Pages

Mar 19, 2014

Berhabukkkkkk....

Ini lah susahnya jadi blogger suam-suam kuku nih. Update sebulan sekali pun syukur rahmat..Hahaha..Aku mmg kagum la tgk blogger2 terhebat di alam maya ni. Hari2 update. Ada yg sehari 3-4 entries. Memang kagummmm...
 
 
Byk sgt benda nak cite. Tapi masa mmg takder. Lagipun aku skrg ada satu penyakit. Rabun. Rabun and silau bila tgk pc lama2. Tgk tv lama2 pun tak boleh. Hp pun kalau tgk lama2 jadi pening. Dapat penyakit ni right after delivered Aqil. Doc ckp memang begitu. Adohaiii..hilang satu nikmat hidup. Nikmat nak tgk tv lama2. (mcm la ada masa nak mengadap tv..haha). Patut kena pakai spec. Tapi takmo sbb nanti takut nampak mcm maqcik maqcik sgt. Hahaha..
 
 
Aku seperti biasa makin bersemangat. Still on track in my losing weight journey. Sedikit behind the schedule but aku tak pedulik. Takkan aku putus asa just sbb number atas weight scale tak sama dgn number yg aku target. Its ok. Sebab aku lebih appreciate benda2 positive yang jadi selain berat badan. Alhamdulillah, kesihatan makin baik. Makin cergas. Tak rasa mudah penat. Energy yg di perlukan utk berlari2 sehari2 tu mencukupi. Walaupun most of the time aku dapat tido 3-4 jam je, tapi aku tetap rasa energetic. Eyebag aku jgn ckp la. Panda tgk pun jeles tahu. Takpe, itu kita boleh cover pakai bedak. Hihihi..
 
Nanti aku share dgn korang result lepas aku buat detailed measurement. Aku sebulan skali akan timbang guna gym punya machine. Nak tau progress my BMI, Body weight %, Body Fat %, Viscerat Fat %, Muscle fat Analysis etc. Ini adalah penting tau. Jgn ingat nak kurus cantik dapat pakai kebaya di hari raya sahaja. Yang penting adalah SIHAT. Kita perlu tau condition badan kita luar dan dalam yer. TAPI, ini semua USAHA sahaja. Kalau Allah nak kasi kita sakit walaupun dah jaga makan and jaga badan, anggap je KIFARAH yer.
 
 
Iyer, nanti aku share. Nanti tu tak lama. Tunggu la sat aku bernafas. Kawan2 yg menanti tu jgn la kasi ugutan2 manja. Takut ai tau. Haha..Aku tau korang tak sabar nak tau result, tips, cara aku nak turun berat segala ni. Tapi again, TIAP TIAP TAHUN aku share tau. Aku bkn kedekut ilmu punya orang. Tapi bkn qualified juga dalam benda ni. Aku share apa yg aku tau and aku buat jer. Tapi korang pelis la buat samaaaa..Jangan la asyik baca sahajaaaaaa....Dok baca je journey orang2 nak kurus takkan jadi kan ko automatically kurus kakak2 kesayangan oiiii....haa...babab kang...
 
Dah. Nak balik. Boleh update blog selepas waktu bekerja sahaja. Dah ada org office baca blog ai nih. Nampak skek kat traffic nih. Hahaha..Kang di cop aku tak buat keje plak. Padahal ada je blogger jutawan dalam office nih yg leh update blog lapan ploh kali sehari. Oppsss..Hahaha..
 
 
Ok, till next entry la eh..
 
Terima la teaser gambar Majlis Cukur Jambul Abdullah Aqil ni...cerita ceriti nya nanti la yer. Harap2 sebelum Aqil umur setahun...miahahaha
 


 
 


Mar 4, 2014

Misi Kurus - Update

Dah tak keruan punya bz skrg. Tapi harus la cari time sikit utk update kan....Mana boleh biarkan sahaja blog ni sepi tanpa khabar berita..hihihi..

So hari ni aku rajin sket nak update progress misi kuruskan badan. Sebenarnya aku malas nak update selalu takut org menyampah, tapi aku kesian kat org yg dok tnya mcm mana progress aku, bila fikir2, what the heck, blog aku, sukati aku lah kannn..hihi

Jgn nak suspen sgt..tuan blog BELUM KURUS yer..Belum...baru mengecik sedikit..sedikittttt aje. Jadilah..aku tetap Happy. Sbb badan dan ringan sikit, rasa nak bergerak tu best je. Rasa segar and fresh. Tak berat, tak seksa. Alhamdulillah..yg penting..rasa SIHAT.

Aku betul2 start mission on 1st Jan 2014 kan..masa tu aku 85kg.

Target nak turun at least 4kg a month. Its totally achieveable. Aku pernah buat lagi byk dari ni. Tapi skrg sedar diri yg umur makin meningkat, metabolic rate dah slow, back to back pregnancy so badan tu nak response amik masa sket...Aku set target, tapi bila tak dapat aku tak give up. Lagi aku gandakan usaha utk back on track...

The most important thing, jgn monitor berat sahaja. Aku perasan berat walaupun tak turun byk sgt compared to dulu, tapi inches turun juga. Baju2 lama dah boleh sarung. Tak perlu pakai baju masa pregnant lagi. Sudah boleh sumbat baju2 tu masuk kotak. Hahaha..Skrg still plus size, tapi takpe..step by step ok..

Ok lah, mari update.

1st Jan 2014 - 85kg
1st Feb 2014 - 81kg
1st March 2014 - 79kg

Total aku turun dalam 2bln ni hanyalah 6kg. Yes. Sikit. Tak capai target aku nak turun 4kg sebulan. Patut by 1st March 2014 aku kena jejak 77kg.

Tapi takpe. Jgn nak sedih tak tentu pasal. Its not good for our mental strengh. Lagi ko stress, rasa nak give up, lagi jauh la impian nak kurus. 6kg pun janji ada turun, janji dah rasa lebih sihat. Bersyukur itu penting.

Ini schedule target aku.

1st Jan 2014         - 85kg
1st Feb 2014         - 81kg
1st March 2014    - 77kg
1st April 2014       - 73kg
1st May2014         - 69kg
1st June 2014       - 65kg

Mencapai berat 65kg by June 2014. Ini target for the first phase. 2nd phase aku nak cecah 60kg tapi itu adalah misi dlm masa 4bln. Yes, 5kg lagi kena amik masa lama. Sbb lagi sikit berat ko nak turun, lagi susahhhhhhhhhh....

Dulu ideal weight aku 62/63kg. Tapi bila aku jmpa fitness trainer kat gym baru2 ni, dia ckp dgn frame and umur aku, ideal weight should be 65-67kg. Terkejut gegurl. Betul ke, mcm tipu ajer. Hahaha...Dia ckp ideal weight tu kena ikut skali dgn umur kita. Makin meningkat, lain la bodymass index etc tu kan.. baiklah, dengar la nasihat pakar. Hehehe

At this moment, perjalanan misi kurus ni behind schedule sket. Aku terlebih 2kg dari sepatutnya. Tapi takpe, kita buck up balik dan usaha lebih gigih. Never say never.

Currently, usaha aku pun takde la giat sgt. Tapi takde la sendu sgt. Sedang2. Ada orang ckp aku ni terlebih buat. Ada yg cakap tak cukup. Aku rasa bab2 ni biarlah badan aku sendiri yg tentukan. If terlebih workout, takkan la aku boleh lagi jaga empat anak kat rumah lepas balik keje kan. Jgn ckp skrg aku ada bibik ok. Bibik aku relaks gila tau. Aku balik je, dia jadi ma'am terus rehat2 layan tv. Hahaha...Memang aku prefer handle anak2 bila aku ada kat rumah.



 
:: Aku masa January 2014::
 
 
:: Aku masa February 2014::
 
Belum nampak beza sgt kan..Sabar yer...Aku pun tak sabar sebenarnya...Hahaha
 
Takpe..janji..tak payah dah pakai baju masa pregnant!!..Yahoooooo....
 
Dah abis masa nak update. Nak turun gym dah. Bye.

 
 

Feb 25, 2014

Hyperactive???

Sebenarnya aku dah lama sangat nak tulis pasal nih. Tapi aku tangguh2 sebab nak mengumpul kekuatan. Dan juga nak mengumpul ayat2 yg agak decent, yang tak akan backfire. Sounds serious right? Yes. Memang serious.
 
 
My firstborn, Abdullah Arsyad b Nasruha. Di lahirkan pada 12th February 2009. Masa pregnantkan dia, aku bleeding agak teruk when i was at 8weeks. Darah keluar berketul2. Dduk sorang kat rumah masa tu. Mengigil call Daddy. Dia mintak abg dia, husband Kak Selly hantar aku g hospital. Nasib KPJ Kajang 5min dari rumah. Call Salina nangis2. Dalam kepala aku memang dah ingat baby ni tak ada. Sebab darah keluar mcm air paip. Tapi Alhamdulillah, lepas doc scan, baby masih ada heartbeat. And aku kena bedrest for 2 weeks. Threatened miscarriage. Belum betul2 gugur lagi.
 
 
Dia memang kuat. Lepas episode bleeding, aku lebih berhati2. Keje aku hanya makan dan rehat. Anak first kan, ko banyak la masa nak bersenang lenang. Aku naik 25kg in total. Masa first time pegang dia, perasaan bercampur baur tu jgn ckp la. Semua orang confirm alami benda yang sama kan. Rasa tak percaya diri aku ni dah jadi ibu.
 
 
Besarkan Abdullah Arsyad ni, bkn la susah gila2. Cuma tak mudah. Ada beza yer SUSAH dan TAK MUDAH tu. Dia adalah sejak azali budak yang sangat active. Sangat banyak tenaga. Sangat suka di layan. Waktu dia betul2 rehat hanyalah time dia tido. Kalau tak tido, jangan harap nak tengok dia duduk diam walaupun 10 saat.
 
 
Alhamdulillah tak pernah ada sakit2 yg bahaya. Masuk hospital sebab phelgm and demam tu biasa. Tak fussy bab makan. Jenis senang bawak diri. And sangat2 independent.
 
 
Masa dia umur 1thn lebih, aku pernah rujuk dia kat Dr. Paed yang jaga dia dari dia berumur sehari. Dr Mahani, KPJ Kajang. Aku bkn apa. Sebab dia lasak sgt. Banyak energy compared to budak2 lain. So aku just tanya Dr Mahani "Doc, u rasa anak i ni hyper ke?"
 
 
Dr pandang aku. Muka dia masam. Dia pandang Arsyad yang masa tu tengah main toys dlm bilik dia. Then cakap kat aku. "Apalah u ni mommy, u tau tak maksud HYPER tu? Itu disorder tau. Arsyad is totally normal. He can speak, can follow instruction, can understand words, how come u suspect dia ada ADD?.
 
Pangggg...rasa mcm kena tampar okeh!!. Betapa jahilnya aku sebagai Mommy Arsyad. Tak tau apa maksud Hyperactive Disorder (ADD), memandai2 nak suspect and tnya Doc. Padahal aku kena paham dulu apa ciri2 ADD. Bdk mcm mana yg nampak ada ADD etc. Bkn hanya sebab dia TERLEBIH ACTIVE.
 
So, masa tu aku lega. Arsyad is normal. Dia cuma terlebih active. And memang jenis lasak. Doc ckp aku patut bersyukur, sebab otak dia sentiasa berjalan. Menandakan dia budak yang bijak (InsyaAllah). Kalau dia jenis duduk diam tgk tv 8 jam tak berhenti, tak suka cakap, tak suka bermain dgn kwn, itu lagi prob yang besar. Ok. Paham.
 
 
Arsyad membesar dekat Daycare. Dari umur 2 bln aku hantar dia kat daycare. So dia dah biasa dgn suasana daycare. Ramai kawan. Macam2 perangai. And dia tau mcm mana nak survive. SO far dah tiga jenis daycare dia dah masuk. Kat Kajang, Singapore and now daycare office aku.
 
Kat Kajang Alhamdulillah cikgu semua sayang dia. Until now aku still baik dengan cikgu2 Arsyad. Aku memang jenis suka rapat dengan cikgu. Sebab aku hargai penat lelah diaorang jaga anak aku seharian. Tak salah kalau aku rapat sampai leh gi lepak makan and diaorang tido umah aku. Diaorang jaga anak aku. Kalau aku nak sombong tak tentu pasal, baik aku berhenti keje jaga anak sendiri.
 
 
Kat Singapore lain environment dia. Aku tak close sgt dengan cikgu sbb masa tu aku kat rumah jaga Adelia and dlm pantang lepas deliver Aleesya. Hanya Daddy yang ulang alik hantar Arsyad. Masa tu dia struggle kejap sbb school fully in English. Dia sorang je budak Melayu and Muslim. The rest semua Chinese or anak mat2 salleh. So dia struggle bab language. Tapi budak2 ni kan cepat adapt. Kejap je dia dah tau basic English words. BFF dia pun Max and Lucas, dua2 rambut perang. Bangga kejap anak dari Kajang leh bergaul elok dgn bdk2 international gitu. Hahahaha...
 
 
Bila aku decide nak masukkan Arsyad kat daycare office ni, aku risau kejap. Sebab, dah memang aku tau nature Arsyad ni. Active, lasak, memang agak "bold" dari orang lain. Aku takut. Takut orang yang tak biasa tgk budak mcm dia. Takut kalau2 dia ter-gaduh dgn anak kwn2 office. Takut kalau dia terlepas laku. Tak semua orang leh paham semua perangai budak. Yang dia paham peel anak sendiri aje.
 
 
Baru2 ni ada jadi satu kes melibatkan Arsyad kat school. Bendanya kecik. Maybe bagi aku kecik. Sebagai orang yang dah 5thn hantar anak2 kat daycare, bila kes org ni kena gigit, orang tu kena cakar, orang ni kena tolak, orang tu kena tarik rambut, bagi aku normal. Kau himpunkan budak2 bawah 5thn seramai 25orang dalam satu tempat. Kau expect takde budak yang bergaduh, yang tolak-menolak, yang bergumpal????
 
Tapi, sesetengah orang tak leh accept. Maybe bagi dia benda ni baru. Ini kali pertama dia hantar anak kat daycare. Environment rumah and daycare tak sama. So dia marah,and salahkan Arsyad. Dia tak boleh terima apa yang Arsyad buat kat anak dia. Walaupun anak dia tak nangis, tak merengek, tak phobia pergi sekolah etc, tapi parents dia cant accept. Walaupun selepas Arsyad minta maaf. As if besar sgt kesalahan Arsyad ni bagi diaorang.
 
Susah kalau kita nak explain and nak kasi orang faham. Nak2 bila dia nak faham apa yang dia nak faham sahaja. Memang susah. Cara dia treat benda ni mcm Arsyad ni hyper, bahaya, pembuli and tak selamat untuk budak2 lain. Yes, Arsyad terlepas laku dalam bab ni. Tapi kita kena ingat, dia budak umur 5thn. Alangkan kita umur 30thn ni tak terlepas dari buat salah. Budak umur 5thn????
 
Aku diam je bila orang cakap Arsyad hyper. Aku diam je bila orang cop dia pembuli. Orang cakap dia suka kacau budak lain. Aku malas nak argue or defend Arsyad. Sebab bagi aku, kalau ko betul2 berfikir as an adult, kau takkan cakap benda2 ni. Kalau dia dah 7-8thn aku faham. Tapi pembuli utk budak umur 5thn, is simply unaccaptable.
 
Tapi aku tak melatah. Aku amik segala advise yang di beri. Aku reflect diri sendiri. Apa yang kurang aku sebagai Mommy Arsyad. Apa yang aku terlepas pandang. Kat mana yang aku perlu lipat-gandakan usaha untuk mendidik anak aku. Aku amik pengajaran dari kes ni untuk aku betul2 improvekan diri. Maybe kesedaran untuk aku jugak. Aku punish Arsyad atas kesalahan dia. Tapi yang setimpal dengan umur dia lah. Orang blame aku tak reti disiplin kan anak, takkan aku nak lepas kat dia pulak kan?
 
Orang cakap anak ramai, so dah tak terkawal. Aku senyum je lah. Meaning adakah kalau aku anak sorang, akan lebih disiplin and tak lasak anak aku tu? hehehe...
 
Bukan senang kita nak besarkan anak2. Lagi2 kalau anak ramai, lain2 personality, lain2 perangai. Method nak pakai tu bkn boleh satu level ajer. Bukan boleh apply kat semua anak. Kalau dengan orang ni cara keras sikit, dgn orang ni lembut. Kalau dengan yg sulung tegas sikit, dengan yang tengah tak boleh tegas sbb dia cepat sentap. Lain-lain. Tapi tolong la jangan blame orang yang anak ramai mcm aku nih. Anak ramai ke sikit, semua parents nak yang terbaik untuk anak2 diaorg.
 
As for now, aku lebih berhati2. Aku selalu pesan kat Arsyad. Jaga tingkah laku kat school. Control diri abg. Tak semua orang faham perangai abg. Tak semua orang boleh terima cara abg yg suka main kasar2, suka main ganas2. Ada yang suka (adalah 3-4org budak geng dia yg bestfriend sgt sbb suka main gusti-gusti..haha), ada yang tak biasa. So kena pandai pilih dengan kawan mana yg boleh main mcm mana. Haa..complicated tak pesanan mak dia kat budak umur 5thn nih? hahaha
 
Takpelah. Hari ni anak aku buat anak orang, anak aku di persalahkan gaya dia penjenayah besar. Esok lusa, kita tak tau anak orang tu plak buat anak orang lain. Perjalanan kita masih jauh. Perangai anak2 kita berubah2. Kadang2 kita rasa kita dah kenal sangat anak kita, tapi ada some budak yang kat rumah perangai lain, kat sekolah macam lain.
 
Sebagai parents, kita jangan cepat melatah. Cepat menunding jari. Terlampau over-protective and defensive. Semua orang sayang anak masing2. Tapi berfikir la secara matang. Kalau kita tak tahu, cari info, cari ilmu utk knowledge. Jangan kita nak label budak tu HYPERACTIVE sedangkan kita tak tau pun makna and ciri2 budak Hyper tu. Kita bkn tak pernah jadi budak kecik. Kita pun ada memory chilhood kita sendiri. Yang manis, yang pahit. Jangan la kita jadi taksub sangat nak control childhood journey anak2 kita pulak. Setiap parut kat badan kita, ada cerita dan memory tersendiri. Kalau Arsyad mengadu ada budak buat dia, aku tak tanya sapa budak tu. Aku akan tanya "Apa abg buat kat dia sampai dia buat mcm ni kat abg?"
 
Memang senang menyalahkan orang. Tapi takpe, aku kena kuat, kena gali seberapa banyak ilmu yang boleh untuk didik Arsyad sebaiknya. Aku jadikan benda ni sebagai pembakar semangat utk aku terus jadi yang terbaik untuk dia.
 
InsyaAllah...doa-doakan lah yer....
 


:: Abg, mummy akan sentiasa usaha untuk jadi yg terbaik utk abg, utk anak2 Mommy..InsyaAllah..::
 
 


Feb 19, 2014

Progress...

Sorry la yer..lama sgt tak update..bkn la bz bebenor aku ni kat office..tapi agak bz lah jugak..Dulu kalau nak update blog idea mencurah, and kejap je amik masa. Within 15min siap dah. Skrg ntah kenapa, skills karat ke, dah di mamah usia ke, dok la karang entry 20min tak siap2, sudahnya tak publish langsung..Hahaha..

Ok la sbb ramai sgt yg soh update, ni skrg nak la update my progress dalam Misi Me-nyahkan Lelemak ni kan...Yes, ini la misi berulang-ulang tiap-tiap tahun. Jangan kata korang, aku pun dah naik bosan. Tapi apa nak buat, badan sendiri. Sendiri nak sihat, sendiri nak rasa ringan, sendiri la kena kerja keras.

Aku rasa penurunan kali ni agak slow berbanding last year. Sbb masa tu aku boleh lagi pecah record turun 9kg a month. Skrg ni mmg agak segan2 la dia nak turun. Bila aku kaji2, yes, my metabolic rate problem. Biasalah bila umur dah meningkat, then back to back pregnancy, metabolic rate ko makin lama makin sendu. Lagi susah nak kurus. Diet+exercise yang jitu hari2 pun maybe dapat turun max 4kg sebulan. Itupun dah syukur rahmat. So aku sekarang tengah giat buat research macam mana nak boost up kan balik metabolic rate nih.

So untuk korang2 yg kena turun berat, tapi dok la tangguh2, sila la jangan tangguh lagi. Kita ni bukan makin hari makin muda yer. Jadi lagi lama kau simpan lemak, lagi susah nak nyahkan. Percayala kata-kataku. Tapi jangan risau. Sebesar mana pun korang, sesusah mana pun nak kurus, pasti ada jalan nya. Cuma nak dengan tak aje.

So berat aku masa start mission 1st Jan 2014 adalah 85. Dia ada la point something lepas 85 tu tapi aku bundarkan aje lah. 4 weeks after that berat aku dah 81kg. Ok la 4kg turun sebab yang betul2 aku pulun dier+exercise pun start keje yakni masa 20th Jan tu. Kalau memang dari mula aku betul2 pulun, maybe dapat lagi lebih. Tapi takpe, as a start, this is more than enough dah.

Aku punyalah tension nak pecahkan angka 8 tu. Dua minggu ok dok la stay kat 80 lebih, akhirnya pagi tadi dah pecah. LEGA!!.  So currently berat aku now is 79.7. Nampak pangkal 7 kat depan tu memang la rasa sgt2 bersemangat.

So far aku masih kekalkan No Nasi, No Colored Drinks and No Dinner after 7. TAPI.... ada tapi nya..kadang2 kalau bab dinner after 7 tu terlepas jua. Nak2 bila balik rumah MIL. Susah nak elak. Bab elak nasi and elak minuman manis aku tahan lagi. Kagum tau aku rasa sbb aku adalah pencinta minuman manis. Teh ais tu memang pojaan hatiku, tapi dah 2bln lebih ni tak minum. Ais jauh sekali. Uish...kagum..kagum... hahaha

Ini gambar last year. Masa aku dpat turun secara banyak. Masa metabolic rate tak segan sgt. Beza tak? Ini gambar testimonial. Remember aku ada cakap aku memang tgh amik supplement yang MEMBANTU aku? Nanti aku share yer.  Dgn berat and age sekarang, nak buat sendiri without supplement sgt la payah. Alhamdulillah at least aku dah jumpa benda yang MEMBANTU aku. Dari dulu dok la invest kat benda yang bukan2. Paling haramjadah adalah masa beli PB corset and Herbalife. Mahal gila. Sekuman pun tak membantu. Cit. Tapi ingat, ini adalah untuk MEMBANTU sahaja. Pokok pangkal tetap la diri ko sendiri...



:: If nak try leh contact aku terus pun takpe, dulu contact kwn aku si Kathy ni. Tapi skrg dengan aku skali dah jadi tukang jual. Benda baik jgn kedekut nak share dgn orang. Hehehe::

Gambar sekarang? No. Lom boleh share. Saja kasi suprise. Miahaha...nanti la aku share yer...kasi la aku betul2 selesa dengan diri aku ni dulu.

Kasut sukan dah surrender. Aku beli lepas beranakkan Arsyad. Pulun pakai hari2 selama setahun aku bersukan, lepas tu pregnant Adelia. Then pakai lagi lepas beranak Adelia, tapi kejap je la kan. Pastu simpan sbb pregnant Aleesya. Pakai balik lepas beranak kan Aleesya, pastu kejap je simpan sbb pregnant Aqil. Then thn ni aku baru pakai sebulan. Dah hantar jahit, dah hantar gam, dah staple semua bagai. Tapi tapak dia HANCUR. Hancur okeh!!!..tak tau la aku yang ganas, atau dia yang tak sanggup lagi nak berbakti. Hahaha




:: Tak boleh di selamatkan lagi..::

Pastu nak cari kasut baru pun hazabedah gak. Giler la mahal kasut2 skrg ni kan. Aku ingat lagi kasut tu aku beli Rm259.00 jer. But yer la it was 5 years ago kan. Kot ye pun jgn la melampau sgt mahal nya. Rata-rata semua Rm300 ke atas. Aku ni dah la kedekut. Dengan dah melancarkan Tahun Menjimatkan Duit 2014, amatlah berat hati nak spend ratus2 kat benda2 nih.

Tapi, dah mcm mana nak work out kalau takde kasut kan. Kena la korek tabung utk beli gak. Hehe...Bila dah beli, harus la guna se-maximum yang mungkin. Thn ni takleh letak dalam almari lagi..kikiki..

Setakat ni, aku takde la work out beria. Badan pun baru lepas pantang kan. Takleh nak gasak sgt. Aku just buat light cardio utk dapatkan balik stamina. Then join class sbb memang best classes kat gym bawah tu. Itu je lah. Pastu baru start ajak kwn2 office main badminton seminggu sekali. Time lunch hour sejam tu, jadilah. Lepas keje memang takleh nak plan apa sangat. Dapat jog kat taman KLCC tu 6-7pm pun dah seronok. Sementara tunggu Daddy habis keje.

Now aku try commit for morning workout. Lain sgt feel dia. Work out time pagi ni memang rasa fresh, peluh pun kuar banyak, and best. Aku kuar umah betul2 lepas subuh, angkut anak2 yg masih tido, zass dari Kajang dengan harapan dapat sampai kat school anak2 kul 7.30am. Lepas hantar diaorg, zasss masuk KLCC g gym, start workout kul 7.45am. Buat cardio for 45min, mandi+ siap, before 9am dah masuk office. Jadilah kan....

Kalau aku yang duduk Kajang, nak sampai KL at least one hour, anak 4 org, boleh commit and push diri, tolong la jangan kasi alasan korang tkde time, banyak keje, leceh nak buat ni semua. Jalan2 depan perkarangan office pakai baju kurung for 15-20min pun elok sgt dah tu. Dok kat pantry pagi2 bfast borak2 kadang2 sejam pun tak sedar masa dah berlalu kan. So stop bagi alasan ok!.

Ok lah dah time nak g amik anak-anak. Aku notice, lagi banyak aku exercise, lagi SIHAT aku rasa. Before this petang je dah lemau. Sampai rumah je dah tak larat sgt. Pagi nak bangun liat. Tapi bila betul2 exercise regularly, memang fitness level makin up. Petang still rasa energetic. Balik rumah masih mampu masak lauk2 bodoh utk anak2 makan. Layan budak2 tu, tidokan diaorg. Layan Aqil plak sampai kul 1am at least, sbb budak tu mmg suka tido lambat.. Mlm bangun buat susu, esok paginya with no excuse, kena paksa diri bangun kul 5.30am. Mandi, siapkan barang, kuar rumah latest by 6.20am.

Penat tak baca? Hahahaha

No excuse. Nothing will hold you back. Start NOW.

NOW OR NEVER.