Pages

Aug 25, 2011

Alhamdulillah....

Short entry je la yek....sebenarnya aku dah karang entry punyalah panjang sebelum ni tp tak sempat publish sbb perut dah sakit contractions 15min apart......hahahahaha

Iyer...syukur kepada Allah s.w.t dengan lahirnya puteri kami pada hari Rabu,24 August 2011 bersamaan dengan 24 Ramadhan. Baby nak gak beraya bersama....hahaha

Oklah tkleh update panjang2 sbb masih belum sihat betul skrg lgpun bersiaran pakai "toy" baru ni so agak janggal di situ...Awwwwwwwww....hahahahaha

Inilah Puteri kami Amina Adelia.....

Eh...alamak tak reti upload gmbr guna menatang ni plak dah...hahaha..nanti la mlm kang aku rajin2 aku transfer file yer....kekeke

Byeeeee

Aug 22, 2011

Hati Adalah Sukaaaaaa.....

Skrg adalah sangat happy....sbb akhirnya sudah dpt "toy" baru....yg di idam2kan selama ni....hehehe...lagi bertambah2 happy sbb boleh baca blogs, update blog di mana sahaja aku bersiaran...dulu agak leceh nak kena usung lappy ke hulu ke hilir. Skrg tidak lagi....hehehehe

Spt skrg,aku update dari atas katil dgn cuaca pagi yg nyaman,aircond yg kuat,mata yg kuyu tgu masa nak tido.daddy adalah baik...gi antar Arsyad school sorang2 sbb nak practise. Kang aku beranak dia kena antar sorang2 gak kan. Lgpun dia ckp aku nak jalan bwk diri sndiri pun nampak berat,apa lagi nak dukung budak 14kg tu.hehehehe...so bini dia dgn bahagianya surfing2 smbil tgu mata nak ngantuk.

Eh,nanti cite lagi la pasal "kegembiraan" terbaru aku nih....kekeke...mata dh ngantuk...time ni je dpt tido pun...3-4 jam pun jadilah. Korang2 yg on the way gi office,or baru sampai office,bertabahlah yer....miahahahahaha...

GOOD NIGHT YA'ALL......

Aug 21, 2011

Tak Sabar Mau Raya...

Ada sorang budak tu..dia memang tak sabar mau raya...bkn sbb apa..sbb NAK MAIN BUNGA API TIAP2 MLM..hehehe...Ini mmg kegilaan dia skrg...Start beli bunga api masa minggu ke-2 puasa aritu. Daddy la konon nak anak2 rasa apa dia rasa masa kecik2 dulu. Bunga api bodoh2 je la kan..Dia pun bkn main suka. Dpt la main dgn cousin2 kat Cheras. Lagi la best. Pastu dah sorok, dia jumpa pulak. Dah tiap2 mlm ajak Paman dia main bunga api. Melayan je la pakcik sorang tu dgn dia. Masa tu Daddy dia takde..

Now everytime gi Pasar Ramadhan, org sibuk cari kuih muih..dia cari org jual bunga api. Siap hafal tu if Pasar Ramadhan kat Batu 9 misalnya, kat mana tmpt org jual tu. Dia dah siap2 tarik tgn kita gi tmpt org tu. If Pasar Ramadhan Cheras Perdana, takde org jual, dia takmo turun kereta. Dia ckp penat la bkn ada org jual bunga api pun...hahahaha...Last weekend balik Wangsa Maju, tak sempat gi Pasar Ramadhan. Aku suruh la anak buah aku cari lepas berbuka. Tp tkde rezeki Arsyad. 4x dia turun tp mamat yg patut bukak stall tu tak bukak2. Dah penat mkn byk time berbuka kot. hahaha

Bila selak2 balik gambar lama2...ni masa Raya last year..dia belum betul2 pandai nak mintak bunga api..if ada, dia main...

 :: Masa ni masih lagi innocent..sebut bunga api pun jadi "Unga api..". hehe:

 :: Tiap kali main mmg Daddy kena pegang. Sbb tak pandai lagi kan...::

But now....haihh..gi Pasar Ramadhan siap order nak bunga api keluar kaler2, dgn yg baling2 bunyi pop tu..dgn yg bunyi kuat2..banyakkkk cantikkkk....


 :: Tak kasi Daddy pegang lagi..menjerit2 dia..::



 :: Sambil main..mulut tu sambil ckp "Celamat...Aghi Aye..." nyanyi2 dgn riangnya..hehe::

Hehehe..senang hati skrg ni dia dah makin paham apa itu Raya. Masa 1st Raya, innocent sgt2 lagi. Plus dia tak sihat time tu. 2nd year Raya..dah ok sket and dah pandai mintak duit raya kat org..Pastu everytime org bagi duit raya, dia kasi kat Mummy suruh simpan dlm Bank. hahaha..This year tak tau la peel budak ni mcm mana. If ada rezeki, Raya dgn adik. If not, Raya bertiga lagi sambil berdebar2 tunggu bila adik nak tunjuk sign nak kuar. Jgn pecah air ketuban kat rumah org time Mummy tgh melahap ketupat sudehhhh...Kasi malu jer...hahahaha

First Year Raya:



2nd Year Raya:
 


Masa 2nd year Raya dia dah susah nak amik gambar bersama dah...haihh..memanjang nak gi salam atuk. 2 rounds plak tu salam. kekeke..So far Baju Raya this year ada 2 pasang. Melampau kan. Sepasang aku beli masa nak gi kenduri. Beli siap je. Lagi sepasang cikgu Arsyad bagi. Sayang betul diaorg dgn budak sorang nih. Siap tempah baju raya dgn kopiah lagik. Hehehe...Baju biasa aritu dah beli kat Bandung tp awal2 dah belasah. hahaha..So aritu gi la Pavilion beli lagi sikit. Dia ni plak skrg mcm lagi membesar sbb abis semua seluar jeans tak muat. Kantoi kat perut and peha...miahaha...


Eh, nak wish Selamat Hari Raya lambat la lagi..takpe..nanti2 dekat2 kita wish. Mummy tgk dulu sehari dua sebelum Raya baru cari baju. Malas cari skrg sbb kang tak dapat pakai..frust jer..kekeke.

Aug 17, 2011

Tumbesaran Diriku....

Okeh since this weekend nak masuk 36 weeks, nak share sini tumbesaran diri ku dari awal sampai skrg..biar mlm kang tunjuk entry ni kat Arsyad dia gelak guling2..kekeke..dia mmg suka gelak tgk aku. Ada aritu dia ckp aku "buncit"??? Wei Arsyad....Buncit ada makna tau..hahaha

 :: @ 3 months...masih malu2 punya baby bump..hehe::


 ::@ 4 months..tiba2 besar..kekeke..asyik la amik gambar sndiri sbb tkde org nak amikan..::


 ::@ 5 months. Gagah gi shopping kat Bandung. Masa ni ramai ckp dah mcm 7bln. Uwaaa::


 :: @ 6months...Dah sama besar dgn panda belakang tu kan..hahaha..::


 ::@ 7 months...with my BFF..perut senget salah parking..kekeke::


 :: @ 8 months++. Aku suruh daddy snap kan dia tnya sapa nak tgk? hahaha....::

Skrg rasa tumbesaran perut maintain jer...sbb puasa kot..Or dah tak boleh nak stretch lagi...Sbbnya aku tgk stretch marks dah naik sampai atas2 perut. Dulu bawah2 jer..Dah merekah2. Ada aku amik gambar purut sahaja then aku mms kat kawan2 baik. Semua takut ngeri tgk ckp dah terik2 sgt2..miahahaha...Tak sesuai la plak nak letak sini kannn..
Takpelah stretch marks ke, gemok ke, janji baby sihat..Arsyad dulu sampai 8months tak nampak stretch marks pun. Bila dia dah kuar baru nampak. Baby kali ni ewah ewahhh....bkn main byk dia punya zebra line..dah mcm tembikai pun ada perut aku nih...hahaha

Nanit dekat2 nak deliver kita amik gambar lagik. Nak tgk besar lagi ke tak. Oh yer, so far berat aku dah naik 22kg. Hahahaha...Still berdoa takmo lebih 27kg mcm time Arsyad dulu...

Alhamdulillah...Syukur.....

Iyer..sesungguhnya aku adalah sangat2 lega skrg...Lepas Daddy balik from HK, dapat la sedikit sebanyak "jalan" yg membuntui kitaorg selama nih..Wahhh ayat mcm dlm novel..hahaha..Ye la aku dah start cuti since July, dok ckp nak pergi dari June..sampai August sorang pun takleh nak confirm kan betul2 bila pergi. Sampai la bila Daddy kena gi interview kat company tu in HK, baru diaorg leh bagi sedikit sebanyak background bila pergi, ke mana, arrangement apa suma..

Dulu mmg mula2 office ckp kena transfer ke one company ni in Germany. Then tiba2 mcm tukar kena ke Hong Kong pulak sbb for trading center dia kat sana. But now, lepas dah discuss semua, insyaAllah confirm kami sekeluarga akan ke Germany utk 2thn. Then info yg paling aku tunggu2 ialah BILA KENA PERGI NIH??? And Alhamdulillah..deme kata in January 2012. Aku rasa legaaaaa sgt2. Segala kekusutan, ketakutan, apa yg aku risau at least dah settled for now. Dulu aku takut if Daddy kena pergi sblm aku beranak, nnti kena beranak sorang. Then bila diaorg kata most probably lepas raya, aku lega sket tp still takut bila nak kena handle anak 2 org tanpa Daddy, and if Daddy tak dpt cuti aku kena hangkut anak 2 org gi sana lepas pantang. But now, nampaknya jalan dah semakin mudah utk kami. Aku abis pantang pun in November. So December boleh betul2 settle kan segala hal kat KL nih, then January dah ready nak pergi. Yeay!!!..

Sbb tu aku rasa segala yg jadi, ada hikmahnya...Sometimes if plan tak menjadi, takpe. Kita cari another plan, try percaya Allah dah susun elok2 utk bagi kita jalan yg lebih baik. Sbb if betul kena gi June pun aritu, aku mmg tak dpt bayangkan dgn sarat mengandung, dgn nak beranak, nak puasa, nak raya suma kat sana. Ramai org ckp rugi aku cuti awal. 6 bln takde gaji tuuuuu..Tp takpe. Kurang bab duit, tp ada bab lain yg melegakan aku. At least aku dah duduk rumah, belajar melupakan hal office, biasakan diri dgn keje2 rumah. Supaya bila betul2 aku kat sana, takde la aku terkejut sgt, takde la aku tension sgt kan...Lgpun memang start 7bln aku dah susah nak jalan, susah nak cope dgn keje2 kat office. So takkan hari2 nak dtg office lemah longlai je kan. Dgn keje aku yg jenis kena move arorund, kena pkir byk, ish..pendek kata aku syukur byk la cuti awal...Lega mental dan physical..hehehe
Lagi satu yg aku lega...at least aku boleh betul2 settlekan rumah Amansiara tu. And if ada rezeki, boleh sampai tgk abg aku pindah masuk. Baru aku lega utk pergi. Semua aku plan in order, semua aku nak tgk dpn mata aku dpt tgk kan..insyaAllah..semoga Allah permudahkan semuanya..

Skrg hati manyak senang...kekeke....Bila gi check up sorang2 smlm pun tak rasa pressure. Dgn senyuman aku ckp kat Doc time aku beranak hubby aku ada, time pantang dia ada, time nak packing2 pindah pun dia ada...Mcm la doc aku heran kan..Padahal dlm hati sendiri yg berbunga2 mana la org luar nak tau kan..hahaha...And baby alhamdulillah, sihat walafiat walaupun aku puasa. Dia pun dah reached 3kg. Doc kata so takde apa nak di kejarkan..kita biar je bila dia ready nak kuar. If u nak dia kuar awal, byk2 la exercise, pendek kata "induce" lah diri sendiri..Dah sakit nnti dtg je spital. hahaha..Tp kalau rasa tak terdesak sgt, puasa je sampai abis...Time Raya dia nak kuar pun takpe....
So baby, Alhamdulillah mummy tak risau2 lagi..Bergumbira la anda di dalam purut ini and keluar la bila2 nak kuar yer..Mummy redhaaaaa..hehehe

Eh, next entry nak share gambar aku sepanjang pregnant...Malu2 i tapi sbb dah ada blog ni kan..dulu Time Arsyad tkde blog so tkde la gambar2 pregnant aku..hehehe..
Sekali lagi..Terima Kasih Ya Allah...aku bersyukur..
 

Aug 12, 2011

Planning..Planning...Planning...

Oh, aku jenis yg suka gak planning...Nak2 bila kat rumah takde buat apa mulalah otak pikir mcm2 kan..Even kat office sambil layan boss membebel dlm meeting pun aku leh plan holiday aku. Hahaha..apa lagi time sgt2 free skrg nih..

Tp skrg planning yg sgt lain. Plan bila nk beranak..boley?? miahaha...Ye la bak kata doc aku if baby reach 3kg, sila lah activekan diri supaya ada dilation. Then bila dah rasa contraction sikit2 boleh dtg spital kita induce jer. Aku dapat rasakan baby ni baik dan sopan sket dari Abg Arsyad dia tuh. Takde la tiba meniba nak bukak 3cm tanpa bagi signal. Pastu suka2 nak bukak lagi sampai 5cm tanpa aku rasa apa2. Oh mybe time tu aku sgt active bergerak. So if sakit pun aku igt sbb penat jalan, sakit hati kat office, dan mcm2 tekanan..kekeke..Skrg if dok diam2 mybe dah boleh rasa betul2 contraction yg dtg kan..
Aku kalau boleh mmg nak sgt deliver end of this month. Time baby dah reach 37weeks. Sbb memang aku takmo raya this year. 1, sedih sbb first year raya tanpa Arwah Mak. So takmo nak melampau2 teringat di mlm raya dan pagi raya, baik aku belek baby baru kan. 2. sbb malas nak beli baju raya. Baju apakah lagi yg muat di badan aku skrg nih?? Size org2 Arab takde kat KL nih..kekeke..3. Of coz malas nak gi beraya. Nak jalan gi toilet pun rasa nak nangis, ada hati nak masuk keluar rumah org. Walaupun aku akan missed all the food, tp takpelah. Nasi Impit and Rendang time tak raya pun boleh mkn kan..So tak payah la rasa rugi sgt tak dpt jamah jamuan raya. InsyaAllah aku tak menangis bila kena mkn nasi kosong lauk ikan bilis time org mkn rendang ayam kan..hehehe

Tp itu hanyalah plan. Kalau baby takmo kuar lagi time tu,  takkan aku nak paksa kan. Tgk la mcm mana. Next week ada check up, tgk berat baby and dia dah engaged belum. Dah la nak gi check up nih sorang2 sbb Daddy outstation, takut gak if kenangan 2 thn lepas jadi balik. Dlm labour room sorang2 sambil berharap Daddy sempat balik. kekekeke
Pastu aku pikir2 ada hikmah process ktorg nak pindah ni jadi lambat. Sbb byk sebenarnya hal2 yg penting tak settled lagik. Cth rumah aku tu. Belum habis lagi process tukar nama. Dulu plan if aku gi July, aku buat consent letter je utk abg aku amik kunci and settlekan semua. Tp nampaknya ada rezeki aku utk settlekan sampai habis process. Cuma skrg agak stress bila tak dpt2 lagi tittle letter from developer utk aku withdraw EPF. Kalau tak, boleh gak buat apa yg patut kat rumah tu. Owner dia pun tak kisah dia ckp if nak pasang grill ke, buat kitchen ke, amik je kunci kat dia sbb rumah tu mmg kosong. Abis tu nak buat pakai apa? duit semua kat EPF tuh. Haihh..hrp sblm aku bersalin dpt settle hal dgn EPF.

Then plan utk Arsyad and baby. Slalu baca and dgr je pengalaman org dah ada 2 anak. Kita sndiri nnti tak tau mcm mana. Aku byk gak buat research mcm mana nak handle emotions anak sulung bila dia dh dpt adik. Hopefully Arsyad ok. Tp tak salah if aku bersedia skrg kan. Kira aku kena tau bila dia rasa tersisih, rasa mummy and daddy lebihkan adik, rasa dia dah tak penting. Aku takmo dia rasa mcm tu. Tp perasaan2 tu adalah normal. So kena tau mcm mana nak handle. Supaya aku tak stress nanti.
So far plan aku berpantang rumah MIL. Tp Arsyad tetap gi school. Tiap2 pagi hubby akan hantar dia, then ptg amik dia. Aku plak kali ni nak pantang betul2. Takmo main2 mcm dulu. Sbb dgn "career" aku skrg, aku tak boleh sakit. Tak boleh nak lembik2. Dulu sakit leh amik MC dok umah, skrg sakit sapa nak kasi MC? hahaha..so kena kuatkan diri dari skrg. Jgn nak terlebih manja, terlebih syahdu sbb byk lagi benda aku nak pikir lepas nih kan.

Eh, mcm2 plan lagi lah. Tak tertulis kat sini. hahaha...Tkpelah plan tu penting. Jadi tak jadi, janji kita dah pikir benda tu awal2 kan. Tak rugi apa pun. Ikut style Daddy Arsyad, dia lebih spontaneous. Jenis yg main redah. Sbb tu kadang2 dia boleh kuar ayat "Jom kita gi Bali esok?". Haaaa..gitu. Wife dia ni kalau nak gi Penang skali pun, kena plan sebulan awal. hahaha..
Eh, nak share ada satu hari tu aku dok tgk tv. Skali dgn bunyi kucing syahdu sgt. Aku igt ada kucing kelaparan ke kat luar...Nak la gi intai. Intai jer..sbb aku adalah penakut kucing. Kekekeke..Skali tgk ada 3 ekor anak kucing menyelit kat sudut porch tmpt laki aku simpan barang2 gardening dia. Mak dia masa tu takde. Kesian plak aku tgk. Nk angkat, takut. Nak kasi mkn, dia mkn apa eh? Mesti susu mak dia je kan?? Then aku BBM Daddy, dia ckp biar je. Itu mesti kucing yg anak jiran aku main aritu. Daddy nampak diaorg letak kat atas jalan kucing baru lahir yg tak boleh jalan lagi pun. Laki aku pun apa lagi..tegur la ckp jgn la letak tgh jalan, Uncle nak lalu ni kalau terlanggar mcm mana. Skali mak dia jengah dari rumah jeling2 mcm marah plak laki aku sound anak dia. Eh, dah tu. Takkan nak lenyek je anak2 kucing tu kan. Bdk2 tu main mmg benda2 pelik sket. Ada satu hari aku nampak diaorg dpt sorang sebatang lilin dari bapak dia. Main bakar2 sampah kat sebelah kete jiran aku. Boleh??? Buat nya kete tu ada leaking ke, minyak tumpah ke. Tak pasal kan..

Eh, tersasul pasal jiran plak. hahaha..So kucing2 tu masih di situ. Kadang2 aku tgk mak dia balik, susukan diaorg. Then mak dia kuar balik. Tak tau la hasil perkahwinan yg sah atau pun tak. hahaha..So ktorg biarkan aje la kat situ. Takkan nak angkat letak tmpt lain kot. Kesian musim2 hujan nih kang sejuk ke, kena hujan ke kan. Aku paham perasaan mak dia yg baru delivered baby. Nak cari tmpt berteduh. Nanti2 aku bersalin sama gak nak cari perlindungan..kekekeke
Ni la anak2 kucing tu. Aku tgk mmg comel2. Tak tau la sapa bapak mereka..

 :: Tersepit2 di celah2 sudut tu...::


 :: Comel kan??::

Esok nak suruh Daddy alihkan barang2 dia sikit..letak kotak elok2 utk mereka landing di situ...hehehe..Arsyad tak tau nih..Sbb kang if tunjuk kat dia..abis la sikit2 nak tgk cat..nak tgk cat..letih nak layan kang

Aug 9, 2011

Lega....

Hari ni lega sket..sbb akhirnya kami tukar plan. Antar Arsyad gi school pagi2 subuh. Time Daddy nak gi keje..time dia masih tido. Sbb makin lama makin melampau takmo gi school. Smpi school plak diva takmo main dgn kwn2 dah. Nak main dgn baby jer. Pastu mintak mcm2. Sebelum melarat, kena kasi balik normal routine dia...

Org ckp laa..dah ko cuti jaga la anak kat umah kan. Eh, aku bkn ler malas sgt smpi anak sndiri takleh jaga kat rumah. Tp sbb ktorg mummy and daddy dia lagi suka dia gi school. Byk benda dia belajar kat sana. Betul...tnya la cikgu2 dia..sbb daycare dia bkn setakat daycare semata. Umur 3thn ke bawah mcm Arsyad mcm2 activity diaorg buat. Mewarna la, melukis la, baca ABC, nyanyi2 nursery rhymes. Mmg semua tu leh buat kat rumah gak, tp lagi seronok buat dgn kwn2 ramai2 kat sekolah. Dia pun pandai bergaul, vocab makin byk sbb campur dgn org kan. So aku rasa utk peringkat umur dia ni, lg byk faedah dia gi school belajar mcm2 benda dari berkepit bwh ketiak mummy tgk tv jer...Kat sana nanti pun insyaAllah if ada rezeki aku nak antar dia playschool gak. Sbb mmg dari kecik dia gi school kan..
Ini adalah vid yg sempat aku amik masa dia berdrama air mata..hahaha..lawak sungguh tau..bila dia tgk balik tergelak2 dia...masa buat drama ni tak rasa lawak plak...haihh..

video
 

Murtabak Mini Yo...

Dah kurang sikit geli geleman nak share recipe..ok la aku akan biasakan share recipe yg senang bagai kacang goreng ni utk kwn2..padahal bersepah je recipe2 kat website..tp ni aku alter2 ikut tekak sendiri...kalau org tak tau masak mcm aku boleh buat, korang2 CONFIRM lagi meletop punya murtabak mini..percayalah...senang, sedap dan puas hati sgt2...

Mula2 pagi tu rasa mcm 50-50 nak buat. Sbb aku salah bangun masa nak bangkit dari tido. Terus meletop pinggang aku. Sakit nya jgn ckp laaa..Nak urut tak boleh, letak minyak tak boleh..tanggung je la sakit tu..Dah settlekan Arsyad kul 1pm tu, aku kuarkan je la daging cincang dari peti ais. Tgk la kalau2 aku ada mood nak buat. Then dah kul 4pm aku rasa mcm eh, buat je la. Tekak aku nak sgt mkn murtabak nih. So gagahkan la diri...Masa tu dlm otak dh ckp kalau tak jadi mmg aku frust sgt2..hehehehe

Ok cite byk plak...ni bahan2 dia okeh..

Utk Inti:

Bawang merah 3 ulas
Bawang putih 2 ulas
Serai
(semua ni di tumbuk halus yer...serai tu titik kan jer)
Rempah kari daging 2 sudu (bancuh jadikan paste)
Daun sup sikit
Daging cincang (pastikan dah betul2 de-frost)
Bawang besar Holland 2 bijik (potong dadu)





Beriya nak amik gambar semua bahan2..skali camera ntah ke mana..sudip ke mana..tu la org tak pro dlm dapur nih..kekeke

Then cara2 buat inti:

1. Panaskan minyak
2. Tumis bahan tumbuk sampai naik bau
3. Masukkan pes rempah kari daging..tumis sampai pecah minyak
4. Masukkan daging cincang. 
5. Tambah air sikit.
6. Masukkan daun sup...then letak garam secukup rasa.
7.  Masukkan bawang..bawang aku masuk last sbb takmo dia overcooked. Nak rasa crunchy2..hehehe
8. Kacau2 tunggu sampai inti agak kering. Dia kena betul2 kering baru boleh tutup api and sejukkan sebelum balut pakai kulit popiah.

 
 :: Ni masa baru masukkan daun sup...belum tambah air...slalu rempah kari yg dah naik minyak kering sket kan..so korang leh tambah sikit air..::


 :: Ni dah tambah air..tgh tunggu kering..::

 :: Ini sudah kering....::

Bahan2 utk balut popiah;

Kulit popiah 
Telur 3 bijik
Putih telur sikit (utk gam kulit popiah)

Utk kulit popiah kan..pastikan korang kuarkan dari fridge awal sblm nak balut tu. Kang susah nak cerai2kan dia. Pastu kalau korang simpan lebihan kulit popiah mcm aku, jgn letak dlm fridge gitu jer..Aku kan dah koyakkan plastic dia, then main campak je simpan dlm fridge. Skali nak kuarkan separuh dah jadi KEROPOK okeh..hahaha..Dah kering. So aku rasa kena balut pakai surat khabar ke, then masukkan dlm plastic lain supaya dia tak terdedah dlm fridge tu.

(beriya kasi tips simpan kulih popiah padahal suma org dah tau aku sorang je tak tau kot..hahaha)


 :: Telurrrr::

Cara-cara::
Campurkan inti yg dah kering tu dlm telur td...Then kacau2 sampai sebati. Pastu amik kulit popiah, letak 2 sudu kat tgh2 kulit. Lipat jadi 4 segi. Pakai putih telur utk gam hujung ke hujung. Supaya masa nak goreng nanti dia tak tercabut2...

Kulit popiah aku kan dah kering. So agak mencabar masa nak balut. sikit2 koyak, sikit2 koyak..geram betul rasa nak campak ke dinding je. Masa tu jam dah kul 5pm. Kang tak sempat confirm aku meraung satu Kajang leh dgr..hehe
 :: Yeay dah siap balut. Dpt dlm 11pcs::

Masa ni aku dah bangga dah siap mms gambar murtabak dah siap balut ni kat Daddy. Then dia tnya apa tu? aku ckp la murtabak, skrg tak perlu beli di Param lagi. Then dia reply "Uish, murtabak ke? igt apa ntah tadi. Kalau masuk pertandingan teka gambar, takde org menang sbb tak tau menatang apa nih. Nyampah sgt dgn ayat dia tu kan.... Hanya isteri yg cekal boleh bersuami kan dia...hahahaha

Nak goreng, seeloknya dlm kuali leper, non-stick. Aku takde kuali leper. Ada satu kuali je pun kat umah ni itupun hadiah kawin dulu. Hahaha...Tp dia non stick. So leh je guna. Cuma letihnya nak buat satu2 la sbb dia melengkung mcm mana nak masuk skali 4-5 bijik kan. Skrg cuba bygkan aku berdiri sambil masak dgn api yg perlahan satu..satu bijik murtabak sampai habis 11 bijik. Agak membakar darah gak laa..hahaha

Minyak jgn byk..titik2 jer...kasi basah2 kan kuali je. Api kena sangat2 kecik. Bertabahlah korang balik2kan sampai dia nampak masak...hahaha

 :: Sabar masukkan sebijik..sebijik..::


 :: Close up sket...hehehe::


 :: Yeay dah siap...masa ni mms kat daddy gambar ni...tnya dia now ada rupa murtabak tak? dia reply "still agak mengelirukan laa.." See...saya adalah wanita tabah..hahaha::

Aku agak was2 gak nak bwk balik rumah MIL. Ye la kan agak 10x gak MIL aku tnya ni beli ke? Aku ckp tak la buat tadi..(dgn muka konon2 selamba hari2 masak kan), then 10 min lepas tu dia tnya lagi beli murtabak ni kat mana??? Sbb aku wanita tabah..aku jawab dgn tenang je..
"tak la..buat tadi.." hahahaha..

Tgk Daddy mkn 3 bijik gak..so adalah lega...rasanya mmg sedap. Sbbnya daging bykkkk..ko gigit, rasa daging yg juicy..gigit lagi, rasa lagi daging yg tender..puas la sikit makan kan..kalau kat param mana la ko nak tergigit daging..memanjang tergigit bawang semata...
Comment daddy.."Sedap. Tp kena lebihkan bawang..ni mcm daging je lebih. (memang ler niat aku nak daging lebih..kalau nak bawang lebih baik Q kat Param je kan..tp takpe..comment org kita kena amik...), pastu kena lebihkan telur...(aku letak 3 bijik pun dah jadi berkuah sket..kalau letak lebih takut kang makin byk air inti tu..mcm mana nak lipat nanti kan? Tp takpe..mybe kena keringkan lagi inti ku itu..)..

Overall..Syabas bettey...hehe..kira boleh la di telan..dan tak la malu if nak pass2 kat jiran sebelah..
Oh yer, kuah ktorg cicah kari semalam je. Lagi best. Klau korang nak buat bawang merah2 tu. Leh jer. Amik bawang merah, hiris nipis, rendam dlm air panas (kira mcm nak layukan dia). Then amik cuka masakan, dlm 10sudu. rendam bawang tu sampai dia jadi warna merah. Letak gula, garam, siappppp..


Selamat mencobaaaa..

Aug 8, 2011

Resipi Popiah Goreng...

Ish, geli jari jemari ni nak taip resipi bagai...Masaknya setahun skali..skali masak nak kasi resipi..Ni kalau Daddy Arsyad baca mesti ckp aku poyo..hahaha..Tp tkpe, sbb kwn2 nak try jugak...kita share di sini..sharing is caring..Tp jgn salahkan aku kalau tak sedap tau..ini ikut tekak aku jer..tambah la mana patut..kekeke...Bulan, buat..jgn tak buat tau...

OK, Bahan2 utk Popiah.

Sengkuang (kalau nak byk, pakai 2 bijik, potong panjang2 dlm 2inci)
Carrot (Pepandai la budget, nak sikit amik 2-3 batang jer, potongan sama dgn sengkuang)
Udang (isi udang tu potong kecik2 ikut kunyahan mulut masing2..haha)
Daging (pun potong kecik2)
Ayam (Potong kecik2 jua...)
Bawang Putih 2 ulas
Garam secukup rasa...

Utk Sos:

Bawang merah 2 ulas
Bawang putih 2 ulas
Cili Merah dlm 6-7 batang (buang biji)
Limau Nipis
Sos Cili
Garam Secukup rasa


(Bawang merah, bawang putih and cili merah sila blend sampai sebati. Jgn lupa buang biji cili)


Cara2:


1. Ketuk bawang putih, tumiskan dlm kuali. Minyak jgn byk sgt. Dlm 2 sudu je. Tumis smpi naik bau
2.  Masukkan daging, udang dan ayam. Biar sampai kuar jus mereka, then sampai mereka2 masak. Pastu cedok keluar rehat jap. Ada org tak kuarkan. Tp aku kuarkan sbb takmo ganggu pemasakan carrot and sengkuang..hehe
3.  Masukkan carrot and sengkuang..jgn masuk semua kalau byk, masuk sikit2. Lama2 dia akan layu...Kalau kering sgt letak air sikit, Sentiasa kacau sbb takmo yg belah bawah tu hangus. Api sederhana kecik. Bila carrot dah empuk, baru masukkan daging+ayam+udang tadi. Sengkuang takpe dia mmg cepat empuk. Carrot tu takut kang masih keras. Slalu kalau nak budget, tgk sampai carrot and sengkuang tukar jadi warna kekuningan.
4.  Kacau sebati semua bahan, masukkan garam secukup rasa..tutup api, sejukkan. Nnti dah sejuk, leh la gulung dgn kulit popia.Dan goreng....


Cara-cara Utk Sos:


1.  Blend bawang merah, bawang putih and cili sampai halus.
2.  Masuk kan dlm periuk, masak dgn api perlahan..kacau perlahan2.
3. Campurkan sikit air kalau pekat sgt. Kacau.
4. Perahkan limau nipis dlm 2 biji. Utk rasa masam2. 
5. Letak sikit garam, sikit gula.
6. Letak sikit sos cili.
7. Masak sampai cili tu nampak pekat, dan masak. 


Itu je lah. Nampak simple. Tp sbb tgn aku yg buat, dia amik masa berejam2 gak nak abis..hehehe..Selamat mencoba...



Islam Itu Mudah..

Ok la firstly, aku rasa mcm tak layak la nak ckp bab2 agama kan. Sbb aku pun bkn pandai sgt..tp dari 1st statement si Waheeda ni sampai statement hari ni rasa mcm panas hati jer..cuba korang baca..

Sumber dari Beautifulnara:
Saya sememangnya buat keputusan berhenti terus dari dunia hiburan, iaitu meninggalkan kerjaya sebagai penyanyi dan pelakon. Jika mahu diikutkan, banyak sebab mempengaruhi tindakan saya ini dan salah satunya berasakan dunia hiburan tidak menghormati Allah. Banyak cabaran sudah saya lalui, dan ia adalah pertarungan untuk kekal dalam dunia hiburan, di mana antara pilihan untuk memegang agama atau tidak. Saya pilih mengikut jalan Allah. Kita tidak boleh memilih bergembira dan bersolat pada masa sama, seolah-olah tidak menghormati Allah. Kalau benar beriman dan beragama Islam, kita lakukan apa yang dituntut. Saya pernah berkejar-kejar untuk bersolat ketika menjalani satu penggambaran. Apabila meminta untuk berhenti bersolat, pengarah sering melengahkan keadaan. Itu membuatkan saya ingin menangis apabila lihat tiada siapa yang peduli. Saya lihat tak ramai mengambil berat mengenai soal agama dalam dunia hiburan ini
Waheeda menegaskan dia tidak bersetuju melihat pergaulan tanpa batasan antara lelaki dan perempuan, terutama dalam dunia lakonan. Namun, dia tidak mengatakan semua yang terbabit dalam dunia hiburan adalah golongan mungkar.
Apa pun semoga Waheeda terus maju dan bersemangat terutama dalam menjadi tunjang kepada karier suaminya, Akhil Hayy.

Ntah la..aku baca then aku rasa org2 dunia hiburan tu tak rasa insulted ke dgn comment dia nih? I mean...ok la mmg la org2 dlm dunia hiburan tu nampak tak elok, nampak nak seronok jer..tp diaorg tu BEKERJA ok ...cari rezeki utk family..bkn suka2 nak buat film, drama, semua tu smpi melupakan tanggungjawab kat agama..And org2 dlm industry yg dia maksudkan bkn artis je, semua crew kat set pengambaran termasuk director, cameraman, tukang pegang lampu, tukang jaga set, etc..

And come on la...Allah S.W.T tu dah menetapkan yg kita kena solat 5 waktu sehari, tapi dgn segala kemudahan...Memang lagi elok ko mempercepatkan solat..tp kalau time tu ada keje...boleh je ko solat lepas siapkan keje..Asalkan tak terlepas waktu kan...Tak payah ckp org kat set pengambaran..kita kat office pun..kalau ada meeting 12.00-2.00pm, ko nak mintak kuar dari meeting sbb nak solat sharp bila masuk Zohor? Tak kan...ko mesti solat lepas abis meeting...So kalau kita sudahkan meeting dulu, kita ni tak pentingkan solat ke???

Fine la dia dah berubah betul2 ke arah kebaikan..Good for her..tp jgn la nak condemn org sgt...I mean, tak payah kejap2 nak kuar statement susah nak sempurnakan ibadat bila jadi artis la..Secara tak langsung dia dah chop artis2 kita ni tak jaga ibadat diaorg kan...Sorry la aku slalu je ikut abg aku gi set dulu, ada je aku jmpa artis yg curi2 masa nak sembahyang, yg boleh je jalankan ibadat diaorg tanpa rasa susah. Dah itu sumber rezeki kan, pandai2 laa..

Seperti tajuk entry ni.."Islam Itu Mudah". Byk cara utk kita sempurnakan ibadat kita. Kalau tak takkan if kita travel boleh jama' solat...kalau tertidur boleh Qada' kan..bagus la if niat dia nak ingatkan sesama manusia tentang pentingnya menjaga ibadat nih. Tp aku baca cara dia comment mcm nak condemn dunia hiburan yg bagi dia hanya pentingkan keseronokan semata2. Bagi aku pandangan dia tu salah sgt2..

Tkpelah..mybe itu pandangan dia, and ini pandangan aku kan...Janji masing2 happy..kekeke..To Wahida, berhenti je la..Jadi surirumah tangga dan isteri yg soleh utk suami tercinta...Tak payah susah2 nak fit in dlm dunia yg dia tak yakin..Pastu nak buat comment yg buat org lain rasa insulted. Tak baik juga kan....Kalau rasa tak sesuai..berhenti..senang cito..

 

Aug 7, 2011

Popiah Goreng Y'All....

Kan mmg dah plan nak balik Wmaju hari Sabtu. So bgn je pg, Daddy ckp nak gi wshop plak. Aku soh bwk budak kecik tu sbb aku nak gi Giant beli brg2 nak buat popiah. Bdk kecik tu pun suka je. Siap ckp "Memang la Arsyad ikut daddy gi wshop..Sbb Arsyad boy..Mummy tu girl..duduk je la rumah masak.." wahh..wahh..mulut takde insurans ok..

Gi Giant pun satu cabaran..rasa keringgg je tekak..hahaha..tp sabarkan diri...Balik rumah tanpa berlengah terus potong2 bahan2...siap2kan inti dia dulu. Kang aku dah start duduk, jgn harap la nak siap..

Ni bhn2...

 :: Bahan kering..Sengkuang and Carrot. .Aku tak suka popia inti taugeh tu..rasa tak umpphh sgt..::


 :: Bahan basah...Udang..Daging...Ayam..giler meriah and mewah..harus la kata buat sndiri kan..haha::



:: Bila semua dah sebati dlm kuali...Nak masak satu kuali besar mmg giler lenguh tgn and pinggang nih...Tp gagahkan gak sbb kehendak tekak lagi penting...hahaha::
 
:: Ni bila dah siap goreng..dpt dlm 60pcs..::

Slalu aku buat kecik2, halus2 sket dlm la dlm 100pcs. Tp sbb pikir anak2 buah aku yg 4 org tu takde. 3 kat asrama, sorang kat UiTM Dungun, so buat gemok2 sket. 60pcs ni pun licin tau...Mmg kitaorg satu family suka sgt2 popiah goreng style gini. Cicah dgn kuah cili. Kuah aku tak amik gambar sbb masa tu Daddy Arsyad dah balik..hahaha
Letak bahan2 kasi meriah...udang, daging potong dadu kasar2 sket, ayam pun sama..baru bila gigit tu rasa "heaven" sbb segala jenis binatang dlm tu. Hahaha..so lain la sket dari beli kat Pasar Ramadhan kan. Dh la inti taugeh, ciputtt jer..Kulit popiah plak beli je yg dah siap. Dulu satu plastic ada 50pcs tau. Now dah 40pcs jer..

Esok nak try buat murtabak mini plak. Sbb kulit popiah ada lagi lebih. Tak tau jadi ke tak. Try je la...Daddy yg tak yakin dgn tgn aku utk buat popiah goreng mcm mak buat makan gak 4-5 bijik aku tgk..hehehe..Aku, abg aku and anak2 buah aku mkn ada la dlm 7-8 ketul sorang kot..Pastu diaorg repeat lagi mlm sblm tido..pastu repeat lagi time sahur...Puasss Hatiiii..kekeke
Modal semua2 tu ada la dlm RM20 kot. Ntah aku tak kira plak. If nak beli kat Param seketul skrg RM0.60 kan. Kali 60 ketul dah RM36. Lebih skett je la tp sah2 "kemewahan" bahan2 dia tu lain kann...hehehe..

Tgk la jadi ke tak esok pnya Murtabak Mini....

Mummy Takkan Tertipu Lagi Ok Arsyad....

Bgn pagi...nak golek2 dulu setengah jam...Gi mandi, 20 min campur main sabun, syampoo, berus lantai pakai punggung sndiri...berus kaki mummy...Pakai baju 15min sbb lari2 dalam keadaan bogel...Lepas tu nak bubur lambuk malam tadi..Nasib mummy letak dlm fridge..Dah panaskan, Tiup2 kasi sejuk utk dia makan, makan 3 suap sajer..then tumpahkan semuanya atas lantai...

Nak air oren twister, tp bila dah nak abis..nangis2 guling atas lantai nak skrg2 tu gak..Nak botol kecik. Mummy ajak gi beli. Dah kuar umah, masuk dlm kete, nak minum air Horlick plak...Bukak pintu balik, bancuh kan kejap..tp minum 2 teguk jer..Smpi kat 7Eleven, dah amik air twister..nak beli bubble balloon dgn biskut Oreo kat Petronas plak. Padahal biskut Oreo terang2 dpn mata dlm 7E tu. Tp takmo..nak yg kat petronas punya. Patah balik Petronas..

Sampai dpn school..tkmo turun kete..Fine...Mummy bawak je beg and sandle dia letak dpn school..suruh Cikgu Dayah tolong pujuk..Terus jerit2 satu taman boleh dgr...


 :: Mummy...Tolong...Tolonggg..::

 :: Jgn amik gambar Arsyad laa...Uwaaaaaa..::

Tapi kali ni mummy cekalkan hati..buat derk je dia terjerit2 nama mummy sambil masuk school..Elok je kuar simpang school..dpt sms dari cikgu..


 :: So perlukah mummy rasa tak sampai hati lagi lain kali? ish...drama betul bdk nih...Ini 2 min lepas mummy tinggalkan dia..Skrg, dah boleh gelak2 main dgn kwn main belon tiup2....hmmm..::

Tgh bayangkan mcm mana bila school betul, nak kejut dia pagi2, mandi, pakai baju sekolah, hantar gi sekolah....memang kena nyaringkan suara lagi la nih.....

Aug 4, 2011

Rutin Seorang Suri Rumah...

Hahaha...suri rumah la sgt kan..belum betul2 suri lagi...sbb belum sepenuhnya jaga anak2 kat rumah..Tgu time dah gi sana, haa..baru betul2 aku pegang title suri rumah tu sbb kena jaga anak, masak, kemas rumah semua sndiri...Sbb skrg still ngelat2..Arsyad antar school, makan still kat kedai...kekeke

Skrg rutin harian sangat lain la. Biasalah dah 8thn keje, mesti la lain kan. Ni nak tulis rutin time bln pose ni lah. Sbb sebelum tu berapa minggu je dok umah kan. Itupun seminggu skali still masuk office sbb ada je benda nak kena settlekan..
Start dari mlm la eh...Aku mmg sejak masuk 7months tak boleh tido malam. TAK BOLEH LELAP LANGSUNG.  Mula2 tension masa aku still keje tu kan. Tp bila start cuti lega sket sbb boleh cover tido time dok umah. Daddy marah sbb dia ckp sbb tido siang, mlm lagi takleh tido. Fine..aku cuba even mlm tkleh tido, siang aku tahan mata..tp still mlm berikutnya mata ni takmo lelap..sudahnya sakit kepala gila2...hishhh....baby nak suruh practise bgn mlm balik..hehehe

So bila anak beranak tu berdengkur2 tido, aku dok la mengadap siling..dok la tgk kat tingkap..tgu sampai 4.30am utk aku siap2kan sahur..Bayangkan if aku masuk bilik kul 11pm, nak tgu smpi 4.30 tu giler lama. Nak gak bgn buat solat sunat ke, ngaji ke, tp takutt..hahaha..Sbb bilik solat kat bilik sebelah...takut plak dok sorang2 dlm tu. Iyer..aku mmg penakut...Nak buat kat bilik tido, diaorg tido takkan nak bukak lampu kann...
Then dah 4.30am tu, siap2 kan sahur...lepas subuh dlm kul 7am baru aku leh tido...tido la 2 jam lebih sampai Arsyad bgn...Dia dh bgn layan2 dia, siap2kan dia..bg mkn suma..smpi kul 12pm..Hantar dia school..Time dgn dia dari dia bangun sampai hantar school ni..JGN HARAP NAK BUAT BENDA LAIN. Kena ngadap dia jer...Tgk tv pun dgn dia..semua cite Cars, cartoon ntah apa2..semua aku layan..hahaha

Smpi umah dlm 12 lebih..baru la nak basuh kain ke, kemas umah sikit2 ke...And aku rasa main task aku time dok umah ini adalah basuh kain...hahaha...Smpi kosong bakul kain kotor tu. Dulu jgn harap la nak kosong sbb weekend je aku basuh kain. Skrg best plak bila tgu kain kering, then lipat terus bila dia garing2 tu..hehe..Pastu online kejap2...tgk tv pun jeling2 je...lepas zohor baru aku amik nap balik. sbb pagi tu baru tido 2 jam lebih. Kepala pun dah pening masa nih...amik la nap dlm lagi 2-3 jam..jadi lahhh..
Bgn dlm kul 5 lebih..mandi2...online balik..Then daddy balik..Amik Arsyad, gi umah nenek berbuka..hahaha..Mmg hari2 buka sana. Satu, aku MALAS masak. Daddy ckp tak payah la susah2 nak masak. Last year time tak bwk perut pun masak dgn lembik2...nak2 skrg bwk perut..Kita amik la kesempatan selagi ada kat KL ni berbuka dgn atuk and nenek. Kat sana pun bertiga je diaorg berbuka. Kira ceria sikit la Arsyad dtg...Alasan org malas..hahaha..

Then dah berbuka, of coz kaut skali lauk nak sahur...nnti aku panaskan lauk, then masak sayur jer...haa..begitula rutin harian...Syok kan? kekeke
Ada jugak angin2 rajin time aku kemas segala baju bajan kat rumah  ni. Mcm smlm dah settled baju2 aku...Almari mmg dah bersedia nak berpindah. kekeke...3 beg plastic besar aku nak bwk gi wangsa maju, kasi anak2 buah..hehe..Baju Arsyad pun dah settled. Baju baby pun. Tinggal baju daddy je. Kena tunggu dia. Kang aku memandai2 letak tepi baju2 kesayangan dia, ngamuk plak org tua tu. Padahal dia yg nak berpindah..kitaorg ni ikut je. Tp dia tak settle2 lagik..hahaha..Lepas je berkemas semalam sengal2 pinggang..Terus rasa mild contraction..besttt...hahaha

Yg pelik time rajin mmg rajin all the way..smlm lepas kemas kain baju, leh plak buat cream caramel...sbb teringin sgt2..masuk dlm peti ais, lepas berbuka makan..legaaaa..lepas sahur pun bantai lagik...skrg tinggal suku jer..aku sorang je bedal..haha..gambar adalah takde sbb time aku bukak peti ais tu daddy ada sebelah plak. kang dia kata aku poyo nak amik2 gambar bagai..
Esok plan nak berbuka di Wangsa Maju plak. Nak buat popia goreng. Fav kitaorg satu family. Dulu masa arwah mak ada..mmg tak pernah miss popia goreng dgn Nasi Ayam. Kesian plak anak2 buah aku, mak dah takde terus menu tu pun takde. Popia goreng la yg aku reti pun. Nasi Ayam takkan sama dgn mak buat...Best woo popia letak rencah mewah2 udang, daging, ayam segala. Kalau beli kat Param, penuh taugeh dgn sengkuang je kan..Tgk la if Daddy takde kat tmpt kejadian esok, aku amik gambar..hahaha

Eh, jauh melalot..Tengah tunggu kain kering ni sebenarnya..Pastu baru boleh tido dgn lena. Skrg bkn leh caya terik2 tgh hari skali ujan lebat ptg kang. Aritu aku berlari turun bwh selamatkan kain, smpi bawah baru sedar perut boyot gila ko berlari bagai? hahaha...So angkat kain, dlm kul 3pm tido jap, bgn kul 5pm lipat kain...hehehe..BLISSSS...
Nak buka apa arini...Nak cari kuih muih la..Nasi2 skrg mcm tak berapa jalan...
 

Mcm ni memang boleh beranak awal....

Semalam adalah hari yg paling mencabar utk aku yg tgh gagahkan diri berpuasa nih. So far aku rasa ok jer tekak kering2 tu biasalah. Masuk petang pun badan dah rasa lesu2 tu pun biasa. Sbb 2 hari pertama puasa tu, Arsyad bgn kul 9 lebih, aku gorengkan nasi lebih sahur ktorg, then suap dia makan, kul 12pm mcm tu antar dia school. Bila dah antar dia, baru la leh tgk keje2 umah sket2..sambil rehat2 sikit2 kan. Ptg amik dia balik.

Tp smlm start dari bukak mata dia dah buat hal. Takmo mandi terus..nak tgk tv dulu. Ok la ikutkan dulu. Then setengah jam lepas tu baru nak mandi. Pastu slalu time aku goreng nasi, dia ok je nak duduk atas tgk tv. Tp kali ni takmo. Dia nak turun skali dgn syarat aku DUKUNG. Aku pun ckp mana boleh dukung. Terus meraung. Malas nak kasi melarat, dukung gak la. Smpi bawah aku siap2 goreng nasi, tgk kelibat dia kat belakang aku. Aku pusing je, then dia tgh korek2 TONG SAMPAH!!!..Bila aku jerit marah, dia ckp dia nak cari bola golf dia hilang. Boleh???
Dah bsuh2 tgn dia, nak makan kat atas plak sambil tgk DVD. Masalahnya kalau nak naik sndiri takpe, ni nak DUKUNG lagi naik atas. Turun tadi ok lagik. Nak naik mcm agak melampau la. Kena gak la sedas dua kat punggung dia aku dah tak tahan nak tahan marah. Tp dia takmo gak naik sndiri. Ok la dari buang masa kan, dukung la dia naik. Nak abiskan satu mangkuk nasi goreng tu SEJAM. Sbb lepas 2 suap nak rehat, lepas 3 suap nak rehat. Sabarrrrr..

Dah makan, nak abiskan tgk DVD Cars 2 plak. Tau la movie tu amik masa sejam lebih kan. Ok la kasi chan. Then dia tiba2 ckp "Mummy, Arsyad takmo gi school.." Dah sudah. Terus la aku pujuk ckp ok kita gi jalan2 dulu..
Masuk kete, bekalkan dia coklat2 and jajan2 yg dia suka, then terus la gi school. Sampai dpn pagar nangis2 takmo turun. Dia ckp harini cuti. Boleh??? Call Daddy, Daddy ckp ok la bwk gi 7Eleven dulu. Fine...Aku patah balik g 7E plak. Beli air twister oren and Kit Kat dia..pastu dia ckp ok dia gi school. Sampai dpn school dia turun..tp elok kat dpn pagar dia toleh kat aku and tanya..

Mummy, mummy work ke?
A ah..
Tapi itu bukan baju work kan..
Eh, baju work la ni..mummy nak pergi work la ni..
Mummy jgn tipu..nanti Allah tak sayang mummy..itu baju tido mummy..kalau baju work nape mummy tido baju tu jugak??

Hahaha..masa ayat last dia tu dah tersekat2 sbb sebak. Air mata dia dah meleleh2. Aku slalu ckp kat dia tak baik tipu nanti Allah tak sayang. Slalu dia tipu2 time ckp dia tak nakal kat school, tak kacau org, tak buat org...So bila aku ckp jgn tipu..cepat2 dia ngaku ok la dia nakal..Skrg dia bagi mak dia balik ayat yg samaaaa..

Pastu dia meraung sambil pegang pagar sekolah..Dah drama airmata ok. Cikgu dia kuar tarik dia bawak masuk dalam..Aku plak tak sampai hati. Tgk dia jerit "Mummy tolong Arsyad...selamatkan Arsyad.." Elehhh..gaya kena dera sangat2..Aku pun turun kete, pujuk dia and bawak balik rumah....Haihhhh...

Sampai rumah ingat dia bersyukur la kan...Jgn harap okeh..Kejap2 dia panjat meja tv, kejap2 dia tarik alas meja makan sampai berterabur segala benda ats meja tu. Aku rendam kain buruk dgn air sabun and clorox, dia masuk bilik air tu elok je dia cedok air rendaman tu pakai tgn and BASUH MUKA!!!..Masa ni aku tgh sidai kain. Nasib tak kena mata..Pastu dia tekan air kat water filter plak sampai melimpah ruah. Nasib tak tekan yg bahagian panas. Kalau tak elok la kita berpuasa kat spital seminggu Arsyad...

Bila aku marah, cubit, tampar sket peha..nangis mengalahkan apa...Tapi 5 min lepas tu dia buat hal lain plak. Kering kontang tekak aku smlm. Kalau iman nipis rasa nak bukak peti ais teguk je air sejuk dlm tu. Hahaha...Dok berperang dgn dia sampai la kul 4.30pm baru dia nak tido. Itupun lepas 2 jam aku tepuk2 tkmo tido, aku amik hanger tepuk pakai hanger plak sejam..baru nak tutup mata...Petang kul 6 lebih tu aku rasa perut keras ya amat...Mcm ni gaya hari2 mmg boleh beranak lagi 2 minggu..kekeke

Arsyad tu skrg mmg terlebih mengada. Tak tau la org kata nak dpt adik la..apa la. Tp aku anggap ni part of development dia. Sbb aku pun buat baca2 kat forum, kat website, perangai bdk akan berubah2 ikut perkembangan dia. Kita yg tua ni pun boleh berubah2 kan. Cuma cara nak handle and tackle bagi dia tak melarat tu nak kena polish skill. Aku mmg mummy yg garang. Tp tak sampai teruk2 la kena pukul sah2 baru 2thn kan. Tp tetap la kena sah2 benda dia buat tu salah. So dia kena tau itu salah. Part paling tak tahan skrg dia punya menjawab..

Arsyad..tolong mummy amik botol abang tu..mummy nak basuh..
Tak nak..Arsyad malas..itu kan keje mummy..

Arsyad, abg kan dah besar...mana boleh suruh dukung2 lagi
Tapi bila Arsyad nak pergi work mummy kata abg kecik lagi???

Haihh la Arsyad..penat tau mummy mcm ni..
Haihh la Mummy..penat tau Arsyad mcm ni
(Fav dia skrg ajuk balik kita ckp tapi tukar nama..)

Part paling lawak satu hari tu dia suruh aku amik buku dia..Tp buku dia atas lantai..Aku ckp Arsyad amik la mummy tak boleh tunduk dah..Pastu mlm tu aku kat bawah, dgr dia borak dgn Daddy kat atas..Daddy suruh amik remote tv atas lantai..dia boleh jawab "Daddy amik la..Arsyad tak boleh tunduk dah.." hahahaha..gelak sampai cramp perut aku masa tu..

Jgn salah paham..aku tulis je full tp dia adalah pelat...Tp paham la apa dia ckp..Kira apa aku tulis ni apa yg dia jawab..tapi takde la ckp full and jelas mcm aku tulis. Malas plak aku nak tulis bahasa pelat dia..asal apa yg dia ckp itu lah yg aku paham..sudehhh..hehehe

Memang umur 2thn lebih skrg adalah time kita nak melayan mulut bdk2 ni plak. Part masa umur dia setahun penat kita kejar time dia dpt kaki kan. Part umur 3 thn nnti lain plak. So sama2 la kita belajar apa next development dia,and mcm mana nak handle. So far aku adalah Tarzan yg berjaya di Kajang nih..kekeke...Belum sampai tahap mak yg sempurna yg boleh bersabar and handle bdk2 dgn penuh keimanan...belum..masih belajar...kekeke..

Ni muka bila kena marah...Bila ckp nanti Mummy potong lidah tu..dia lagi jelir..tp bila ckp Nanti Allah potong lidah tu..terus nangis...hahahaha...Tkpe, janji mesej tu sampaiii..

Arsyad...Arsyad,...




Aug 2, 2011

Check up @ 33weeks...

Isnin haritu aku pergi check up baby masa 33weeks. Di sbbkan hari pertama puasa, ktorg decided Abg Arsyad tak boleh ikut sbb mummy and daddy kemungkinan tak boleh nak melayan karenah dia. Hehehe..sian dia. Tp biasalah 1st day puasa body kita baru nak adjust kan. So takmo amik risiko. Aku pun alhamdulillah masih bertahan berpuasa sampai hari ke-3 hari ni. Mula2 tu mmg lembik habis bila masuk kul 5pm. Hari kedua ok lagi byk keje boleh buat tp smpi 6.30pm time beratur beli murtabak rasa berpinar2 nak pitam. Hari ni makin mencabar sbb si Arsyad nangis2 takmo gi school. So melayan dia yg pot pet pot pet kat rumah ni buat tekak aku jadi kering se-kering2nya..sabarrrr..

Ok back to the check up story. Alhamdulillah semuanya ok. Then doc suruh timbang, aku naik 1kg since last month. Terus muka ni tersenyum2 sbb org semua ckp aku dok umah makan tido makin naik la badan..Tp tgk ler..sekilo je naik and bila doc scan baby, dia pun naik sekilo jugak..so kenaikan bulan lepas adalah totally utk baby...kekeke...Kat rumah lagi la byk keje ok. Tgk benda tu nak buat, baru nak duduk tgk belah sana plak nak settlekan. Lagi takde masa terluang. Smpi slalu missed lunch sbb satu malas masak, malas keluar beli makanan, dan tau2 dah kul 5pm jer..hehe
Bila doc scan, size baby besar one week advanced. Meaning pregnancy aku 33 weeks, tp dia dah 34 weeks. Tp itu mmg biasa..sbb if scan dia kira plus minus kan.. Berat adalah 2.5kg. lain2 suma mcm biasa. Doc ckp end of August if kenaikan berat dia consistent, dia leh cecah 3.5kg. So time tu if ada dilation, and baby pun dah ready nak keluar, kita induce saja. If tgu sampai EDD 16sept, mau lebih 4kg ko larat nak push?? haha..nehiiii...

Daddy plak travel dari 12th- 17th August. Masa tu insyaAllah aku dah masuk 35weeks plus. Kalau ikut abg Arsyad time ni la dia buat2 terkejut2 tiba2 bukak 3cm. hahaha...So harap2 baby tak senakal abg. Boleh tunggu sampai end of August then ikut suka la nak keluar ke, nak stay lagi ke, mummy redha walaupun mummy jalan dah serupa penguin skrg..hehehe
Doc ckp kalau larat ok je puasa even dah sarat skrg..baby takkan terjejas sbb dia amik nutrien makanan kita je. Kita yg kena pastikan food yg kita amik tu berguna utk dia absorb, and supplement tak boleh tinggal. Cuma memang aku belasah air dari berbuka sampai sahur bergelen2 sbb takmo dehydrated. hahaha...Jap lagi aku nak buat research sket if ada food or drinks yg patut di ambil org ibu mengandung yg nak puasa. Apa salahnya try kan..so takde la ko pregnant dan puasa pastu melepek je tak bertenaga...

Nanti if jmpa aku share kat sini..skrg mau tido bersama Abdullah Arsyad tersayang..kekeke