-jumaat).
-

-
-

-
-

-
-

-
-

-

-

-

 79.6!!!

83.5 - 79.6 berapa yer adik-adik??? = 3.9kg!!
Yes, dgn 3 hari sahaja buat detox diet..aku telah turun HAMPIR 4KG!!...sila percaya...and sorry gambar agak blur dan pelik. Sbb aku tak sempat nak snap pakai camera. Maklumlah Sabtu pagi, Daddy kan ada rumah..So harus la malu nak snap2 benda2 gini kan. So aku cepat2 snap guna BB, skali ternampak sepasang kaki berselulit sbb pakai short masa tu. So harus la crop jadikan nampak tapak kaki sahaja..miahahaha..Eh, yg penting nombor di weight scale tu kannn????

Dan dgn hati yg senang..aku pun makan beria2 Sabtu dan Ahad tu sbb bday Daddy and Abang aku. Dgn jayanya aku dah order 2 bijik kek. Rainbow cake and Red Velvet cake yg dua2 adalah cream cheese toping. hahaha..Tp takpe, sbb if nak naik 2-3kg pun. Dia akan bergerak ke 83kg balik kan. Imagine if aku tak diet, 83kg+3kg jadi 86kg. Elok lagi seminggu dua aku mkn mcm tu dpt balik berat sebelum Adelia keluar dari perut. Baik sumbat je budak tu dalam perut aku balik. hahaha

Tgk apa yg aku makan hari Sabtu:

Bfast : Iced Coffee, French Toast 2 keping
Lunch : Air Kosong, Meehoon Goreng 2 pinggan. hahaa..Eh jgn salah sangka, Aku order meehoon goreng yg pertama,dia antar alah..dlm 3 sudu je. Aku complaint tp dia kata mmg byk tu. Mcm la aku tak pernah order meehoon goreng kt situ. So dgn perut yg tak puas hati, aku order lagi satu. Hahaha..Puas hati!
Dinner : Makan awal. Dlm kul 8pm mcm tu. Meehoon goreng sepinggan, satay 7 cucuk, rainbow cake 1 slice. hehe
Ini plak menu hari ahad::

Bfast : Roti Sardine + Air Horlicks
Lunch : Ben's Cheeseburger. hahaha..Kata nak belanja bday boy. Harus makan best2 sket kan?
Dinner: Mkn awal dlm kul 6pm. Ayam kfc seketul, Kek Red Velvet 1 slice, AIR COKE 3 GELAS. ..kekeke..Sesungguhnya aku tak tahan godaan air coke dalam ketulan ice yg sangat menggoda di saat cuaca panas menyengat!!!..

So dgn begitu sekali cara aku meraikan penurunan berat badan tu...aku rasa confirm naik lagi 2-3 nih. Tp sbb dah set awal2 tak kisah naik sbb aku dah turun sket, plus mmg niat nak makan byk sbb special occasion kan. Hari lain control2 sket. So dgn hati berdebar aku naik atas weight scale hari Isnin pagi..dan ini lah hasilnya...

-
-

-
-
-

-
-

:: Memang naik..tapi 1kg sahaja..so aku adalah lega::

Berat aku ni mmg pelik bin ajaib. Mmg aku boleh naik berat dalam masa 2 hari, even sehari pun boleh kalau makan mcm hantu. hahaha..Dulu org panggil aku perut stokin. Makan gila2, nampak kurus, tp ntah mana aku sumbat. Mcm stokin, makin sumbat makin dia melanyut and bagi ruang untuk di isi lagi kan..hehe..mcm tu la kau. Ada je space nak letak. Skali skrg tak boleh feeling2 perut stoking lagik. Sbb makan tak hengat 2 hari amik ko 1kg naik..hahaha
Amacam? percaya tak yg detox diet sangat2 berkesan? cuma kena ada jatidiri yg kuat sikit je. Biaslah mula2 mmg rasa terseksa sket. Aku sndiri pun rasa nak quit 80x. hehe..Tp bila tgk result mcm ni, makin bersemangat plak. But this week aku tak buat. Aku diet no rice mcm biasa, and aku nak start exercise sikit. Next week baru aku prepare diri utk detox diet + exercise. Semoga aku boleh sarung baju kurung moden zaman berat 70kg di Hari Raya Haji nanti..kekekeke...Iyer, aku mau set reach 70kg masa Hari Raya Haji. Tercapai ke tidak? belakang kira. Janji target tu ada..

Kepada kwn2, good luck..kuatkan azam dan usaha anda..Sbb yg nak kurus atau gemuk, badan anda juga...hehehe

12 comments:

Anonymous said... [Reply to comment]

Ye, akak pun tengah detox diet hari ke-3 dah ni... Ya ampun, baju dah terlebih longgar. Ramai yang tegur akak dah kurus...Harap-harap Hari Raya Haji ni akak dah turun sampai 60 kg... :)

Thanks sebab post detox diet ni ye.

Kak Iza

ninie said... [Reply to comment]

Dear Mulan...
thx bebanyak pasal post 'Detox Diet' tu...
saya pun dah start buat on last Saturday, kira arini hari ketigalah...
kawan2 kat opis pun dah ku gegar soh buat detox sm2..baru best!!!
----x sabar nak timbang berat, balik nnt---yg confirm seluar semer dah longgar!!!!---- :)

SyaNa said... [Reply to comment]

wawaaaa...
beb aku ni kena kuat semangat la
camne ek cara2 nk kuat semangat??

cara diet da tau..cara kuat semngat tu sile share

taipdisini said... [Reply to comment]

lepas audit aku nak start. aku tak kira!!

AdanyaKauUntukku said... [Reply to comment]

best giler

akak ni dah seminggu tak makan nasik...

tapi berat akak masih tak berganjak..how how??

ZuNas77 said... [Reply to comment]

kak iza,

wahh..bagusnya..ok chaiyok...kalau bleh share result kt sini...bagi semangat kat kwn2 lain sama k..hehe

ninie,

ok sila share berapa kg dah turun...bagus..bagus..suka sy dengr..

ZuNas77 said... [Reply to comment]

Syana,

hehe..ok nanti aku share apa yg menguatkan semangat aku yer..

ZuNas77 said... [Reply to comment]

Fadz,

Teruja kan?? aku berazam nak pakai kebaya kat wedding ko nanti..miahaha..

ZuNas77 said... [Reply to comment]

Kak Ila,

hehe..ikut badan kak..setengah org tak boleh dgn tak makan nasi semata..and mybe akak tak makan nasi, tp benda lain akak makan sama je "berat" nya dgn nasi. so tanpa akak sedar, akak menggantikan benda tu dgn nasi tp hasilnya sama..tkpe nnti zu share apa zu makan bila zu stop nasi k..

amiRAzlin said... [Reply to comment]

Zu lin pun sama dh try detox diet..tp epin ckp xci sbb tghari mkn selain buah n vege...huhu..xpe la tp bt 2 hari 1/2 je.. lin turun 2kg...waa sgt happy!!!igt nk try btol2 nx week..tgh cari semangat for nx week..neway share lagi k...:)

Anonymous said... [Reply to comment]

betul3x.. detox mmg best. buat 2 hari setengah sambil cilok2 mkn macam.. berat turun 2 kg n maintain smpai sekarang.. hehee.. pasni nk buat balik.. tk aci zu sorang je diet.. hehe..
-kak selly-

Princess M said... [Reply to comment]

macam mana detox diet ni. amik Juvanex ker?