Pages

May 30, 2011

Preparation for a new life....

Semuanya bermula dlm bulan March lalu. Masa tu Daddy just bagitau aku MAYBE dia kena transfer for job attachment kat somewhere..Masa tu aku relax jer. Sbb so far dengar-dengar nak kena transfer ni dah byk kali dari sejak dapat Arsyad. Tapi maybe belum rezeki lagi waktu tu...So we all relax2 ajer..

Then early April mcm tu Daddy bagitau benda ni mcm confirm jer. Sbb boss besar dah panggil and inform kat dia. Masa tu baru aku rasa kelam kabut..Rasa je dulu ok..actual kelam belum lagik..hahaha...Spt biasa aku download rasa kelam kabut kat Salina, and dgn kecekapan dia dduk kat overseas bertahun2, terus dia bukak mata aku yg benda ni opportunity...bkn benda yg nak di kelamkan and bkn benda yg susah..insyaAllah, with preparation, everything will be fine...

Yg aku risau, sbb dgn anak dlm perut nih..EDD mmg la Sept, tp the last month yg aku leh fly is July. Mula2 ckp nak gi sana June, so aku adalah lega. Tp tiba2 jadi July, and dgn segala gedebak gedebuk kang jadi August mcm mana? Aku takmo duduk sini beranak dulu sorang2 then gi sana later2...Takmoooo..takmoooo!!!!...

Mula2 risau pasal nak beranak, pastu risau pasal keja plak. Ye la sejak grad aku keje, tetiba nak brhenti mmg rasa sayang la plak. Memang la cita2 aku nak dok umah. Tp aku plan bila Arsyad start masuk sekolah nanti. Sbb masa tu aku nak betul2 tumpukan perhatian kat education anak2. Itupun kalau rezeki memihak kat kitaorg. Tp kalau time tu aku masih kena kerja utk stabilkan ekonomi keluarga, kerja la aku sampai tua kan..hahaha..Tp ni tiba meniba rasa mcm tak ready plak. Dah la masa tu dah masuk April, aku kena bagi notice sebulan at least. Meaning early June aku tender, utk blah July. Sbb mesti la aku nak berhenti keje awal sket nak uruskan apa2 nak pindah ni kan. Bila bgtau boss aku, dia agak sedih la. Then dia ckp dia tak kira, aku kena cari replacement aku, train betul2 sebelum aku blah. Ewahhhh...satu hal plak masalah baru dtg kan..Makin pening la mak buyung nih..

Tp aku percaya pada rezeki yg Allah dah tentukan utk kami..dulu asyik dengar2 nak kena transfer, tapi tak jadi maybe sbb masa tu byk lagi "urusan" yg belum settled. Arwah mak sakit teruk, kalau aku gi masa tu mesti rasa serba salah. Tp skrg lepas arwah mak dah selamat kembali ke rahmatullah, barulah benda ni betul2 jadi. So aku percaya Allah dah susun atur elok2 utk life kami. Bkn rezeki kami dulu ada sbbnya...Skrg rasa kalau kena pergi pun, tak byk sgt masalah nak kena pikior kan..Mmg ada jgak masalahnya, tp insyaAllah akan aku tempuh gak nak tak nak kan..

Then boss aku ckp jgn la quit. Sayang sgt sbb dah lama keje kat sini. Cuba apply unpaid leave kat management. Mana tau dpt..Serious aku tak pernah dgr plak pangkat rendah mcm aku apply unpaid leave. Gi ikut husband posting plak tu. Aku pernah dgr org nak gi overseas sambung study pun tak lepas unpaid leave application diaorg. So gamble je apply. Skali within a week terus approved!!..terkejut betul aku. Alhamdulillah...mmg betul Allah s.w.t dah tentukan rezeki org ni kan. Slalu org pandang rendah aku keje jadi kuli jer, tapi tak tau begitu istimewanya aku di mata company..hahaha...

Aku lega sgt2..dpt perlepasan 2 years unpaid leave with medical cover. At least kat sana ada medical cover sbb mahal kan...Mmg rasa diri ini begitu di hargai..hahaha...Settled satu masalah, now masalah nak tunggu date plak. So far mmg July tp exact date tak tau lagi. Aku berdebar sbb end of july aku betul 34 weeks. Which is lepas discuss dgn gynea, dia leh buat surat sampai 34 weeks sahaja. Then aku tak puas hati, aku call MAS. Tanya diaorg kasi pregnant passenger fly sampai berapa minggu..Then dia ckp 36 weeks..LEGA!!!...so if extend sikit, worst come to worst if date kena 2nd week of August pun aku still leh ikut. Terus aku call gynea bgtau, dia ckp dia tak kisah nak tulis surat up to 36 weeks. Tp aku jgn lupa..Arsyad dulu keluar 36 weeks!!!!..hahahaha...Jgn adik dia ikut jejak langkah sudahlah...Ada gak yg kena push dlm flight ni kang....kekeke

Last day aku kat office is 1st July 2011. And aku kena balik ke pangkuan company by 1st July 2013. InsyaAllah harap di permudahkan semuanya. Aku nak chow 1st July sbb nak ample time utk packing2 apa patut, settlekan apa patut. Sbb ye la by that time perut pun dah membesar, badan dah berat, mau lipat satu baju, tido....lipat satu baju, tido..cukup sebulan dpt la satu beg..hehehehe..

Memang we all excited dgn life baru yg akan di tempuh ni. Walaunpun dlm hati mcm2 aku pikir, tp aku nak jadi positive. Apa pun jadi, ke mana pun kami, asalkan kitaorg tetap bersama, insyaAllah semuanya akan jadi ok..Tp kalau di takdirkan aku tak boleh fly time tu, kena tinggal sini beranak dulu then baru gi, aku pasrah dalam kepedihan. Hahaha..bkn sbb aku nak gi sangat, tp sapa tak sedih nak deliver baby tanpa hubby kat sisi...Arsyad kalau leh masuk labor room takpe..Ini aku sorang2 dlm tu. Sbb KPJ Kajang mmg bagi hanya husband dan ibu sahaja...So tgk la rezeki aku mcm mana nanti...Aku redha je apa2 ketentuan..janji itu yg terbaik utk kami sekeluarga..

Daddy Arsyad tu relax je aku tgk...janji dia dpt main golf tiap2 minggu..Sbb kat sana belum tentu dpt kwn nak layan golf lagik..hahaha..Aku skrg hanya prepare dlm otak apa nak buat starting 1st July...sbb masa tu baru aku betul2 free dari kerja...so 100% focus boleh di situ..harap sgt sempat buat semuanya, and ikut apa yg aku plan..

Thanks a lot pada kawan kesayangan Nadiah sbb introduce kwn sekolah dia kat sana..Thanks a lot Nadiah!!!..love u so much. kwn u tu baikkkk sgt...apa i tanya semua dia jawab panjang lebar tanpa sebarang rasa bosan pun..i yg malu.

Thanks gak kat Syerah yg introduce auntie dia gak...Pun sama saya yg malu nak tanya lebih2 takut ganggu jer...tp auntie awak mmg baik sgt2..Skrg saya lom byk soalan sgt lagi. Tunggu la lagi 2-3 minggu..hhehehe

Ok skrg nak sambung serabut, pening dan kelam....hahaha..

May 26, 2011

Sorry Baby....

Entry kali ni aku nak tujukan khas utk si kecik dlm perut nih..Sedar tak sedar dah 5 bln dia dlm perut aku...Sedar tak sedar okeh..dulu time Arsyad tiap2 minggu monitor..masuk je minggu baru, terus bukak babycenter tgk apa perkembangan baby dlm ni...then bukak buku tgk mcm mana besar dia, apa dia leh buat apa suma. Tp skrg tup2 dah 5 bln without aku betul2 monitor..baru nak masuk 2..kalau 4-5 kang mcm mana???? huhu..not good..not good...

Tp kira ok la at least monthly check up aku tak lupa...Vitamin supplements semua tak lupa gak..Ada kwn2 aku yg bila dah bz dgn anak2, monthly check up baby pun leh lupa...biasalah dah byk tanggungjawab kan..Tp betul la org ckp. Pregnant sulung lain dgn pregnant yg lain2. Time sulung ko concentrate dgn diri sndiri and pregnancy jer. Bila dah ada lagi sorang kat luar, nak bagi attention kat yg luar lagi, dgn badan yg berubah2 lagi, dgn keje2 lain lagi...mmg byk benda nak kena cope..

Dulu gambar scan baby letak cantik2 dlm album. Tiap2 bln takde miss pun..skrg ni merata je aku letak. Lepas kasi Arsyad tgk, then ntah mana2 letak. Ish, sedih plak rasa..nak kena cari balik..nak beli album utk letak elok2 mcm abg gak..Sian baby..sorry mummy bz sgt skrg...tp mummy takkan lupa baby dlm ni..Mcm mana nak lupa makin hari makin active dia swimming...kalau lepas makan je lagi galak dia dlm nih..suka ye mummy mkn byk2? hahaha..

Preparation plak, dulu time Arsyad, takde la beli awal sgt. Tp simpan duit awal2. Then time sale beli benda betul2 berbaloi. Seawal masa 4 bln preggy lah. Beli sikit2. Sebulan 3-4 pasang. Lama2 byk la dpt kan. Skrg satu hapa pun tak beli lagi. Walau sehelai baju. hehehe...Daddy kata next month kita gi skali harung, beli terus semua apa nak beli. Dun worry k baby, insyaAllah if next check up doc confirmkan lagi gender, boleh mummy beli gaun byk2..,hehehe

Pregnancy kedua ni paling mencabar aku rasa. Dgn mabuk teruk gak la the first 3 months, pastu selalu dpt serangan heartburn yg sangat annoying, salah makan je angin satu badan, then masuk je petang kepala berdenyut2, badan lenguh2, kaki rasa mencucuk2. Sbb tu aku slalu gi cuci rambut kat wisma central nun. Walaupun kena jalan jauh, tp bila kepala kena urut sejam dgn sedapnya..rasa lega sikit....Pinggang lom sakit sbb kali ni rasanya kebesaran badan seimbang dgn perut. hehehehe...Dgn Arsyad perangai manja tak tentu pasal. Mlm2 je merangkak nak tido satu bantal dgn Mummy. Tarik tgn mummy suruh peluk dia. Itu ok lagi, skali mlm tadi dia mimpi apa ntah terus tendang2 perut mummy. Senak giler...Terjerit2 panggil daddy, terus dia nangis igt kena marah...Ish, terkejut je la Arsyad..tak marah aihhhh...tendang la lagi...kalau berani..hehehe

Memang sekejap sangat dah half way thru...lagi 4 bln insyaAllah bertambah la ahli keluarga kami. Itu satu lagi benda yg menganggu fikiran aku skrg. Persiapan mental dan fizikal yg bkn calang2 nak aku tempuh nanti. Itu nanti aku cite, sbb belum masanya..hehehe..Aku berdoa sangat2 harap semuanya di permudahkan...Semuanya akan aku tempuh dgn tenang demi utk suami dan anak2..chewaahh..ayat tak boleh blah nak gi beranak je pun..mcm nak gi bertempur kat medan perang je..hahaha

Badan makin membesar, perut makin ke depan. Hari2 org tanya aku.."Zu, dah 7 bulan ke?" terkejut kejap. Adakah sebesar itu tumbesarannya? Tp mmg nampak besar..bila aku belek gambar pregnant Arsyad dulu, mmg perut kali ni besar sikit. Maybe sbb lemak2 dah sedia ada, bila ada baby dia tolak lemak2 kasi mampat, terus nampak besar..hahahaha..

Next month nak start shopping barang baby..tak sabarrrr...next check-up nak pastikan betul2 gender..sbb if boy takpe kalau kuar girl, leh gagah lagi pakai baju gambar kereta, roket semua. Kalau ckp girl, tp kuar boy??? mcm mana gaya anak aku pakai pinky2 reben2 nanti? hahahaha....

ok la till next entry..byk benda nak cite tp masa tak berapa ada...Hari2 masuk office mesti rindu budak busuk kat rumah tu...Tgk la vid bawah ni gaduh dgn mummy pasal dia nak baby boy..kekekeke. Tgk part last skali mcm mana dia suka2 hati bangun, letak siku kat perut mummy, tekan utk tampung badan dia nak bgn..suka2 tauuu...senak kejap perut aku...sabarrr je la Abg arsyad..

video

May 19, 2011

Nur Kasih The Movie

Dengan pantas nak update..hahaha..Sbb kang aku tangguh2, thn depan baru nak tulis buat apa lagi kan..

Ok la aku mmg ikut cite Nur Kasih ni kat tv dulu. Tp takde la tertunggu2 tiap2 minggu. Ada je yg terlepas. Then bila last Ramadhan diaorg tayang masa sahur plak kan. Harus la hari2 layan. So bila dgr diaorg nak buat movie, giler tak sabar nak tgk. If drama pun rasa best, movie apatah lagi kan. Nak tgu May sangat lahhhh lamaaa..


Aku skrg jarang betul tgk movie. Dulu slalu dgn Daddy. Tp sejak ada arsyad, and daddy pun bz dgn golf, jarangggg sgt2. Byk tgk dvd je cite2 yg aku nak tgk. Tp Nur Kasih mmg aku ckp dgn Daddy awal2 aku nak g tgk. Plan sebenarnya siap nak amik cuti. Tp pagi tu ada meeting plak. So tgk ptg lepas keje la. Nak2 boss aku 2 org kat dept ni yg ajak. Aku agak kaget sbb diaorg mana jenis layan cite Melayu nih. Tp dah org ajak, kita layankan aje lah..hehe

Aku try takmo tgk review kat internet. Tp tak tertahan2. Aku tgk gak review org2 yg dah tgk. Mostly ramai yg rasa tak best sgt. So aku pun mcm takpelah, tgk je la dgn hati yg terbuka. Seriously, the first 30 min aku rasa mcm haihhh..nape lah jadi mcm ni cite Nur Kasih nih...Lepas sejam, aku dah muka gelisah, Lepas sejam lebih..dah rasa mcm ish, sayang betul cite yg di tunggu2 jadi mcm ni..Dah nak abis tu baru aku rasa ok la..not bad sebenarnya tp sbb aku meletak harapan yg tinggi kot..so rasa agak kecewa...

Mmg la ko takleh banding dgn drama siri kat tv. Sbb if cite episode, ko tertunggu2, and if ada apa2 flaws pun, ko tutup mata sebelah je sbb benda tu dragging kan. Tp dlm movie yg hanya sejam 50 min nih, bila tgk ada kureng sket ko dah terganggu. Bila plot dia slow sket ko dah rasa gelisah. Abis tu if every 10 min ko rasa mcm tu..mcm mana nak enjoy sgt kan..

Bagi aku, in terms of jalan cerita, failed la. Sbb aku expect benda yg sangat lain dari drama dia. Tp lebih kurang sama sahaja. Takmo la aku cite bebanyak kat sini, korang gi la tgk sendiri..Apa yg aku leh ckp, jalan cerita dia 90% ko leh predict...so agak bosan di situ sebenarnya..

Kisah cinta agung Nur Amina dan Adam pun, mcm tak boleh nak feel sgt..ntah tak tau ngapa..yg paling terkesan kat hati aku adalah lakonan Aidil (Fizz Fairuz). Dia ni if buat muka sedih, rasa betul sedih dia. If buat muka terseksa, kita rasa terseksa dia. Walaupun tak payah byk ckp. Itu je yg aku puji kot, selain sinematografi yg cantik, biasalah Khabir Bhatia kan. Tp yg lain, ada scene yg aku rasa tak perlu, ada yg tak masuk akal, ada yg rasa mcm "are u really kidding me??" haa..gitu perasaan dia..hahaha

Yg paling best abis je cite Nur Kasih, penonton tepuk tangan. Kitaorg terpinga2 pelik adakah tradisi baru bila tgk cite kt wayang nih..hahaha..Maybe org rasa terhibur kan..Pandangan org lain2. Bagi aku, aku leh bagi 3/5 star je. Entah mybe sbb aku gagal mengalirkan walau setitik air mata, or gagal rasa sedih dlm setiap scene yg sedih. Aku bkn jenis susah nak feeling tau...Cite kartun pun kalau scene sedih aku leh nangis tgk..hahaha

Apapun, takde la rasa not worth it sgt utk tgk..Best je layan nak2 ko mmg ikut drama Nur Kasih kan. Jauh gila la standard dari cite Prof Razak Mohaideen or film Dr Jusmate 5. hahahaha...Still boleh di banggakan, tp nak memberi kesan...tak berapa sgt...

So apa lagi, gi la sokong film tempatan...kasi Nur kasih setanding kutipan dia dgn Pirates of Carribean yg baru nak keluar tu. hehehe

May 15, 2011

Hotel and Supir di Bandung

Bercinta nya nak update blog last week...Giller server blogger down sampai aku dah putus harapan. Nasib baik saki baki kerajinan ada arini. Dpt aku abiskan entry Bandung nih. Sbb ramai dh tanya pasal Supir and Hotel.

Mula2 kitaorg igt nak dduk hotel best2 sket. Since duit flight dpt zero fare kan..hehe..Tp bila pikir2 balik, mcm rugi je. Sbb ko kuar dari pagi, mlm baru balik. Bkn jenis nak lepak hotel mandi swimming pool pun. Itu jenis relaxing holiday. Aku kalau gi relaxing holiday gitu mmg lepak je hotel tak kuar gi mana2. Baru berbaloi amik hotel mahal kan. Ni nak ukur jalan kat FO hari2, so amik hotel yg leh tido, rehat and mandi. Cukup lah.

So hasil pencarian dan research Kak Selly, ktorg pun decided nak dduk De'Tropis Guest House nih..Dia bkn kat main road yg korang leh jalan je gi FO. If nak dduk sini, kena amik supir and kereta. Tak pernah aku tgk angkutan masuk sini. Tp tempat dia very cozy. Kalau ko tido mlm tu mmg sunyi sepi takde dgr bunyi bising langsung. Then ada basic ammenities lah. Utk org yg tak berapa berkira mcm aku, ok jer hotel nih. Utk org yg rasa nak ada concierge kat pintu masuk, gi la dduk hotel ada star sket..kekeke..


:: Aku amik family room. Bilik luas. 1 katil queen, 1 single. Ni kami rapatkan katil. RM120 per night::

:: Basic furniture. Asal ko leh tgk muka kat cermin, leh sangkut baju dlm almari, leh tgk tv, ok lah kan. Abaikan budak yg tgh tgk patung upin ipin dia terbang atas siling tuh::

:: Ni mcm lobby kecik dpn pintu bilik aku. Kira kalau korang dtg family besar, nak lepak2 mkn2 kat sini best gak. Tak payah nak sepahkan bilik::


:: Tu ha bilik terbukak tu bilik aku...::

:: Ni mini garden dia. Simple but nice. Sejuk mata memandang. Kiri kanan bilik2 deluxe. Family room ada 3 je tak silap aku. Total kat sini ada 10 bilik je. Ktorg amik 6 bilik so masa ktorg sampai mmg ahli rombongan kami je kat sini. hehehe::

:: Ni buffet area dia. Room rate termasuk breakfast, and aiport transfer dari airport ke hotel. Food bfast biasa2 je. Ko nak bayar RM120 pastu nak berangan org sediakan continental bfast bagai melampau la kan..Asal kenyang, dpt alas perut, hati riang...ok la tuh.::

:: Ni yg special kat sini aku rasa. Air sejuk and panas tu biasalah kan. Utk kita2 yg nak buat susu anak2. Tp yg best dlm fridge tu dia kasi Teh Botol complimentary ok kat hotel guests. Ko nak balun 10 botol sehari pun takde hal..Bila balik shopping terus terjah kat fridge menikmati Teh Botol sejuk2, nyamannnn...::

:: Ni reception dia. Simple je kan. And yg best kat sini staff2 dia semua baik2. Peramah sgt. Apa je kita tanya diaorg sedia layan. Sampai kita nak order makan, tolong carikan tukang urut, tolong itu..tolong ini semua diaorg layan..

Lagi satu guest house yg best aku dgr adalah Rumah Ebo. Tp susah nak dpt. Memanjang full je. Korang try la antara 2 guest house nih. Sbb review byk ckp dua2 ni ok. Tp harus di ingat, ini guest house sahaja ok. Jgn la ko anggap layanan mcm hotel bertaraf bintang2. Janji selesa, bersih, and berpatutan. Kalau nak dtg Bandung nak dok hotel best2, rasa mcm rugi. Lain la ko gi Bali ke, Phuket ke, tmpt yg betul2 ko nak relax kan...Aku bagi 5 star kat De'Tropis...Thank you kak Selly sbb uruskan semuanya..hehehe

Ni details De'Tropis:
Joanne

Jl. Windu 6, Bandung 40262
Telp: +62 22 7308034
Sms: +62 812 202 6385
http://www.detropis.com


Next transportation plak. Dulu ktorg dtg, amik satu Avanza je. Sbb masa tu kami 2 family je. Then masa rombongan dah ramai, mula2 igt  nak amik 2-3 Avanza. Tp pikir2 mcm leceh. Sbb kang nak tertunggu, then nak jalan sekali pun susah. So lepas discuss berbulan2, kami pun terus tekad amik satu bas je senang. Hahahaha..Mmg betul rombongan Cik Kiah. Bdk2 pun selesa nak bergerak dlm tu. Terlampau selesa sampai masing2 tak reti duduk diam lah...Bas sangat selesa, baru, and bersih. Management dia pun ok kan Kak Selly? Rate ktorg dpt utk 2 hari tu adalah Rs2,700,000. Ok la kira dari Rabu mlm, sampai Jumaat mlm. Dlm 2 setengah hari. Dgn sorang driver, and sorang pembantu.

Yg tak bestnya, supir tu tak berapa best compared to Pak Yayat dulu. Pak Yayat dulu sangat2 helpful, dia takde nak melepak je tunggu kat kereta, everytime ktorg gi mana2 dia ikut je, jaga budak2. hehe..Then if ada byk barang shopping, dia bawakkan shopping bags. Siap gi kereta hantar then dtg kt ktorg balik. Tp yg kali ni kurang sket la bab2 tu. Boleh siap ada penjual2 yg tepi jalan tu naik bas diaorg buat dek je. Tension gak kitaorg masa tu. Aku dah tinggi suara dah suruh diaorg jaga pintu jgn kasi naik. Tp maybe diaorg pun nak tolong org2 dia kan, entahlah. Bagi aku agak scary sbb boleh naik smpi atas bas. Ktorg bawak duit, barang2 suma dlm tu kan.

Dulu pergi tak puas hati dgn hotel (Royal Dago..sila jgn duduk situ..hahaha), tp supir tip top. Skrg plak pergi Hotel best, tp supir kureng. So ada la pro and cons di situ...Takpelah janji masing2 happy, puas shopping, dah duit byk habis..hahaha..

:: Rombongan Cik Kiah dpn bus..::

All in all, best la trip Bandung ni. Pada sapa2 yg nak gi Bandung, harus simpan duit byk2 and shopping brg anak2 stock 2-3 thn skali. hahaha...Ye la alang2 dah sampai kan. Takkan ko nak gi Bandung setahun skali. Beli baju anak besar sikit simpan tkpe kot. Sbb mmg murah sgt2..

Nanti if aku free aku share important points if you are travelling to Bandung plak. Mana tau points2 yg aku nampak ni berguna kat korang kan...

Ok la tiba2 dah malas type. hahaha..Sapa2 yg nak gi Bandung, selamat berbelanja buk!.

May 10, 2011

Bandung Part 2

Sebelum kemalasan lagi melampau2..marilah sambung Part 2 pulak..

Plan nak keluar pagi2 tapi rasa mcm tak guna sgt coz FO mmg bukak kul 9.30am. So kami pun relax2 la bfast, then siap2 snap2 gambar dulu sbb kira ni last day la nak shopping..Esok flight pagi2 buta sapa nak posing lagik..hahaha

:: Rombongan cik kiah kami. Aku tukang snap, Daddy takde sbb dia mmg tak gemor amik gambar..::

:: Kena ada gambar dpn bas utk menggambarkan betapa rombongan besar kali nih..hehehe::

Ok FO pertama yg di serang pagi tu adalah Rumah Mode. Mmg dulu masa aku and Kak Selly pergi, tak sempat cover Rumah Mode ni. Terkilan sgt. Kali ni siap 2x sampai dpn Rumah Mode. hahaha..Nasib cuaca baik, leh posing2 lagik sebelum dia bukak. Taman dia cantik sgt2. Byk spot yg sangat cantik utk amik gambar. Aku hanya snappy2 memandangkan sejak azali suami aku mmg susah nak amik gambar..hahaha

:: Sapa tak amik gambar dpn mercu tanda ni rugii wooo..iyer..aku adalah antara org2 yg rugi itu..::

:: Ni gmbar semalam masa sampai hari hujan tu. Nak letak gak sbb gambar time tak hujan tak byk..hahaha::

:: Anak bujang saya::

:: Haa..ni gambar fresh dia..dia mmg happy pagi2..mood baik, energy byk..akal pun byk..::

:: Satu2nya gambar family di Rumah Mode..ish..::

:: Leka tgk ikan2 emas yg comel itu..Nanti la if rumah kita besar, buat kolam mcm ni ok Arsyad..::

:: Pastu excited tgk frog...suka sgt dia::

:: Dpt pegang ikan lagi la suka...ikan2 tu pun jinak tgk la tu berlumba2 nak gigit tangan gebu anak aku..hehe::

:: Dlm Rumah Mode. Satu2nya gambar yg dpt di snap lepas tu dia tak kasi dah...tgk tu baju bajan yg banyak..::

Aku baca review dulu kata Rumah Mode ni baju2 dia mahal. Tp bagi aku, tak mahal sgt la kalau takat blouse and tops tu dapat la dlm Rp100k. If covert baru Rm30 lebih. Jenama Esprit, Gap suma..mana ko nak dpt kan. Paling happy siap ada maternity blouse khas utk BF lagik. Kain dia sedap, and murah. Kat sini byk betul selection. Dari baju dewasa, bdk2, laki pompuan byk sgt. So ktorg pun bertapa kat sini sampai sejam lebih. Masa yg di pertuntukan utk cover semua FO kat sini (ada 4 FO dekat2 dgn Rumah Mode) adalah sejam setengah. Tp dah dlm Rumah Mode je dah abis sejam setengah, maka tak ada la rezeki nak gi FO lain yg berdekatan..hehehe..Tp mmg sangat2 puas hati. Aku dpt 6 baju, satu skirt, 2 baju Arsyad dgn hanya Rp700k = RM245. Aku rasa dah abis best dah...

:: Bdk ni mmg leka sgt2 tgk fish...kasi keropok dgn air oren baik je dia dduk makan sambil tgk fish::

:: Sila tgk kecederaan mata budak baik nih. Ni kena smlm kat 1st FO ktorg gi. Lari laju2, skali langgar buju meja...hmmm..::

:: Daddy tkmo posing sudahhh..Mummy posing sorang..haha::

:: Paksa Arsyad posing sama..walaupun dia dgn beria tolak2 aku..haha::

:: Kak Selly nampaknya berpuas hati dgn hasil tangkapan yg lumayan..kekeke::

:: Paman pun giler shopping..sampai nangis Arsyad bila dia tak di layan..::

Next pergi Jalan Dago. Cover balik FO2 yg ktorg tak sempat nak pergi smlm. Ok la best. Aku rasa FO kat Jalan Dago paling puas hati kot. Tp still depends dgn apa yg ko cari gak. Then ktorg lunch kat Simpang Raya lagik. Malas nak cari tmpt mkn jauh2. Otak pikir nak shopping habis2 je sbb esok dah nak balik..hahaha

Ada satu FO kat Jln Dago nama dia JetSet. Kat situ if ko spend let say 1 juta, dia akan bagi voucher bernilai 1 juta gak utk ko belanja kat another FO nama dia Wanted. Tp FO ni jauh giler. Sapa tak suka dpt voucher lumayan kan. Tp tertipu ok. Dah la gi jauh2, brg2 dlm tu hampeh, and harga dia mahal gila. Sbb takmo rugi, laki aku beli kan aku 2 helai seluar tido, and 2 helai seluar pendek Arsyad. Itu je dah Rp700k. hahaha..Nasib la Wanted to sebelah Kartika Sari. Dpt borong brownies skalik. Takde rugi masa travel jauh2. Brownies yg aku rasa paling sedap adalah Brownies kukus. Yg bakar ok gak dia tahan lama tapi tak moist mcm kukus. We all beli brownies je dah Rp500k. Utk 2 buah rumah, 2 office, and kwn2 rapat..Nasib bwk beg extra sumbat suma dalam beg je..

Lepas lunch gi FO kat Jalan Riau plak. Aku rasa time ni semua org dah penat, plus dah tak ada selera nak naik turun FO. Serious FO dia terlampau byk utk korang cover. If satu hari tu, adalah dekat 20 buah FO yg kena terjah. If pagi2, mood tgh excited ok lah kot. Sampai petang kaki pun rasa nak tercabut, tak larat dah...So takde beli apa sgt kat Jln Riau. Then igt nak repeat balik kat Rumah Anak Kecil since masing2 ada balance rupiah lagi. Tp penat mengatasi segalanya, terus ktorg balik hotel.

Kaki aku mmg bengkak bila sampai hotel. Time berjalan tak hagak2 kan. Terus laki aku mintak org hotel ni carikan tukang urut yg leh urut kat bilik. Nak gak merasa gi Spa dia tp malangnya semua tutup kul 8.30pm. Best tau org kat hotel ni. If ko malas nak kuar makan, order je kat dia, dia akan tolong g beli kan. Siap cari tukang urut mlm2 lagi. Mmg service tip top. Lepas kena urut terus aku tido. Nasib dah siap packing. Esok tu kul 2.30am nak bgn siap2, bfast. Kul 4.00am dah kena ada kat airport.

:: Budak kepenatan tapi nak gak pakai underware Thomas sbb nak tunjuk kat Ceca..hahaha..dah gaya hapa anak aku nih::

Dlm ngantuk2 mandi gak la siap2 nak meninggalkan bumi Bandung. Aku borak2 ngan Daddy ckp kali ni pnya trip mmg penat tapi seronok. Penat sbb bwk bdk kecik, and bwk perut yg besar sket dari sebelum ni. Then rasa mcm tak puas shopping padahal duit susut and brg penuh 3 beg. Mcm mana tu??? hahahaha..So adakah misi Bandung akan di arrange lagik???? hahaha..

Bagi aku korang2 yg rasa nak jalan2 shopping, Bandung is the best la. If korang jenis tak kisah mcm aku la sbb kat Indon ni tau2 la kan...Takde la mcm ko jalan2 kat Europe ke, Aussie ke..Tp yg penting kita akan jadi jutawan kat sana..hahaha..If nak gi, aku suggest pergi la ahad ptg...then Isnin pagi start shooping, balik rabu or khamis. Coz start jumaat je Bandung penuh sesak dgn org2 Jakarta yg dtg nak shopping gak. Time ktorg start shopping Khamis mmg heaven giler. Lengang je takde org. Selesa sgt. Jumaat je ktorg dah start semak sikit. Sbb dari satu tmpt ke satu tmpt tu adalah macetttt!!!...

Pasal bab supir and hotel nanti la di lain entry yer...Sbb ramai tanya, so aku share kat isni je senang..


:: Bye Bandung..Nanti Arsyad dtg lagik yer.bwk adik pulak..Mummy jgn bwk perut dah kali nih..hahaha::

:: Cantik kan??? time ni kul 6.00am..::

:: Nak kasi dia diam sikit. layan Upin Ipin dari phone uncle ben. Tgk tu kaki siap begitu skali. 1st class seat pun kalah tau..::

OK la, next entry aku cite pasal supir and hotel plak...tungguuuuuu

May 9, 2011

Bandung Part 1

Uishhh lama giler tak update..hahaha..bz ler..dgn preparation utk "kehidupan baru" yg masanya makin hampir nih...itu nanti2 ler aku cite yer...sbb "surat saman" lom dapat lagi. Confirmation memang 100%. Tp biarlah kita releks2 dulu takmo canang2 satu donia sbb yg susah hati nya akuuu jugak..hahaha

Kali ni nak cite pasal family trip ke Bandung. Dulu aku gi Bandung dgn family Kak Selly. Masa tu ktorg gamble je lepas dpt green light dari suami masing2, terus book ticket Air Asia yg masa tu berharga RM280 sorang. Di sbbkan bersemangat nak pergi, bayar je mahal2 pun janji dpt pergi. hahaha..Time tu gak aku dgn Kak Selly dua2 pregnant. Kak Selly 4 bln, aku 2 bln...

Lepas tu Kak Selly "ter" booked ticket Bandung lagik masa 0 fare last year. Dpt RM 50 je sorang utk byr tax. Wahh..ini sudah bagus...Haruskah aku tgk je dia book..tidak lah kan..terus aku pun book gak dgn cost RM150 utk kami bertiga..hahaha..jimattt..jimat....then semua adik beradik husband aku pun nak ikut sama..Pastu utk memeriahkan lagi suasana, kwn2 kak Selly 2 keluarga pun ikut skali...mmg meriah rombongan cik kiah kali nih..haha

Sbb booked awal, so rilek je la mula2..then 3-4 bln sebelum gi kitaorg dah gelabah. Nak recce transportation, hotel, tmpt nak gi apa suma. Sbb dlm rombongan, aku dgn kak Selly je yg dah pernah pergi. So diaorg bergantung la pada kitaorg punya experience je. Padahal ktorg gi dulu 2 hari je. Tak cover semua pun. hahaha...Tp takpe, skrg maklumat di hujung jari je. Antara malas and tak je...Kali ni lagi rasa kaget sbb bdk berdua dulu dlm perut sudah luar perut, and pergi lagi kali ni dgn 2 perut lagik. hahaha...Ye la setiap kali pegi Kak Selly dgn aku usung perut..nak buat mcm mana..rejeki....kekekeke

Kak Selly la org paling kuat dlm rombongan nih. Aku tolong2 light2 je. Rasa bersalah gak. Sorry yer kak...Nanti kita pnya "trip" lagi satu zu janji zu prepare everything. Akak bwk beg baju je tau. hahaha...

Flight tgh hari. tak dpt awal pagi sbb dah full. Ok la sampai2 je ptg dlm kul 4.00pm. Bandung ni cepat gelap. Tp sampai2 sempat lagik cover satu FO. diaorg pun tutup awal. kul 8.30pm dah tutup kedai. Kita slalu 9.00pm baru nak gi Jusco makan2 ke kan. Kalau semua kedai kat KL ni ttup kul 8.30pm, haii..takde life la org2 KL..hahaha

:: Budak kecik ni dah kemaruk nak buat peace setiap kali amik gambar..jadi tak jadi belakang kira. Nasib the whole 2 hrs flight dia tido. Aman sungguh..haha::

:: Suka snap2 konon2 candid ni...sbb aku suma amik gambar..nak cover kenyataan takde org nak offer amik gambar aku... :-( :

:: Diaorg ni jalan slow2 sgt..Nyampah tunggu..::

Walaupun ni kali kedua dtg Bandung, tp 1st time aku sampai Airport Bandung. Sbb dulu kami dtg dari Jakarta lalu Bogor sbb nak pergi Safari. Aku sampai2 amatlah terkejut dgn tahap efficiency imigresen diaorg. Ada ke bila org sampai seramai 300 org la penumpang hari tu aku rasa, dia bukak 2 kaunter je????...And mmg tak boleh ko nak berangan dia nak bukak kaunter byk2. Sbb mmg yg ada pun 2 kaunter sahaja sbb tempat dia amatlah sempit. Lorong yg muat dlm 4 baris org beratur. Pastu org leh beratur sampai ke luar2 lagik. Nasib ktorg smpi dah ptg, redup. Kak Selly kata dia sampai kul 12pm tgh panas terik. Dok luar Q bawah matahari mmg bikin panas la kan..Aku rasa dlm 45min gak ktorg beratur nak clear imigresen. Dgn bdk kecik2, dgn sempit, dgn berdiri lenguh, mcm2 carutan dlm hati nih...

Sampai Hotel dlm kul 6.00pm. Kami duduk kat De'Tropis Guest House. Kak Selly yg pilih tmpt ni. Sangat2 best and selesa. Bkn la hotel taraf 4-5 bintang kan. Ok la utk kitorg balik rehat and tido je. Dtg Bandung nak dduk hotel mahal2, ko jgn kuar bilik laa...Rate hotel ni dlm RM120 per room. Aku amik Family room ada 1 katil Queen, satu katil Single yg kitaorg rapatkan jadi Queengle...hahaha..Besar ok bilik dia. Basic ammenities semua ada. And ada 10 rooms je kat guest house ni. Ngam2 ktorg sampai, rombongan kitaorg je kat sini. So anak2 adalah buat mcm rumah atuk nenek diaorg. hahaha..Nanti aku letak gambar hotel.

:: Arsyad terus terkam kakak2 kesayangan...Dia mmg sayang sgt dgn kakak2 dia nih...Mlm2 pun slalu tanya "Mummy, bila arsyad boleh tido Bangi?". huhuhu...

:: Ini partner in crime sepanjang trip. Kejap baik, kejap gaduh, kejap org ni nangis, kejap org tu plak nangis, tidak berkesudahan...tak tau la nape dua org ni nak baik2 bermanja2, pastu lepas 5 min gaduh balik. semua org pening::

FO pertama adalah Rumah Anak Kecil. Kat jalan mana aku tak pasti. Yg tau mmg tmpt ni hot spot utk semua ibu2 yg nak beli baju anak2. Aku nak snap gambar dlm FO tp diaorg tak bagi. Tp serious byk giler baju bdk2 kat sini. Byk sgt2...semua cantik2 and murah2. Tp aku tak beli byk sbb choice utk bdk lelaki umur Arsyad tak berapa mengancam. Utk anak perempuan, mmg ko akan jadi gila di situ..hahaha..Jeans GAP pun baru RM20 sepasang. Mau tak gila??? hahaha..So sapa gi Bandung, Rumah Anak Kecil adalah wajib ok!. Paling best dia ada spot utk "campak" bdk2 nih...Nasib ktorg datang mmg takde org langsung. Sbb masa tu pun dah kul 7.00pm. So shopping dgn tenang, bdk2 pun happy layan diri..Kadang2 dgr la jeritan org ni nangis, org tu buat, org ni cakar..Eh, lantak ler..shopping lagi penting..hahahaha


:: Sorga mereka...tu Kak Selly belah kanan tpaksa bwk baju dtg sini nak kasi anak2 tersayang try..Terus jadi playground plus fitting room..hahaha::

Abis shopping dlm kul 8 lebih, masa shopping tak rasa penat, bila naik je bus terus rasa longlai kaki ni sbb kan baru sampai, and perut lapar giler..Oh yer, total pax rombongan cik kiah adalah 11 adults, 6 kids. So ktorg terus amik coaster yg leh muat 22-26 org...Selesa sbb besar, and bdk2 pun best je nak explore dlm tu kan. Cite transportation pun nanti lah yer....Dinner mlm tu ktorg gi Restoran Simpang Raya. Ok la Nasi Padang biasa tp sbb mlm kot, lauk tak byk sgt. Janji kenyang kan. Makan ramai2 tu Rp700k. Yg best air juice dia. Mmg kaw2 punya juice tak tipu...sedappppp..teringat2 smpi skrg...

Balik tu terus tido, rasa best je..Sbb guest house tu mcm ke dalam sikit dari jalan besar. Kawasan rumah2 banglo. So sunyi sepi tido lena je. Tp terjaga awal sbb kat sini kul 5am dah terang. So mata pun automatic terang sama. Bfast kat hotel. Ok la utk bfast lapik perut kan. Then terus awal2 dah nak serang next FO. Tp hujan la plak. Ktorg sampai Rumah Mode kul 8.45am. Tgh2 hujan tu then dia belum bukak plak. Kul 9.30am baru bukak. Pastu tgk hujan makin lebat. Terus tukar plan gi Pasar Baru je sbb kat sana diaorg bukak awal, and if hujan pun takde prob sbb semua dlm satu building. If FO ni ko kena jalan utk terjah2 FO2 lain yg berdekatan....

:: Pasangan romantik abad ini..hehehe..Masa ni tgh hujan, so posing ala2 je. Esoknya baru la kami posing sakan kan Kak Selly..::

Kat Pasar Baru mmg heaven utk org gila beli kain ela and kebaya2. Baju2 siap pun byk. Dia ada 7 tingkat, mmg ikut kekuatan kaki dan daya tahan poket je utk ko terjah semua kedai. hahaha...Aku mmg awal2 takde niat nak beli kain2 baju raya. So ktorg jalan2 tgk baju Arsyad if ada, and blouse aku. Puas hati gak dpt blouse RM15 jer. Kat KL mana nak dpt weyyy..hahaha...

Arsyad sangat kebosanan sbb ktorg berpecah dlm ni. Ye la masing2 ada benda masing2 nak cari kan. If nak stay dlm rombongan Cik Kiah, sampai thn dpn la kat Pasar Baru tak balik2. hahaha..So dia diam je sepanjang ktorg jalan2. Then bila naik foodcourt nak makan, tiba2 dia tido. Wahhh..mcm paham2 je kehendak mummy nak makan dgn tenang..hahaha...Bg aku paling best mkn kat foodcourt Pasar Baru ni lah. And tak payah la korang susah payah gi Pak Chi Met yg famous tu. Overrated dah. Mintak air sejuk pun dia charge. Choiii...duduk je mana2 kat food court ni, kang dtg la org2 yg nak amik order, ko gamble je order dari mana2 gerai pun. InsyaAllah sedap. Murah lak tu. Ktorg makan ber-empat skali air baru Rp50k. Bila di convert jadi RM18. Makan kat kantin sekolah pun tak murah mcm ni tau..hahahaha

:: Ni nasi aku. Ayam super sedap aku order lagi seketul. Sambal super pedas. Tauhu and tempe goreng rangup2 panas2 sedap sgt..::

:: Atas meja ni bkn menu dlm food court tau. hahaha..Dia dah kepenatan sgt2. Padahal food court bising dia pedulik apa..So mak bapak adalah tenang menikmati juadah::

:: Bapa yg mithali ckp "U pergi lah sambung shopping..i jaga anak..kesian plak nak angkut dia tgh lena..kang dah settle call i" Eh, suami mcm ni pun susah dapat di mana2 tau..hahaha::

Tp aku tak beli byk pun. Kain baju raya utk family aku, then t-shirt2 utk Arsyad...Ok la kan. Aku rasa utk korang2 yg mmg nak beli kain baju raya, or nak beli mcm2 baju2 kebaya kerawang2 cantik2 yg baru RM30 spasang siap kain and selendang, korang bertapa la dlm Pasar Baru ni dari dia bukak, sampai dia tutup. Confirm puas hati.

Then lunch kat Simpang Raya lagik. Sbb malas nak pusing2 carik tmpt makan. Sbb nak dekat dgn Jalan Dago, next FO yg bakal di serang. Bila perut dah penuh, mula lah masing2 mulakan misi. Jalan Dago mmg best FO2 dia. Korang google la malas plak nak type satu2 FO yg ada kat situ. hahaha..Tp serious mmg best. Baju2 murah, byk sizes, and semua fashion up to date. Dulu aku gi takde size besar2, semua slim2 je. Skrg ni byk plak size besar utk org mcm aku nih. Cantik2 plak tu . Zara, Esprit, Guess, semua dlm Rp100k. Lepas convert semua bwah RM40 la. Kat Jusco pun susah dpt baju Rm40 tau. hahaha


:: Special kat sini setiap FO ada tarikan tersendiri. Mcm kat sini ada kolam ikan. Besar2 ok ikan tu. Best la bdk2 ni dok bagi ikan makan. Mak bapak pun best dpt shopping dgn tenang...haha::

Abdullah Arsyad kan suka haiwan2 nih. Dia punya teruja tgk2 ikan ni, sampai dia meniarap kat tebing kolam tu. Tangan masuk dlm kolam utk ikan2 tu bermanja2 dgn dia..Pastu Kak Nena dok tepis2 air kolam sampai terkena dia basah kuyup. Pastu dia bgn je, terus mengucap aku tgk baju dia. Dah mcm iklan Daia yg anak balik baju hitam kotor baru balik main bola time hujan. Aku tak sempat snap sbb bapak dia dah bising2 terus beli baju and seluar baru tukar time2 tu gak. hahahaha

:: Masa tgh baik. Arsyad senyum tp Echa mcm malas layan..hahah::

:: Peace yo...::

Ptg tu ktorg balik hotel awal rehat2. Kaki aku dah rasa kebas dah mcm tak boleh nak jalan lagik. Masa shopping tak plak rasa kebas. Pelik aku. hahaha..Then dah rehat2, mlm tu we all dinner kat Stone Cafe atas bukit kat Jalan Dago. Jauh gak tmptnya tp scenary best la leh tgk permandangan Bandung waktu mlm. Makan biasa2 je ada local and western. Bdk2 dah penat and ngantuk. Mcm2 kejadian la berlaku makan pun tak tenang. So balik la cepat utk tido cepat dan sambung misi seterusnya esok hari tu. Makan situ agak mahal kena charge Rp1.3juta. Ok la kot dgn standard interior dia and scenary suma. Utk dpt experience je rasa ok kot...Food wise so-so je. Eh, gambar takde sbb kata makan pun tak tenang, tak kuasa aku nak amik gambar..hehe

Ok la sambung Part 2 nanti. Tgk bebila aku senang. hahaha