Pages

Jul 7, 2014

Diari Masak Emak-Emak di Bulan Puasa....

Sesungguhnya.....aku memang tak pandai masak. Pengakuan ikhlas nih. Hehehe..Mak aku terror gila masak. Campak-campak lepas 15min siap dah lauk sedap gila. Walaupun simple2 mcm sambal sardin. Slurrrppppp...Tapi aku tak dapat bakat emak. Kakak aku dapat. Dia pun jenis campak2 then jadi jer. Aku ni jangan cakap nak campak, kalau ukur halia pakai pembaris nak tau exact size utk masak pun lom tentu sedap. Hehehe

Lepas kawin, memang terus terang kat Daddy ckp aku tak pandai masak. Nak2 mak mertua aku pun terror masak. So baik ko mengaku cepat dari pura-pura pandai pastu malu di kemudian hari. Hehehe..Alhamdulillah Daddy jenis tak kisah. Masa berdua kitaorg jarangggg gila masak. Paling bodoh pun nasi goreng je lah. Itupun beras 5kg bertahun nak abis. Jangan cakap dah ada kutu, rama2 pun pernah ada dalam bekas beras!. Hahahaha...Nak2 kitaorg bkn jenis pemakan. Malam memang jarang makan. Balik keje sampai umah dah malam. So selamat sket la aku takde la obvious sangat nampak kekurangan diri. Hihihi

Tapi.....cabaran bermula bila dah ada anak2. And anak2 Alhamdulillah jenis pemakan. Ko letak la apa pun atas meja, if tak licin in split second pun, diaorg akan makan sikit2 ulang2 sampai habis. Yang pelik tu sentiasa je lapar. If pagi nak buat nasi goreng, kang kul 11am cakap dah lapar. Mak ko baru nak belek2 recipe pikir apa nak masak utk lunch. Tak terkejar tau...hihi

Lagipun bila anak2 pandai makan, seronok sikit nak masak..Walaupun takde la sedap mana. Tapi bila tengok if menu yg kena dengan selera diaorg tu, makan sampai bergaduh berebut kalau jatuh kutip2 kat lantai, rasa terharu rasa nak lari jerit kat jiran2 mak korang ni ha...kekeke...drama mesti ada...

Usually memang aku tak sempat masak. Balik rumah malam, and aku tak makan malam, so far masak pun simple2 utk anak2 and Daddy. Ayam masak kicap ke, sup daging ke...itu menu anak2. Satu lauk cukup. Most of the time makan nasi kicap dengan telur hancur je. Itupun habis sepinggan. Hehe..utk Daddy dia suka light2. Wrap ker, mehoon goreng ke, mee goreng ke, itupun kalau rajin. Kalau malas dia ngap je lauk anak2.

Tapi bila bulan puasa harus la masak sket kan. Tahun2 sebelum ni aku berbuka kat rumah mertua. Sebab diaorg kat sana pun bertiga, kitaorg datang la memeriahkan suasana di samping menyelamatkan diri dari memasak. Hehehe..lagipun tiap2 tahun aku pregnant. nak masak hari2 tu mmg tobat lah. And dari membazir je kat Pasar Ramadhan, baik la berbuka dengan mertua. Lagi berkat gitu...

But thn nih, tak boleh lah...Dengan anak 4, nak ulang alik Cheras-Kajang, nak berbuka sambil bersilat dgn anak2, end up kang rumah mertua aku yg sepah selerak sbb anak2. Kesian plak nenek nak mengemas bila kitaorg balik kan. So keamanan sejagat di utamakan..marilah kita berbuka apa yg ada and termampu mummy masak jer...

Sahur hari pertama daddy nak simple2 jer. So aku buat telur masak kicap, sayur sawi goreng. Licin je dia makan. Itu lagi selera pagi2 kan. Then berbuka hari pertama sebab Ahad kan..so berbuka la aku kat rumah mertua as usual. takmo malu, prepare la sikit murtabak mini buat sendiri tapi tak sedap sangat ntah apa yg kureng malas nak di bega..hehe...hari ke dua, berkobar la makcik ni nak masak. Keluar office kul 4.30. Amik daddy, amik anak2 layan jem yg maha hazab, end up sampai kajang kul 6.30pm!!!!..Hancur harapan!. Hancur!!!

Dengan hati yg bengkak, singgah la Pasar Ramadhan. Giler ramai org walaupun baru hari kedua. And Daddy nak memeriahkan lagi suasana, usung skali budak2 gi Pasar Ramadhan. Aku dah ckp dia jela pergi, aku duduk dlm kete dengan budak2. Tak...Nak gak beramai2 turun. Punyalah hazab nak tgk food, nak tgk anak yg lari2, nak pegang barang yg di beli, nak tarik and pegang anak...panassssss je rasa masa tu..tapi sbb puasa..sabar..sabar..

Si Adelia kan pantang tgk makanan. Tgh aku pilih lauk, boleh dia main amik je kuih makcik sebelah tu and makan!. Dia ingat ni buffet ke???? adoilaa...cepat2 aku minta maaf and bayar kuih2 yg dia sentuh. Sian la orang meniaga kan...

Beli 2 jenis lauk, kuih 2 jenis, air, murtabak. Habis RM30. Hmmppphh.. Balik goreng sayur je sempat. Aku insist gak nak goreng sayur sbb tgk kakak sebelah aku beli sayur Rm3 utk sesenduk. Hoihhh..celah gigi je tu..

Then hari ketiga makin kuat azam nak masak. Dah siap2 kan bahan dari pagi. Balik je terus berperang. If sampai rumah 6.30 pun aku nak masak. Still akan aku continue masak walaupun dah azan berkumandang. Hahahhaa...gila kuat punya azam.

Dan misi pun berjaya...ni menu hari ke tiga berpuasa...

 
:: Meehoon goreng 2 version. Pedas and tak pedas utk anak2. Asam pedas ikan tenggiri, Sayur kangkung. Kuih beli kat petronas. Lauk kat atas tu kawan aku kasi.::
 
Masak begini pun dah bangga kembang2 hidung dah. Hahaha...Orang dah biasa masak mesti mencebik je tgk menu aku kan. Dia sambil pejam mata pun leh masak. Hahaha...Kasi la can orang baru belajar masak ni nak bangga. Bkn senang aku nak berperang kat dapur mengejar masa tau....


Ni plak menu hari keempat..


::Kari Ikan, Ayam Pandan Berempah, Kacang Botol Tumis, Cucur Udang::
 
Aku palinggggg suka makan cucur. Sebab aku tak makan nasi. Dah tu takkan nak ratah lauk je keje kan...so kena la buat kuih sket. Hari ketiga ni paling win sbb tak beli langsung apa2 utk berbuka. Semua dari hasil titik peluh keringat yours truly. Hiks...nak bangga lagi tu..padahal mak mertua aku masak mcm ni sambil layan Wanita Hari Ini pun boleh..hehehe..
 
Ni Plak menu hari ke-lima...

::Ikan sambal, Ayam kurma, Sayur campur, Roti John special, Kuih muih::
 
Aku teringinnnnn roti john. Tapi ko tau la roti john pasar ramadhan ni main calit-calit je isi dia...Roti keras kejung. Mencik i. So buat la sendiri pakai roti hotdog. Inti sardine. Sedapppp..tapi Daddy muak katanya terlampau banyak inti. Gegurl confuse. Banyak inti pun salah. Nanti aku buat inti calit-calit ala-ala pasar ramadhan utk dia..hehe...Air pun special air koktel. Nyamannnn...
 
Hari Ke-enam...aku berbuka kat rumah mertua. Sebab hari jumaat kan...Esoknya cuti. Boleh la lepak2 kat situ lama sket. Weekend lagi la aku tak masak sbb acara berbuka rumah mertua and rumah abg aku spt biasa. Sabtu repeat rumah mertua. Kali ni aku bawak cucur jagung. Ahad abg aku tak free, so makan dengan kawan2 kat Alamo Kg Baru. Murah gila. Rm35 jer per person. Ada kambing golek. And food selection ok la takde la banyak mana tapi still variety gak la. best.
 
Masuk hari ke-sembilan, dah kena azam baru balik. Nak tempuh jem, nak berperang dlm dapur balik. Hehehe....So ini la menu aku...

 
::Daging salai masak lemak cili api+belimbing buluh. Ayam Goreng. Ikan berlada. Sayur campur. Kacang Panjang tumis. Roti John. Murtabak. Rojak.::
 
Hahahaha..pentamak haloba kan??? kekeke... Hari ke sembilan dah confident sket dengan time management. Sampai Kajang kul 6.15. So berlagak gila tanya Daddy nak singgah Pasar Ramadhan beli apa2 ke? Sbb i nak masak lauk je ni. Kuih2 tkde. Sampai rumah 6.45 pun sempat je masak ni..
 
Wahhh..ko tgk berlagak bkn main aku..Baru masuk dapur beberapa hari ni..hahaha..So dengan kerakusan membeli kat pasar ramadhan, terjadi la semua ni. Tapi tak membazir. Anak2 ulang2 makan sampai malam.
 
Daging salai tu special!. Kawan aku balik Pilah so dia belikan. First time aku masak. Takuttt tak sedap. Tapi jadi sedap plak. Hehehe...Puas hati tgk jilat2 jari Daddy makan.
 
Memang betul orang ckp mcm mana pun puas hati masak sendiri. Sedap ke tak belakang kira. Kalau tak cuba buat and tak pratise, sampai bila la tak reti masak kan. Kena la belajar. Anak ramai..dah semakin membesar. Takkan selamanya nak makan kedai ajer. Kalau kitaorg satu family spend RM30 utk lauk pauk berbuka sehari, kalau sebulan dah berapa? Baik masak simple2 janji kenyang kan...
 
So hari2 kat office ni kitaorg akan share la menu masing2. If ada lebih bawak office kasi kawan2 sket rasa. And yg tak pandai masak mcm aku ni jgn la segan silu nak belajar and tanya2 org...apa yg kita tgk kat internet kadang2 bkn sama kan..tips2 masakan dari org dah biasa masak ni berguna tau...
 
And...amik la kesempatan bln pose ni nak prepare juadah utk suami dan anak2. InsyaAllah..besar ganjarannya. mmg la penat. Mau tak penat. Aku ni tgh masak kang Adelia dtg nak air. Pastu aleesya datang nangis gaduh dgn abg. Pastu tau2 Aqil dah sampai dapur. Bibik pun berkejar ke depan ke belakang jaga diaorg bila aku kat dapur. Pun tak terhandle. Tapi kena la istiqamah lebih sket. Tahan je sementara semua nak berebut kasih sayang ni kan...
 
So menu apa arini??? Plan nak buat beef wrap utk aku. Lauk maybe paru sambal. Ayam goreng rempah (Baki frozen aritu ada lagi). and sayur kobis. Then nak rajin sket buat dessert. Nak buat pengat pisang. Hehehe...Doakan la menu ni menjadi kenyataan ok..
 
Lagi satu, ustaz ckp kalau kita masak, lepas suami makan tu minta la maaf kat dia if ada yg terkurang. Tak sedap ke, masin ke. Kadang2 dia tu telan je nak jaga hati kita. Bkn la wajib..tp lebih afdhal katanya..hehehe
 
Selamat main masak-masak utk emak-emak macam saya. Share la menu korang best tau blog walking tgk meriah masakan korang semua...
 
Kejap je dah 10 Ramadhan weiii....Alahai...
 

Jul 1, 2014

Harta Dunia Akhirat.

Punyalah susah nak dapat mood menulis kan..Miahaha...Dia punya mood rajin datang kadang2 jer. Lamaaaaa yg takde.. bertabah lah yer. Kekeke
 
 
Sebelum tu, nak ucapkan Selamat Berpuasa kat korang. Sama2 la kita amik keberkatan bulan yg mulia ni. Memang penat nak masak sahur berbuka segala nak2 kita yg kerja ni, tapi takpe, "ganjarannya" lebih besar di "sana" nanti. Gigihkan la diri. Aku ni biar tak cukup makan, jangan tak cukup tido. Tapi dengan keadaan skrg aku redhooo je. Harap2 dengan kurang tido dapat bako sket lemak2 di badan. Hihi
 
 
Arini nak update pasal anak2. Lamaaaaa tak tulis sini pasal anak2. Kang diaorg dah besar, dah leh baca, beria ckp Mummy ada blog tau tulis pasal korang tapi entry penuh pasal mummy nak kurus and pasal makanan. Sesuatu sgt. Hahaha..
 
 
Ok harta dunia akhirat saya yg pertama adalah Abdullah Arsyad. Now umur 5thn lebih. Dari dulu sampai skrg entry pasal dia tak pernah yg aku tak ckp dia agak "mencabar" utk di handle. Hehehe.. Memang Arsyad kasi kitaorg challenges utk jadi mummy and daddy yg sempurna untuk anak2. Kitaorg masih belajar. Dan perlu banyak belajar.
 
 
Aritu borak dgn cikgu2 dia masa Mid Year Review. Cikgu ckp dia mmg full of colors. Personality dia memang agak fancy. Suka sgt bergurau, suka berkawan, lasak, suka menyakat org. Dia tak suka dduk dlm kelas belajar, dia cepat bosan. Bila cikgu ajar dia akan pandang tmpt lain or baring takmo tgk cikgu, tapi bila cikgu panggil and tanya boleh je dia jawab. Hahaha.. Sebab tu aku rasa by the time dia masuk darjah 1, aku kena la berhenti keje. Kena focus kat education anak2 pulak. Nak tgk homework dia, nak tgk makan pakai dia. Sbb tau kalau nak harap dia, mmg agak menakutkan la juga. Huhuhu
 
 
 
 
Now dia abang2 sangat. Protective. Sbb Adelia and Aleesya ikut dia pergi school yg sama. Dia tak boleh org buat adik dia. Tapi balik rumah kalau gaduh berebut barang dia belasah gak adik dia. Hahaha. Arsyad ada masalah nak control diri kalau dia dah terlampau happy and active. Contoh dia suka gila main bola dgn aku kan. Mula2 sepak bola rebut2 bola dia seronok, lama2 dia jadi out of control dia amik penyodok sampah nak tolak bola pakai benda tu. Dia suka nak try benda yg bukan2. Explorer sgt budak ni. Sbb tu la slalu kena marah. Aritu dia boleh makan nasi atas kepala Aleesya. Sebab dia kata bosan makan nasi dlm pinggan. Yang adik dia tu pun elok je duduk tak gerak kepala sbb abg letak nasi atas kepala dia jadikan pinggan. Tak gegak gempita mak ko menjerit? hahaha..Abang..Abang...
 
 
 
 
Si princess sorang ni Adelia. Kakak Adelia. Kena selalu panggil kakak sbb dia susah nak terima kenyataan dia ada dua adik dah. Hahaha..Ye la kawan2 dia mostly belum ada adik. Dia dah ada dua. Middle child syndrome sgt dia nih. Attention seeker. Terlampau manja. Habit dia suka isap jari and lagi satu tangan nak gentel siku kita. Tak kira la aku tgh drive ke, tgh dukung adik ke, tgh sidai kain ke, dia datang and ckp "Mummy, meh sini. Adelia nak siku". Hahaha..tak tau mcm mana nak kasi hilang habis yg annoying ni.
 
 
 
 
Kakak Adelia rajin sgt. Cikgu2 semua sayang dia. Dlm kelas kalau buat latihan, dia dah siap dulu, siap mintak extra exercise dia nak buat lagi. Kiasu sgt kau nih. Hihihi. Pastu dulu ingat kan dia tak minat belajar. Mcm slow learner sikit sbb if nak compare dgn Arsyad agak jauh sket la achievement dia. Tapi maybe masa tu awal2 lagi umur setahun lebih. Start dia masuk school dia dah byk vocab. Dah pandai borak. Boleh kira 1-50. A-Z dah dah recognize. Personality makin menyerlah, kalau tak manjaaaa la sgt. Diammm je dulu. Now pot pet pot pet kalau aku marah dia sepatah, mmg dia balas balik dua tiga line. Statement2 kelakar byk gak dari dia ni. Memang suka buat lawak. Nak2 bila bergaduh mulut dgn abg. Bila Abg ejek dia "Adelia  tu dah la gemok.." Dia dgn muka mencebik balas balik "Abang tu dah la suka naik kuda". Hahaha...Tak related bukan? Orang kalau nak balas, balas balik statement yg menyakitkan hati org. Dia tak...asal boleh je statement dia..hihihi..
 
 
 
 
Puteri kedua, Aleesya. Adoilaaaa....Ingatkan dapat anak girl kedua ni akan jadi ayu dan manja la mcm kakak dia. Jangan harap!. Aleesya adalah Arsyad versi perempuan. Lasak, suka buat perangai, garang. Arsyad setahun lebih school kat Little steps, ada 2-3 report pasal dia aku kena sign. Adelia takde report langsung!. Pelajar contoh sgt. Aleesya??? baru seminggu masuk dah ada report. Ni dah 6 bln dia kat situ, dah 7-8report aku sign. Gigit org, tolak org, tarik rambut, rebut barang. Iyer, cikgu kat situ quite strict. Hal sikit2 pun kena tulis report kasi parents sign. Hehehe...Sabo je lah. Sampai kadang2 aku quarantine tak kasi dia g school. Duduk umah nenek seminggu biar dia lupa cara2 nak jadi gangster sekejap.
 
 
 
Kaki pembuli pun iyer gak. Tak padan dengan kecik. Dia kamcing dgn Arsyad. Tapi paling suka buli Adelia. Ada je benda dia nak rebut, benda dia nak rampas, benda dia nak menyakitkan hati kakak dia. Masalahnya kakak dia tu besar, tolak dia skali je dah terpelanting. Dia tu halussssss je. Tapi taiko mengalahkan hapa. Hehe..Kalau nak mintak dia kiss kita pun bkn main susah. Dia akan buat muka tak interested. Rasa nak penyek2 je muka dia tau!. memang tak suka bermanja. If aku kiss2 dia nanti dia tolak muka aku and ckp "dah..dah.." hehehe...ko perangai mcm ni mmg lambat la dapat boyfriend Aleesya oiii..hihi..Tp kat Aqil dia syg sgt. kecik2 dia paham dah yg dia ada adik. Suka main dgn Aqil. Bila Adelia datang nak main skali dia halau. Hahaha...
 
 
 
 
 
Baby bongsu saya (setakat ni..hehe) Abdullah Aqil. Alhamdulillah, sangat la senang nak handle budak bambam nih. Tak banyak ragam. Time lapar dia susu, dah kenyang dia golek2 main. Cuma adalah time dia nak manja2 nak kita dukung. If dapat dukung muka bangga tak boleh blah. Ye la adik beradik ramai, sorang nak kencing, sorang nak air, sorang nak roti, dia je tak pandai ckp lagi. Dia dok la terkapai2 tangan bila aku lalu lalang depan dia tapi apakan daya kalau aku betul2 free baru aku angkat. Hehehe... Cuma dari kecik sampai umur 7bln skrg suka sgt berjaga malam. Kul 3am je dia bangun nak susu. Dah susu nak bergurau senda plak. Aku bantai je tido sebelah dia. Sekarang dah pandai korek2 mata, tarik rambut aku. Sabo je lah.
 
 
 
 
 
If org tgk and dengar cite anak2 aku memang rasa mcm sesak nafas. Yes, penat memang penat. Anak kecik2 berderet takkan tak penat. Tapi penat yg membahagiakan, InsyaAllah. Anugerah tak ternilai ni. Klau nak complaint je selalu, baik takyah buat anak kan????
 
 
InsyaAllah Daddy kata nak tambah lagi. (takuttttt). Tapi bkn skrg. Rehat dulu la 2tahun at least. Penat makcik kuruskan badan tau. Nak kembangggg balik. Padahal lom la kurus mana pun. Cuma bangga gak la dah turun at least 28kg since start mission. Hoyehhhh...
 
 
Sekarang banyak kisah2 sedih kita baca bab anak2 kena dera sampai mati dgn mak sendiri, kena kurung sampai kurus kering (ni mmg aku takleh terima la kan), kena tinggal, kena rogol dgn bapak sendiri etc, buat aku rasa loya. Aku ingat org yg ada anak ni memang naluri keibuan nak protect anak2 dia semula jadi ada. Tapi ada gak yg boleh tekan button Off kejap. Haihhhh.....Bila baca cite2 sedih tu, terus aku peluk anak2 rapat2. Beruntungnya diaorg ada yg sayang,yg protect, yg jaga. Kawan2 diaorg kat luar macam2 nasibnya. Huhu..Semoga Allah terus melindungi anak2 harta dunia akhirat nih. Mereka la yg nak menolong kita di "sana" nanti. Hanya ada dua perkara akan di bawa kita di akhirat nanti, Amalan yg baik, dan doa anak2 yg soleh. InsyaAllah...
 
 
Sebab bulan puasa, entry pun ala2 ostajah. Kekeke...Ramadhan kali ni aku gigih masak hari2 tau. Nanti aku tayang kat sini ek (kalau rajin). hehehe...
 
 
Ok lah, dah nak abis lunch break. aku tak amik lunch break sbb nak balik awal. Nak bersilat kat dapur lagi. Selamat berbuka korang!. Bulan pose jgn notty2 okeh.
 


May 27, 2014

English Breakfast

Henglish la sangat kan....

Aku ni lately suka benor bfast ala2 mat salleh celop. Padahalllll....lahir kat KL pun, tapi hari2 makan nasi goreng mak buat dah sorga gila..Tapi sejak dua menjak berjinak2 ikut kwn2 nih, rasa kena plak kat tekak...Hahaha..

English bfast ni nampak je simple. Tapi kenyang gilaaaa... Kalau buat kat rumah msti lebih puas hati and dapat save sket duit. Coz kalau kat kodai mahal sket la. Nak2 hidup merantau mencari sesuap nasi di KLCC nih, kalau nak fefeeling bfast English hari2, mmg makan sup selipar la aku hujung bulan..muahahaha..

Sebenarnya aku lately jaranggg sgt2 bfast kat luar office. Kalau aku disiplin lari taman KLCC tu tiap2 pagi, naik office je aku amik quick bfast mcm cereal or oat makan sambil buat keje dpn pc. Bfast is very very important ok. Jgn nak skip bfast pastu feeling2 esok badan dah jadi mcm Heidi Klum. Badan ko memerlukan breakfast lebih dari segalanya...

Tapi, hari2 mengadap cereal jemu gak la kan. Aku suka cereal brand Post nih. Sedap. Makan dgn susu HL low fat. Mmg kenyang sampai ptg. Tapi, tak elok perut di biarkan kosong sampai petang. Pun tak jadi Heidi Klum kalau korang berbuat begitu. Perut kena isi at least 5times a day. But jangan la engkau isi dengan nasi lemak, pisang goreng etc.



Dulu masa mula2 kerja, budget utk perbelanjaan makanan RM10-15 je sehari. Itu merangkap bfast-dinner kalau kena keje lewat. Kat KLCC ni kalau ko boleh belanja Rm15 utk 3x makan mmg heibatttt!!!.... Hahaha...Now dah lama sket keje, gaji pun dah tak se-sedih dulu la kan. Boleh la nak makan sedap sket sebulan skali. Nak2 time dapat gaji. Wahh..time tu feeling org kaya. Kang kwn aku tnya "Zu, bfast mana?" aku jwb "Tempat biasalah..Harrods." tempat biasa koooooo...Biasa sebulan skali jerr padahal...muahahaha





 
 

 
 
Leleh airliorrrrr....
 
Tapi sesekali boleh la..walaupun aku fefeling omputeh...bila pagi2 ngap nasi goreng kampung panas2 lagi nikmat aku rasa...hihihi..
 
Dalam banyak2, yg paling win kat bawah ni la... aku dah la pencinta Salmon. Dapat plak banyak..pastu kwn aku order English Bfast set, aku order Salmon and Egg Benedict set. Kita Share..Seriously...masa dia masuk dlm mulut..cairrrrr je dia dlm tu...aku kunyah pelan2 takut cepat habis..muahahaha..dasar
 


Dulu aku pandai bfast mcm ni kat Dome jer. Skrg banyak choices. So susun la bulan ni gi Harrods, bulan depan gi Melur &Thyme, lepas tu goreng telur hancur beli roti gardenia kapit jer!. muahaha..

Dah la puasa ni wei..tgk gambar2 ni kasi gegar iman...haihh...

 
 



 

May 25, 2014

Sila Usaha Dengan Lebih Keras....

Took this pic on 1st Jan 2014...



:: Berat masa ni 87kg rasanya::
 
 
 
 
Ni Plak gambar last 2 weeks...

:: Berat 73kg...::
 
 
Masih jauhhhhh perjalanan.....nak reach 60kg...jauhh..jauhhh...nak kurus balik mcm ni...
 
Boleh tak???????? Boleh..mesti boleh!!