Pages

Aug 8, 2011

Islam Itu Mudah..

Ok la firstly, aku rasa mcm tak layak la nak ckp bab2 agama kan. Sbb aku pun bkn pandai sgt..tp dari 1st statement si Waheeda ni sampai statement hari ni rasa mcm panas hati jer..cuba korang baca..

Sumber dari Beautifulnara:
Saya sememangnya buat keputusan berhenti terus dari dunia hiburan, iaitu meninggalkan kerjaya sebagai penyanyi dan pelakon. Jika mahu diikutkan, banyak sebab mempengaruhi tindakan saya ini dan salah satunya berasakan dunia hiburan tidak menghormati Allah. Banyak cabaran sudah saya lalui, dan ia adalah pertarungan untuk kekal dalam dunia hiburan, di mana antara pilihan untuk memegang agama atau tidak. Saya pilih mengikut jalan Allah. Kita tidak boleh memilih bergembira dan bersolat pada masa sama, seolah-olah tidak menghormati Allah. Kalau benar beriman dan beragama Islam, kita lakukan apa yang dituntut. Saya pernah berkejar-kejar untuk bersolat ketika menjalani satu penggambaran. Apabila meminta untuk berhenti bersolat, pengarah sering melengahkan keadaan. Itu membuatkan saya ingin menangis apabila lihat tiada siapa yang peduli. Saya lihat tak ramai mengambil berat mengenai soal agama dalam dunia hiburan ini
Waheeda menegaskan dia tidak bersetuju melihat pergaulan tanpa batasan antara lelaki dan perempuan, terutama dalam dunia lakonan. Namun, dia tidak mengatakan semua yang terbabit dalam dunia hiburan adalah golongan mungkar.
Apa pun semoga Waheeda terus maju dan bersemangat terutama dalam menjadi tunjang kepada karier suaminya, Akhil Hayy.

Ntah la..aku baca then aku rasa org2 dunia hiburan tu tak rasa insulted ke dgn comment dia nih? I mean...ok la mmg la org2 dlm dunia hiburan tu nampak tak elok, nampak nak seronok jer..tp diaorg tu BEKERJA ok ...cari rezeki utk family..bkn suka2 nak buat film, drama, semua tu smpi melupakan tanggungjawab kat agama..And org2 dlm industry yg dia maksudkan bkn artis je, semua crew kat set pengambaran termasuk director, cameraman, tukang pegang lampu, tukang jaga set, etc..

And come on la...Allah S.W.T tu dah menetapkan yg kita kena solat 5 waktu sehari, tapi dgn segala kemudahan...Memang lagi elok ko mempercepatkan solat..tp kalau time tu ada keje...boleh je ko solat lepas siapkan keje..Asalkan tak terlepas waktu kan...Tak payah ckp org kat set pengambaran..kita kat office pun..kalau ada meeting 12.00-2.00pm, ko nak mintak kuar dari meeting sbb nak solat sharp bila masuk Zohor? Tak kan...ko mesti solat lepas abis meeting...So kalau kita sudahkan meeting dulu, kita ni tak pentingkan solat ke???

Fine la dia dah berubah betul2 ke arah kebaikan..Good for her..tp jgn la nak condemn org sgt...I mean, tak payah kejap2 nak kuar statement susah nak sempurnakan ibadat bila jadi artis la..Secara tak langsung dia dah chop artis2 kita ni tak jaga ibadat diaorg kan...Sorry la aku slalu je ikut abg aku gi set dulu, ada je aku jmpa artis yg curi2 masa nak sembahyang, yg boleh je jalankan ibadat diaorg tanpa rasa susah. Dah itu sumber rezeki kan, pandai2 laa..

Seperti tajuk entry ni.."Islam Itu Mudah". Byk cara utk kita sempurnakan ibadat kita. Kalau tak takkan if kita travel boleh jama' solat...kalau tertidur boleh Qada' kan..bagus la if niat dia nak ingatkan sesama manusia tentang pentingnya menjaga ibadat nih. Tp aku baca cara dia comment mcm nak condemn dunia hiburan yg bagi dia hanya pentingkan keseronokan semata2. Bagi aku pandangan dia tu salah sgt2..

Tkpelah..mybe itu pandangan dia, and ini pandangan aku kan...Janji masing2 happy..kekeke..To Wahida, berhenti je la..Jadi surirumah tangga dan isteri yg soleh utk suami tercinta...Tak payah susah2 nak fit in dlm dunia yg dia tak yakin..Pastu nak buat comment yg buat org lain rasa insulted. Tak baik juga kan....Kalau rasa tak sesuai..berhenti..senang cito..

 

10 comments:

lucky said... [Reply to comment]

benar di situ Zu.. and ramai je artis lain yg ok jer.. contoh terbaik is Wardina.. dia pun artis jugak.. tp dia takde pon complain² n condemn artis² lain...

Raihan, Rabbani.. and ramai lagi artis² lain.. diorg entertainer jugak..

yg penting, niat kena betul... and waheeda memang agak kecoh.. dia nak berenti, berenti je la..

in my opinion, kalau dia ikhlas nak ikut jalan Allah, tak payah sebut² dlm press.. dalam hati sudah cukup...

betul dok?

dieya said... [Reply to comment]

kalau tak silap dulu wardina pun ada buat kontroversi ala2 gini.. bagi statement against org2 dlm dunia hiburan. i think it's really sad, kalau nak tegur pun biarlah secara berhemah. buat org lost respect je.. but on the other hand, mungkin gak kata2 dah kena edit supaya jadi sensasi. waAllahu'alam.

syanasaid said... [Reply to comment]

sesuatu pekerjaan bkn penghalang kalo nk beribadat
tp kalo da mmg nyata susah sgt benti jek keje

kalo bkn artis pn byk jek yg haru biru..yg penting hati kite bkn kerja kite

ZuNas77 said... [Reply to comment]

Kan Dora...mcm la rancangan TV, show2 ni suma takde yg bersifat ilmiah..takde yg bersifat keagamaan. Takkan semua org dlm music industry, terus jadi lalai kan. And memang to me, its good for her nak menyampaikan pendapat or ajak org pun berubah. Tp ada caranya. Jgn dgn condemn org...Mcm tak kena je apa dia ckp tuh..

ZuNas77 said... [Reply to comment]

nadiah:

a ah Wardina pernah ckp takde artis kat negara ni yg boleh jadi contoh. Habis semua org melenting. Tp bg i, statement dia tu khusus sgt. Dia ckp takde yg sesuai jadi contoh kira nak cari artis yg perfect utk jadi model kat anak2 muda susah nak cari. Tp dia tak pertikaikan ibadat org, cara org solat apa suma. And i tak rasa statment dia kena edit. If dah edit, confirm dia kuarkan lagi statement melenting sbb apa dia ckp lain kan..hehe

ZuNas77 said... [Reply to comment]

Kan Syana:

tiba2 aku panas je hati baca tadi..hehehe..tak semua org mcm tu. jgn la chop terus dia tak solat just sbb pekerjaan dia mcm tu kan..tak adilll...

AdanyaKauUntukku said... [Reply to comment]

ye..pernah ari tu bangun kul 8..terlepas Subuh..tapi qada balik..moga allah terima..insyaaLLah...

islam mmg mudah.....
jgn kata islam tu berat nak tunaikan tanggungjawab...

mmg salah...

Bulan said... [Reply to comment]

poyolah dia nih, cakap je pandai, sudahlah seantero dunia tau cerita awak dulu, sudah2 lah waheeda, xsuka dok umah dendiam sudehh..

ZuNas77 said... [Reply to comment]

Kak Ila..

tu la kan...pastu diri sendiri tak dpt nak beribadat "mengikut cara dia", terus salahkan org sekeliling...tka boley...tak boley....

ZuNas77 said... [Reply to comment]

Bulan,

Mmg..diam lagi baik..lagi dia byk bukak mulut, lagi org teringat sjarah dulu2. walaupun dia dah berubah kan. tak salah nak saling mengingatkan. tp cara dia tu nak CONDEMN org...so tak elok la kan..