Pages

Aug 20, 2014

Adakah Selfie Satu Penyakit???

Sapa suka ber-selfie, sila angkat tangan..
 
Saye!!!....hihihi
 
 
Ada dulu kecoh satu article tu ckp org suka berselfie ni dia ada masalah mental kan? Miahaha..bagi aku, tak kisah lah. Gila selfie pun tapi kena la ada batas gak. Ni ko selfie tak kira tempat, tak kira masa, mmg agak kronik la kan.
 
 
Ada org suka selfie like hari hari. Pastu letak kat FB, IG blog segala. Hari-hari without fail. Jap kang muka happy, jap kang muncung, jap kang julingkan mata, jap kang kerut kening. Mcm2 peel la kan..Ada yg comel sedap la mata memandang...yg kurang comel, agak cpt2 aku scroll down page FB aku tu..miahahaha
 
 
Selfie ni kena ada skill tau tak. Nak2 org takde monopod segala. Angle kena betul. Pastu mata kena tau pandang mana. Aku paling nyampah org selfie tapi dia tgk front screen, not front camera. Kurang effect selfie ko di situ..mata kena tau nak pandang mana..and posing and face expression kena ikut peredaran zaman. Takleh la muka samaaaa je. Kena la feeling2 Nora Danish gak...kahkahkah..
 
Aku jenis takde la gila amik gambar. Aku amik gambar ikut mood. Ada kwn2 aku yg kronik in every occasion time bfast ke lunch semua nak kena posing amik gambar. Tengah tunggu bas pun amik gambar. Posing. Tengah beratur beli food pun amik gambar. Posing lagi. Kadang2 larat la nak layan, time tak terlayan mmg aku buat muka bosan jer. Hihihi
 
 
Bila dah ada anak2 ni, camera penuh gambar diaorg je lah. Nak snap gambar sendiri nak minta sapa. Daddy tu bkn suka layan peel aku kalau bab ni. Nak suruh Arsyad kang ada lah muka jadi separuh , badan kena potong segala. So nak tak nak aku belajar la selfie. Makin hari makin pandai. Sampai paksa2 anak2 kena pandai selfie gak. kekekeke..
 
 
Jom layan gambar2 yg ada dlm hp aku nih.
 
 
:: Ni antara sefie yg terawal. Masa ni tengah sarat. Pipi mcm letak yis. Hahaha..Arsyad memang berbakat bab amik gambar. Takyah suruh pandang mana etc. Tau je dia::
 
 
:: Dia ni paling rajin layan aku amik selfie. Dulu malu2. Now dah lebih sudu dari kuah. Hihi..nanti aku tunjuk gambar2 selfie kami berdua. Macam2 perangai masing2.::
 


:: Anak ketiga dulu sangat allergic dgn camera. Tak suka. Bila di pupuk perlahan2, baru reti senyum. Now nak makin ok. Kadang2 dia yg ajak amik gambar. Mummy dia kan pantang di ajak..lajuuuu je. hihi::

 
:: Budak dobot ni mangsa terbaru aku. Hari2 aku train. Suruh dia pandang front camera, senyum, akhirnya baru2 ni dia berjaya kasi satu selfie yg sangat bernilai. Iyer, mak dia agak sakit mental di sini. Paksa anak pandai selfie. Kekeke..
 
 
 
Ni antara gambar Selfie sorang2. Mostly dalam kete. And sudah semestinya bila masa Daddy takde. Hahaha...Usually masa tgh tunggu dia ptg2 bila jemput dia balik keje. If tiba2 dia sampai aku tak perasan, buat2 la tgk message kat phone....Kekekeke..
 
 
Ada lapan ribu keping gambar sebenarnya. Tapi cukup la aku letak dua tiga keping. Meletop blog ni kang if tuan blog dan kena rasuk sampai dlm blog pun nak letak gambar selfie beliau..hihi
 

 

 
:: Masa ni tgh merana sakit gigi. Nampak tak pipi kanan bengkak. Wisdom tooth. Meranaaa...tapi tetappppp selfie..keke::
 
 

:: Masa baru berjinak2 pakai shawl. Kejap2 amik gambar. Kejap2 selfie. ::
 
 


 
:: Nak tunjuk perbezaan dua anak dara. Si kakak memang pantang di ajak bergambar. Mesti mata sepet modal comel dia tu ada. Si adik memang tak suka. Suruh la senyum takkan dia nak..
 
 
Tapi...itu Aleesya yg dulu. Bukanlah yang sekarang. Haha..Now dah pandai ikut arahan, dah pandai posing selfie. Good job!. kekeke
 
 

 
:: Redho je la jadi anak mommy ye sayang..miahaha::
 
 
Last but not least...anak bujang manja dobot2 saya. Dulu muka blurr je kan. Skrg??? Tidak lagi....

 
:: Bagus Aqil. Awak la yang paling termuda paling awal pass berselfie bersama mummy. Umur 8bln dah pandai dengar arahan. Syabasss..hehe
 
 
 
Eleh..korang takyah nak cebik2 sgt tgk gambar2 aku ni tau. Aku tau deep down or diam2 korang pun suka ber selfie kan? Cuma takmo ckp je. Hahaha...Tak menjadi kesalahan. Janji jangan nak all the time and tak kira masa dan tempat. Ada yang sampai terkantoi tgh memerut pun ada. Adoilaaa...
 
 
And yang penting, akak tak pakai camera 360 filter bagai ye dik. Muka nak ada jerawat ke, blackhead ke, eyebag ke, lantak la. Ai bkn artist nak takut tunjuk muka yg tak semenggah sbb takut peminat lari. Hahaha...Mcm tu ko tgk dlm gambar, mcm tu la kat luar yer. Bersyukur je dengan apa yg Allah bagi ni. Takyah nak feeling2 bajet flowless sgt. Hehe
 
 
Satu2nya orang yg aku tak berani and berjaya train dalam bidang selfie ni dah tentu2 la Daddy! nak ajak dia bergambar pun sekali setahun kot. Nak ajak selfie??? jgn harap! hehe..Takpelah, nasib ai ada anak ramai nak layan karenah ai ni...hiks.
 
 
Ok korang, selamat berselfie!!..takde nya sakit mental ke apa, tapi jgn sampai kemaruk udah la yer...
 


Aug 4, 2014

SELAMAT HARI RAYA!!!

Hi Uolss....Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir Batin yer..
 
Kepada kawan2 yg kenal aku di alam nyata, aku minta maaf la kalau ada salah silap sepanjang korang kenal aku. Terkasar bahasa ke, Tersakitkan hati ker....
 
 
Kepada kawan2 yg aku kenal di alam maya, walaupun kita tak pernah jumpa ke apa, minta maaf jugak kalau ada salah silap tau....
 
 
Tahun ni aku agak teruja beraya. Sebabnya......Setelah tiga tahun, first time raya tak payah pakai baju pregnant!! hahaha..Rasa mcm gila best dapat pakai baju normal wei...dapat raya dari pagi sampai malam tak penat2..hihihi..Bagi korang maybe biasa je. Try la pregnant tiap2 tahun, baru korang rasa apa yg aku rasa....Tak..ini bkn nak mengeluh ke apa. Dah memang aku yg rela di hamilkan tiap2 tahun kan..Tapi ini cuma luahan perasaan..hihihi..
 
 
So dengan misi nak menguruskan badan ala2 tak sampai target (lagi 10kg nak turun!!), tak dapek la nak bergaya sgt di hari raya. Sob..sob... Takpe, tahun depan masih ada. Sebelum aku dapat arahan utk pregnant balik..Mari lah kita start kan misi utk kurus secepat mungkin!!..
 
 
Bila aku belek2 album raya, tiba2 jadi sebak. Dari berdua, sampai bertiga, ber-empat, berlima and tahun ni ber-enam. Huhuhu..rasa bersyukur sgt dengan rezeki yg Allah kasi kat kitaorg nih. Aku tak rasa ada ramai org boleh tambah org dalam setiap gambar raya. Hahahaha...Bangga sgt dengan pencapaian aku dalam bab ni. keke
 
 
Mari kita tgk balik gambar2 raya dari sejak kawin...throwback moment la konon kan..
 
 
 

 
:: Pengantin bawuuuu...hahaha..takdenya pengantin baru sgt..masa ni first year beraya bersama. Arsyad dah dlm perut 4bln gitu....belum gedik nak sedondon lagi masa ni..hihi
 

 
:: First year beraya dengan Abdullah Arsyad. Baju aku tak siap! So tak dapat sedondon. Gerammm::
 
 
 
 
:: Tahun kedua beraya dengan Abdullah Arsyad. Masa ni tahun 2010 satu2nya tahun aku tak pregnant. Hahaha..Sbb maybe masa ni Arwah mak sakit dan akhirnya meninggalkan kami pada 26 Syawal. Al-Fatihah.....::
 
 
 
 
:: First year beraya dengan anak dara. So mommy gedik nak sedondon. Walaupun masa ni dah agak sarat. Nak gak melaram. Pastu family Daddy ajak photoshoot kat studio. Lagilah hebat kegedikan melaram. Hihihi..::
 
 
 
 
:: Ini tahun lepas. Rakyat dah makin ramai so susah nak capture nice family photo. Ini je yg paling terbaik dpt di snap. Perut dapat di sembunyikan walaupun dah 6bln masa ni. Hahahaha::
 
 
Tahun ni punya special jugak. Aku jenis buat baju raya sedondon 2thn sekali je. Takyah membazir. Takkan tiap2 tahun Daddy nak tempah baju melayu. Recycle sudehhh..Kang byk2 baju melayu dalam almari tu dia nak pakai utk occasion lain plak. Hahahaha...Aku parang je dia kang..kekeke
 
 
Bila fikir2 nak color apa, yg sesuai dengan semua org, pening gak. Aku suka Dusty Pink. Tapi Daddy tak approved. Dia nak color light and soft. Fikir punya fikir, ok la amik Tiffany Blue. Buat lain sket, Daddy matching dengan anak2 dara, Mommy matching dengan anak2 bujang. Takde la sedondon satu tone color satu kain satu papan konsepnya. Mix and match gitu. Hehehe
 

 
 
 
:: Ini lah shot terbaik. Aqil and Aleesya mata ke lain. Tak apalah. Janji mommy comel. Eh! hahaha....Kesian anak2 terpaksa berposing pagi2. Mana la diaorg ada mood kan. Ada mommy kisah????? Hahaha::
 
 
Last but not least, nak gak gedik2 bergambar berdua dengan suami tercinta. Dia ni susah betul nak amik gambar. Aku tgk2, gambar berdua aku dengan dia ada la kot 2-3 keeping sepanjang kawin nih. Hahaha...sadis sgt. So aku ajak dia amik gambar. Dia boleh Tanya "Nak buat apa???" Nak buat kenangan la sayang oiiii..Orang amik gambar nak buat apa lagi? Takkan nak buat pekasam kot..bkn leh makan ponnn..haihhh la sayang oi...
 
 
 
:: Lace tu gigih jahit sendiri tau....2mlm tido kul 3pagi. hahaha..::

 
So korang pun sila letak gambar raya. Meriah..I like...setahun skali je kan....meh la mengedik bersama2...hihihi....
 

Jul 7, 2014

Diari Masak Emak-Emak di Bulan Puasa....

Sesungguhnya.....aku memang tak pandai masak. Pengakuan ikhlas nih. Hehehe..Mak aku terror gila masak. Campak-campak lepas 15min siap dah lauk sedap gila. Walaupun simple2 mcm sambal sardin. Slurrrppppp...Tapi aku tak dapat bakat emak. Kakak aku dapat. Dia pun jenis campak2 then jadi jer. Aku ni jangan cakap nak campak, kalau ukur halia pakai pembaris nak tau exact size utk masak pun lom tentu sedap. Hehehe

Lepas kawin, memang terus terang kat Daddy ckp aku tak pandai masak. Nak2 mak mertua aku pun terror masak. So baik ko mengaku cepat dari pura-pura pandai pastu malu di kemudian hari. Hehehe..Alhamdulillah Daddy jenis tak kisah. Masa berdua kitaorg jarangggg gila masak. Paling bodoh pun nasi goreng je lah. Itupun beras 5kg bertahun nak abis. Jangan cakap dah ada kutu, rama2 pun pernah ada dalam bekas beras!. Hahahaha...Nak2 kitaorg bkn jenis pemakan. Malam memang jarang makan. Balik keje sampai umah dah malam. So selamat sket la aku takde la obvious sangat nampak kekurangan diri. Hihihi

Tapi.....cabaran bermula bila dah ada anak2. And anak2 Alhamdulillah jenis pemakan. Ko letak la apa pun atas meja, if tak licin in split second pun, diaorg akan makan sikit2 ulang2 sampai habis. Yang pelik tu sentiasa je lapar. If pagi nak buat nasi goreng, kang kul 11am cakap dah lapar. Mak ko baru nak belek2 recipe pikir apa nak masak utk lunch. Tak terkejar tau...hihi

Lagipun bila anak2 pandai makan, seronok sikit nak masak..Walaupun takde la sedap mana. Tapi bila tengok if menu yg kena dengan selera diaorg tu, makan sampai bergaduh berebut kalau jatuh kutip2 kat lantai, rasa terharu rasa nak lari jerit kat jiran2 mak korang ni ha...kekeke...drama mesti ada...

Usually memang aku tak sempat masak. Balik rumah malam, and aku tak makan malam, so far masak pun simple2 utk anak2 and Daddy. Ayam masak kicap ke, sup daging ke...itu menu anak2. Satu lauk cukup. Most of the time makan nasi kicap dengan telur hancur je. Itupun habis sepinggan. Hehe..utk Daddy dia suka light2. Wrap ker, mehoon goreng ke, mee goreng ke, itupun kalau rajin. Kalau malas dia ngap je lauk anak2.

Tapi bila bulan puasa harus la masak sket kan. Tahun2 sebelum ni aku berbuka kat rumah mertua. Sebab diaorg kat sana pun bertiga, kitaorg datang la memeriahkan suasana di samping menyelamatkan diri dari memasak. Hehehe..lagipun tiap2 tahun aku pregnant. nak masak hari2 tu mmg tobat lah. And dari membazir je kat Pasar Ramadhan, baik la berbuka dengan mertua. Lagi berkat gitu...

But thn nih, tak boleh lah...Dengan anak 4, nak ulang alik Cheras-Kajang, nak berbuka sambil bersilat dgn anak2, end up kang rumah mertua aku yg sepah selerak sbb anak2. Kesian plak nenek nak mengemas bila kitaorg balik kan. So keamanan sejagat di utamakan..marilah kita berbuka apa yg ada and termampu mummy masak jer...

Sahur hari pertama daddy nak simple2 jer. So aku buat telur masak kicap, sayur sawi goreng. Licin je dia makan. Itu lagi selera pagi2 kan. Then berbuka hari pertama sebab Ahad kan..so berbuka la aku kat rumah mertua as usual. takmo malu, prepare la sikit murtabak mini buat sendiri tapi tak sedap sangat ntah apa yg kureng malas nak di bega..hehe...hari ke dua, berkobar la makcik ni nak masak. Keluar office kul 4.30. Amik daddy, amik anak2 layan jem yg maha hazab, end up sampai kajang kul 6.30pm!!!!..Hancur harapan!. Hancur!!!

Dengan hati yg bengkak, singgah la Pasar Ramadhan. Giler ramai org walaupun baru hari kedua. And Daddy nak memeriahkan lagi suasana, usung skali budak2 gi Pasar Ramadhan. Aku dah ckp dia jela pergi, aku duduk dlm kete dengan budak2. Tak...Nak gak beramai2 turun. Punyalah hazab nak tgk food, nak tgk anak yg lari2, nak pegang barang yg di beli, nak tarik and pegang anak...panassssss je rasa masa tu..tapi sbb puasa..sabar..sabar..

Si Adelia kan pantang tgk makanan. Tgh aku pilih lauk, boleh dia main amik je kuih makcik sebelah tu and makan!. Dia ingat ni buffet ke???? adoilaa...cepat2 aku minta maaf and bayar kuih2 yg dia sentuh. Sian la orang meniaga kan...

Beli 2 jenis lauk, kuih 2 jenis, air, murtabak. Habis RM30. Hmmppphh.. Balik goreng sayur je sempat. Aku insist gak nak goreng sayur sbb tgk kakak sebelah aku beli sayur Rm3 utk sesenduk. Hoihhh..celah gigi je tu..

Then hari ketiga makin kuat azam nak masak. Dah siap2 kan bahan dari pagi. Balik je terus berperang. If sampai rumah 6.30 pun aku nak masak. Still akan aku continue masak walaupun dah azan berkumandang. Hahahhaa...gila kuat punya azam.

Dan misi pun berjaya...ni menu hari ke tiga berpuasa...

 
:: Meehoon goreng 2 version. Pedas and tak pedas utk anak2. Asam pedas ikan tenggiri, Sayur kangkung. Kuih beli kat petronas. Lauk kat atas tu kawan aku kasi.::
 
Masak begini pun dah bangga kembang2 hidung dah. Hahaha...Orang dah biasa masak mesti mencebik je tgk menu aku kan. Dia sambil pejam mata pun leh masak. Hahaha...Kasi la can orang baru belajar masak ni nak bangga. Bkn senang aku nak berperang kat dapur mengejar masa tau....


Ni plak menu hari keempat..


::Kari Ikan, Ayam Pandan Berempah, Kacang Botol Tumis, Cucur Udang::
 
Aku palinggggg suka makan cucur. Sebab aku tak makan nasi. Dah tu takkan nak ratah lauk je keje kan...so kena la buat kuih sket. Hari ketiga ni paling win sbb tak beli langsung apa2 utk berbuka. Semua dari hasil titik peluh keringat yours truly. Hiks...nak bangga lagi tu..padahal mak mertua aku masak mcm ni sambil layan Wanita Hari Ini pun boleh..hehehe..
 
Ni Plak menu hari ke-lima...

::Ikan sambal, Ayam kurma, Sayur campur, Roti John special, Kuih muih::
 
Aku teringinnnnn roti john. Tapi ko tau la roti john pasar ramadhan ni main calit-calit je isi dia...Roti keras kejung. Mencik i. So buat la sendiri pakai roti hotdog. Inti sardine. Sedapppp..tapi Daddy muak katanya terlampau banyak inti. Gegurl confuse. Banyak inti pun salah. Nanti aku buat inti calit-calit ala-ala pasar ramadhan utk dia..hehe...Air pun special air koktel. Nyamannnn...
 
Hari Ke-enam...aku berbuka kat rumah mertua. Sebab hari jumaat kan...Esoknya cuti. Boleh la lepak2 kat situ lama sket. Weekend lagi la aku tak masak sbb acara berbuka rumah mertua and rumah abg aku spt biasa. Sabtu repeat rumah mertua. Kali ni aku bawak cucur jagung. Ahad abg aku tak free, so makan dengan kawan2 kat Alamo Kg Baru. Murah gila. Rm35 jer per person. Ada kambing golek. And food selection ok la takde la banyak mana tapi still variety gak la. best.
 
Masuk hari ke-sembilan, dah kena azam baru balik. Nak tempuh jem, nak berperang dlm dapur balik. Hehehe....So ini la menu aku...

 
::Daging salai masak lemak cili api+belimbing buluh. Ayam Goreng. Ikan berlada. Sayur campur. Kacang Panjang tumis. Roti John. Murtabak. Rojak.::
 
Hahahaha..pentamak haloba kan??? kekeke... Hari ke sembilan dah confident sket dengan time management. Sampai Kajang kul 6.15. So berlagak gila tanya Daddy nak singgah Pasar Ramadhan beli apa2 ke? Sbb i nak masak lauk je ni. Kuih2 tkde. Sampai rumah 6.45 pun sempat je masak ni..
 
Wahhh..ko tgk berlagak bkn main aku..Baru masuk dapur beberapa hari ni..hahaha..So dengan kerakusan membeli kat pasar ramadhan, terjadi la semua ni. Tapi tak membazir. Anak2 ulang2 makan sampai malam.
 
Daging salai tu special!. Kawan aku balik Pilah so dia belikan. First time aku masak. Takuttt tak sedap. Tapi jadi sedap plak. Hehehe...Puas hati tgk jilat2 jari Daddy makan.
 
Memang betul orang ckp mcm mana pun puas hati masak sendiri. Sedap ke tak belakang kira. Kalau tak cuba buat and tak pratise, sampai bila la tak reti masak kan. Kena la belajar. Anak ramai..dah semakin membesar. Takkan selamanya nak makan kedai ajer. Kalau kitaorg satu family spend RM30 utk lauk pauk berbuka sehari, kalau sebulan dah berapa? Baik masak simple2 janji kenyang kan...
 
So hari2 kat office ni kitaorg akan share la menu masing2. If ada lebih bawak office kasi kawan2 sket rasa. And yg tak pandai masak mcm aku ni jgn la segan silu nak belajar and tanya2 org...apa yg kita tgk kat internet kadang2 bkn sama kan..tips2 masakan dari org dah biasa masak ni berguna tau...
 
And...amik la kesempatan bln pose ni nak prepare juadah utk suami dan anak2. InsyaAllah..besar ganjarannya. mmg la penat. Mau tak penat. Aku ni tgh masak kang Adelia dtg nak air. Pastu aleesya datang nangis gaduh dgn abg. Pastu tau2 Aqil dah sampai dapur. Bibik pun berkejar ke depan ke belakang jaga diaorg bila aku kat dapur. Pun tak terhandle. Tapi kena la istiqamah lebih sket. Tahan je sementara semua nak berebut kasih sayang ni kan...
 
So menu apa arini??? Plan nak buat beef wrap utk aku. Lauk maybe paru sambal. Ayam goreng rempah (Baki frozen aritu ada lagi). and sayur kobis. Then nak rajin sket buat dessert. Nak buat pengat pisang. Hehehe...Doakan la menu ni menjadi kenyataan ok..
 
Lagi satu, ustaz ckp kalau kita masak, lepas suami makan tu minta la maaf kat dia if ada yg terkurang. Tak sedap ke, masin ke. Kadang2 dia tu telan je nak jaga hati kita. Bkn la wajib..tp lebih afdhal katanya..hehehe
 
Selamat main masak-masak utk emak-emak macam saya. Share la menu korang best tau blog walking tgk meriah masakan korang semua...
 
Kejap je dah 10 Ramadhan weiii....Alahai...
 

Jul 1, 2014

Harta Dunia Akhirat.

Punyalah susah nak dapat mood menulis kan..Miahaha...Dia punya mood rajin datang kadang2 jer. Lamaaaaa yg takde.. bertabah lah yer. Kekeke
 
 
Sebelum tu, nak ucapkan Selamat Berpuasa kat korang. Sama2 la kita amik keberkatan bulan yg mulia ni. Memang penat nak masak sahur berbuka segala nak2 kita yg kerja ni, tapi takpe, "ganjarannya" lebih besar di "sana" nanti. Gigihkan la diri. Aku ni biar tak cukup makan, jangan tak cukup tido. Tapi dengan keadaan skrg aku redhooo je. Harap2 dengan kurang tido dapat bako sket lemak2 di badan. Hihi
 
 
Arini nak update pasal anak2. Lamaaaaa tak tulis sini pasal anak2. Kang diaorg dah besar, dah leh baca, beria ckp Mummy ada blog tau tulis pasal korang tapi entry penuh pasal mummy nak kurus and pasal makanan. Sesuatu sgt. Hahaha..
 
 
Ok harta dunia akhirat saya yg pertama adalah Abdullah Arsyad. Now umur 5thn lebih. Dari dulu sampai skrg entry pasal dia tak pernah yg aku tak ckp dia agak "mencabar" utk di handle. Hehehe.. Memang Arsyad kasi kitaorg challenges utk jadi mummy and daddy yg sempurna untuk anak2. Kitaorg masih belajar. Dan perlu banyak belajar.
 
 
Aritu borak dgn cikgu2 dia masa Mid Year Review. Cikgu ckp dia mmg full of colors. Personality dia memang agak fancy. Suka sgt bergurau, suka berkawan, lasak, suka menyakat org. Dia tak suka dduk dlm kelas belajar, dia cepat bosan. Bila cikgu ajar dia akan pandang tmpt lain or baring takmo tgk cikgu, tapi bila cikgu panggil and tanya boleh je dia jawab. Hahaha.. Sebab tu aku rasa by the time dia masuk darjah 1, aku kena la berhenti keje. Kena focus kat education anak2 pulak. Nak tgk homework dia, nak tgk makan pakai dia. Sbb tau kalau nak harap dia, mmg agak menakutkan la juga. Huhuhu
 
 
 
 
Now dia abang2 sangat. Protective. Sbb Adelia and Aleesya ikut dia pergi school yg sama. Dia tak boleh org buat adik dia. Tapi balik rumah kalau gaduh berebut barang dia belasah gak adik dia. Hahaha. Arsyad ada masalah nak control diri kalau dia dah terlampau happy and active. Contoh dia suka gila main bola dgn aku kan. Mula2 sepak bola rebut2 bola dia seronok, lama2 dia jadi out of control dia amik penyodok sampah nak tolak bola pakai benda tu. Dia suka nak try benda yg bukan2. Explorer sgt budak ni. Sbb tu la slalu kena marah. Aritu dia boleh makan nasi atas kepala Aleesya. Sebab dia kata bosan makan nasi dlm pinggan. Yang adik dia tu pun elok je duduk tak gerak kepala sbb abg letak nasi atas kepala dia jadikan pinggan. Tak gegak gempita mak ko menjerit? hahaha..Abang..Abang...
 
 
 
 
Si princess sorang ni Adelia. Kakak Adelia. Kena selalu panggil kakak sbb dia susah nak terima kenyataan dia ada dua adik dah. Hahaha..Ye la kawan2 dia mostly belum ada adik. Dia dah ada dua. Middle child syndrome sgt dia nih. Attention seeker. Terlampau manja. Habit dia suka isap jari and lagi satu tangan nak gentel siku kita. Tak kira la aku tgh drive ke, tgh dukung adik ke, tgh sidai kain ke, dia datang and ckp "Mummy, meh sini. Adelia nak siku". Hahaha..tak tau mcm mana nak kasi hilang habis yg annoying ni.
 
 
 
 
Kakak Adelia rajin sgt. Cikgu2 semua sayang dia. Dlm kelas kalau buat latihan, dia dah siap dulu, siap mintak extra exercise dia nak buat lagi. Kiasu sgt kau nih. Hihihi. Pastu dulu ingat kan dia tak minat belajar. Mcm slow learner sikit sbb if nak compare dgn Arsyad agak jauh sket la achievement dia. Tapi maybe masa tu awal2 lagi umur setahun lebih. Start dia masuk school dia dah byk vocab. Dah pandai borak. Boleh kira 1-50. A-Z dah dah recognize. Personality makin menyerlah, kalau tak manjaaaa la sgt. Diammm je dulu. Now pot pet pot pet kalau aku marah dia sepatah, mmg dia balas balik dua tiga line. Statement2 kelakar byk gak dari dia ni. Memang suka buat lawak. Nak2 bila bergaduh mulut dgn abg. Bila Abg ejek dia "Adelia  tu dah la gemok.." Dia dgn muka mencebik balas balik "Abang tu dah la suka naik kuda". Hahaha...Tak related bukan? Orang kalau nak balas, balas balik statement yg menyakitkan hati org. Dia tak...asal boleh je statement dia..hihihi..
 
 
 
 
Puteri kedua, Aleesya. Adoilaaaa....Ingatkan dapat anak girl kedua ni akan jadi ayu dan manja la mcm kakak dia. Jangan harap!. Aleesya adalah Arsyad versi perempuan. Lasak, suka buat perangai, garang. Arsyad setahun lebih school kat Little steps, ada 2-3 report pasal dia aku kena sign. Adelia takde report langsung!. Pelajar contoh sgt. Aleesya??? baru seminggu masuk dah ada report. Ni dah 6 bln dia kat situ, dah 7-8report aku sign. Gigit org, tolak org, tarik rambut, rebut barang. Iyer, cikgu kat situ quite strict. Hal sikit2 pun kena tulis report kasi parents sign. Hehehe...Sabo je lah. Sampai kadang2 aku quarantine tak kasi dia g school. Duduk umah nenek seminggu biar dia lupa cara2 nak jadi gangster sekejap.
 
 
 
Kaki pembuli pun iyer gak. Tak padan dengan kecik. Dia kamcing dgn Arsyad. Tapi paling suka buli Adelia. Ada je benda dia nak rebut, benda dia nak rampas, benda dia nak menyakitkan hati kakak dia. Masalahnya kakak dia tu besar, tolak dia skali je dah terpelanting. Dia tu halussssss je. Tapi taiko mengalahkan hapa. Hehe..Kalau nak mintak dia kiss kita pun bkn main susah. Dia akan buat muka tak interested. Rasa nak penyek2 je muka dia tau!. memang tak suka bermanja. If aku kiss2 dia nanti dia tolak muka aku and ckp "dah..dah.." hehehe...ko perangai mcm ni mmg lambat la dapat boyfriend Aleesya oiii..hihi..Tp kat Aqil dia syg sgt. kecik2 dia paham dah yg dia ada adik. Suka main dgn Aqil. Bila Adelia datang nak main skali dia halau. Hahaha...
 
 
 
 
 
Baby bongsu saya (setakat ni..hehe) Abdullah Aqil. Alhamdulillah, sangat la senang nak handle budak bambam nih. Tak banyak ragam. Time lapar dia susu, dah kenyang dia golek2 main. Cuma adalah time dia nak manja2 nak kita dukung. If dapat dukung muka bangga tak boleh blah. Ye la adik beradik ramai, sorang nak kencing, sorang nak air, sorang nak roti, dia je tak pandai ckp lagi. Dia dok la terkapai2 tangan bila aku lalu lalang depan dia tapi apakan daya kalau aku betul2 free baru aku angkat. Hehehe... Cuma dari kecik sampai umur 7bln skrg suka sgt berjaga malam. Kul 3am je dia bangun nak susu. Dah susu nak bergurau senda plak. Aku bantai je tido sebelah dia. Sekarang dah pandai korek2 mata, tarik rambut aku. Sabo je lah.
 
 
 
 
 
If org tgk and dengar cite anak2 aku memang rasa mcm sesak nafas. Yes, penat memang penat. Anak kecik2 berderet takkan tak penat. Tapi penat yg membahagiakan, InsyaAllah. Anugerah tak ternilai ni. Klau nak complaint je selalu, baik takyah buat anak kan????
 
 
InsyaAllah Daddy kata nak tambah lagi. (takuttttt). Tapi bkn skrg. Rehat dulu la 2tahun at least. Penat makcik kuruskan badan tau. Nak kembangggg balik. Padahal lom la kurus mana pun. Cuma bangga gak la dah turun at least 28kg since start mission. Hoyehhhh...
 
 
Sekarang banyak kisah2 sedih kita baca bab anak2 kena dera sampai mati dgn mak sendiri, kena kurung sampai kurus kering (ni mmg aku takleh terima la kan), kena tinggal, kena rogol dgn bapak sendiri etc, buat aku rasa loya. Aku ingat org yg ada anak ni memang naluri keibuan nak protect anak2 dia semula jadi ada. Tapi ada gak yg boleh tekan button Off kejap. Haihhhh.....Bila baca cite2 sedih tu, terus aku peluk anak2 rapat2. Beruntungnya diaorg ada yg sayang,yg protect, yg jaga. Kawan2 diaorg kat luar macam2 nasibnya. Huhu..Semoga Allah terus melindungi anak2 harta dunia akhirat nih. Mereka la yg nak menolong kita di "sana" nanti. Hanya ada dua perkara akan di bawa kita di akhirat nanti, Amalan yg baik, dan doa anak2 yg soleh. InsyaAllah...
 
 
Sebab bulan puasa, entry pun ala2 ostajah. Kekeke...Ramadhan kali ni aku gigih masak hari2 tau. Nanti aku tayang kat sini ek (kalau rajin). hehehe...
 
 
Ok lah, dah nak abis lunch break. aku tak amik lunch break sbb nak balik awal. Nak bersilat kat dapur lagi. Selamat berbuka korang!. Bulan pose jgn notty2 okeh.