Pages

Aug 7, 2011

Popiah Goreng Y'All....

Kan mmg dah plan nak balik Wmaju hari Sabtu. So bgn je pg, Daddy ckp nak gi wshop plak. Aku soh bwk budak kecik tu sbb aku nak gi Giant beli brg2 nak buat popiah. Bdk kecik tu pun suka je. Siap ckp "Memang la Arsyad ikut daddy gi wshop..Sbb Arsyad boy..Mummy tu girl..duduk je la rumah masak.." wahh..wahh..mulut takde insurans ok..

Gi Giant pun satu cabaran..rasa keringgg je tekak..hahaha..tp sabarkan diri...Balik rumah tanpa berlengah terus potong2 bahan2...siap2kan inti dia dulu. Kang aku dah start duduk, jgn harap la nak siap..

Ni bhn2...

 :: Bahan kering..Sengkuang and Carrot. .Aku tak suka popia inti taugeh tu..rasa tak umpphh sgt..::


 :: Bahan basah...Udang..Daging...Ayam..giler meriah and mewah..harus la kata buat sndiri kan..haha::



:: Bila semua dah sebati dlm kuali...Nak masak satu kuali besar mmg giler lenguh tgn and pinggang nih...Tp gagahkan gak sbb kehendak tekak lagi penting...hahaha::
 
:: Ni bila dah siap goreng..dpt dlm 60pcs..::

Slalu aku buat kecik2, halus2 sket dlm la dlm 100pcs. Tp sbb pikir anak2 buah aku yg 4 org tu takde. 3 kat asrama, sorang kat UiTM Dungun, so buat gemok2 sket. 60pcs ni pun licin tau...Mmg kitaorg satu family suka sgt2 popiah goreng style gini. Cicah dgn kuah cili. Kuah aku tak amik gambar sbb masa tu Daddy Arsyad dah balik..hahaha
Letak bahan2 kasi meriah...udang, daging potong dadu kasar2 sket, ayam pun sama..baru bila gigit tu rasa "heaven" sbb segala jenis binatang dlm tu. Hahaha..so lain la sket dari beli kat Pasar Ramadhan kan. Dh la inti taugeh, ciputtt jer..Kulit popiah plak beli je yg dah siap. Dulu satu plastic ada 50pcs tau. Now dah 40pcs jer..

Esok nak try buat murtabak mini plak. Sbb kulit popiah ada lagi lebih. Tak tau jadi ke tak. Try je la...Daddy yg tak yakin dgn tgn aku utk buat popiah goreng mcm mak buat makan gak 4-5 bijik aku tgk..hehehe..Aku, abg aku and anak2 buah aku mkn ada la dlm 7-8 ketul sorang kot..Pastu diaorg repeat lagi mlm sblm tido..pastu repeat lagi time sahur...Puasss Hatiiii..kekeke
Modal semua2 tu ada la dlm RM20 kot. Ntah aku tak kira plak. If nak beli kat Param seketul skrg RM0.60 kan. Kali 60 ketul dah RM36. Lebih skett je la tp sah2 "kemewahan" bahan2 dia tu lain kann...hehehe..

Tgk la jadi ke tak esok pnya Murtabak Mini....

6 comments:

Pnut said... [Reply to comment]

mewahnya inti... sukeee.. akak pun suka popia sengkuang + karot.. berbanding taugeh, taugeh ni bau dia lain sikit kan?? eheheh

Zue-awak sebiji cam akak, masa pregnantk tak leh nak lena... dengki je tgk cik abg sebelah berdengkur..

ZuNas77 said... [Reply to comment]

Kak Naz,

bila buat sndiri kita campak suma inti2 mewah2 best kan..rasa puas hati makan...a ah taugeh mcm ada bau sket lagipun mcm tak "in" dgn popiah...carrot+sengkuang gak lajuu je satu family mkn..hehe

Ye ke? tu ler penyakit takleh tido ni. siang pun try nak tido tak mau pejam2 gak mata ni. dpt tido lepas subuh smpi kul 9.30am je hari2. jadik la...

Bulan said... [Reply to comment]

mulannnnnn tolonggg nak resepi!!! perghh giler mewah inti!! sedap tgk.. resepi kuah cili sekali.. pelisss.. kekeke.. if ada masa la ye.. kekeke

AdanyaKauUntukku said... [Reply to comment]

rajin Zu masak
akak bila rajin je mesti something happened..

oven meletup lah
gas habislah
kek bantat lah
eeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

so moral of the story
tak yah masak..ha ahha...

mama3A's said... [Reply to comment]

zu, naper dh bnyk2 tu tk hntr sikit ke sini... huhu... leleh air liuq nengok.. huhu

ZuNas77 said... [Reply to comment]

Bulan: ok nnti sy buat entry yer...kekeke..resipe main hentam sajaa....

Kak Ila: semangat lebih nak berbuka dgn family..mmg makanan tradisi ktorg Nasi Ayam dgn Popiah Goreng. So kalau balik wmaju tkde 2 benda ni mcm sayu plak. Saya mampu buat Popiah goreng je..so buat yg itu je. jadilaa..hehe

Kak Selly: mcm mana nak antar...akak balik banting kan sabtu lepas? ok this week ramai2 kat Cheras zu buat ckit yer..hehe