Pages

Aug 9, 2011

Murtabak Mini Yo...

Dah kurang sikit geli geleman nak share recipe..ok la aku akan biasakan share recipe yg senang bagai kacang goreng ni utk kwn2..padahal bersepah je recipe2 kat website..tp ni aku alter2 ikut tekak sendiri...kalau org tak tau masak mcm aku boleh buat, korang2 CONFIRM lagi meletop punya murtabak mini..percayalah...senang, sedap dan puas hati sgt2...

Mula2 pagi tu rasa mcm 50-50 nak buat. Sbb aku salah bangun masa nak bangkit dari tido. Terus meletop pinggang aku. Sakit nya jgn ckp laaa..Nak urut tak boleh, letak minyak tak boleh..tanggung je la sakit tu..Dah settlekan Arsyad kul 1pm tu, aku kuarkan je la daging cincang dari peti ais. Tgk la kalau2 aku ada mood nak buat. Then dah kul 4pm aku rasa mcm eh, buat je la. Tekak aku nak sgt mkn murtabak nih. So gagahkan la diri...Masa tu dlm otak dh ckp kalau tak jadi mmg aku frust sgt2..hehehehe

Ok cite byk plak...ni bahan2 dia okeh..

Utk Inti:

Bawang merah 3 ulas
Bawang putih 2 ulas
Serai
(semua ni di tumbuk halus yer...serai tu titik kan jer)
Rempah kari daging 2 sudu (bancuh jadikan paste)
Daun sup sikit
Daging cincang (pastikan dah betul2 de-frost)
Bawang besar Holland 2 bijik (potong dadu)





Beriya nak amik gambar semua bahan2..skali camera ntah ke mana..sudip ke mana..tu la org tak pro dlm dapur nih..kekeke

Then cara2 buat inti:

1. Panaskan minyak
2. Tumis bahan tumbuk sampai naik bau
3. Masukkan pes rempah kari daging..tumis sampai pecah minyak
4. Masukkan daging cincang. 
5. Tambah air sikit.
6. Masukkan daun sup...then letak garam secukup rasa.
7.  Masukkan bawang..bawang aku masuk last sbb takmo dia overcooked. Nak rasa crunchy2..hehehe
8. Kacau2 tunggu sampai inti agak kering. Dia kena betul2 kering baru boleh tutup api and sejukkan sebelum balut pakai kulit popiah.

 
 :: Ni masa baru masukkan daun sup...belum tambah air...slalu rempah kari yg dah naik minyak kering sket kan..so korang leh tambah sikit air..::


 :: Ni dah tambah air..tgh tunggu kering..::

 :: Ini sudah kering....::

Bahan2 utk balut popiah;

Kulit popiah 
Telur 3 bijik
Putih telur sikit (utk gam kulit popiah)

Utk kulit popiah kan..pastikan korang kuarkan dari fridge awal sblm nak balut tu. Kang susah nak cerai2kan dia. Pastu kalau korang simpan lebihan kulit popiah mcm aku, jgn letak dlm fridge gitu jer..Aku kan dah koyakkan plastic dia, then main campak je simpan dlm fridge. Skali nak kuarkan separuh dah jadi KEROPOK okeh..hahaha..Dah kering. So aku rasa kena balut pakai surat khabar ke, then masukkan dlm plastic lain supaya dia tak terdedah dlm fridge tu.

(beriya kasi tips simpan kulih popiah padahal suma org dah tau aku sorang je tak tau kot..hahaha)


 :: Telurrrr::

Cara-cara::
Campurkan inti yg dah kering tu dlm telur td...Then kacau2 sampai sebati. Pastu amik kulit popiah, letak 2 sudu kat tgh2 kulit. Lipat jadi 4 segi. Pakai putih telur utk gam hujung ke hujung. Supaya masa nak goreng nanti dia tak tercabut2...

Kulit popiah aku kan dah kering. So agak mencabar masa nak balut. sikit2 koyak, sikit2 koyak..geram betul rasa nak campak ke dinding je. Masa tu jam dah kul 5pm. Kang tak sempat confirm aku meraung satu Kajang leh dgr..hehe
 :: Yeay dah siap balut. Dpt dlm 11pcs::

Masa ni aku dah bangga dah siap mms gambar murtabak dah siap balut ni kat Daddy. Then dia tnya apa tu? aku ckp la murtabak, skrg tak perlu beli di Param lagi. Then dia reply "Uish, murtabak ke? igt apa ntah tadi. Kalau masuk pertandingan teka gambar, takde org menang sbb tak tau menatang apa nih. Nyampah sgt dgn ayat dia tu kan.... Hanya isteri yg cekal boleh bersuami kan dia...hahahaha

Nak goreng, seeloknya dlm kuali leper, non-stick. Aku takde kuali leper. Ada satu kuali je pun kat umah ni itupun hadiah kawin dulu. Hahaha...Tp dia non stick. So leh je guna. Cuma letihnya nak buat satu2 la sbb dia melengkung mcm mana nak masuk skali 4-5 bijik kan. Skrg cuba bygkan aku berdiri sambil masak dgn api yg perlahan satu..satu bijik murtabak sampai habis 11 bijik. Agak membakar darah gak laa..hahaha

Minyak jgn byk..titik2 jer...kasi basah2 kan kuali je. Api kena sangat2 kecik. Bertabahlah korang balik2kan sampai dia nampak masak...hahaha

 :: Sabar masukkan sebijik..sebijik..::


 :: Close up sket...hehehe::


 :: Yeay dah siap...masa ni mms kat daddy gambar ni...tnya dia now ada rupa murtabak tak? dia reply "still agak mengelirukan laa.." See...saya adalah wanita tabah..hahaha::

Aku agak was2 gak nak bwk balik rumah MIL. Ye la kan agak 10x gak MIL aku tnya ni beli ke? Aku ckp tak la buat tadi..(dgn muka konon2 selamba hari2 masak kan), then 10 min lepas tu dia tnya lagi beli murtabak ni kat mana??? Sbb aku wanita tabah..aku jawab dgn tenang je..
"tak la..buat tadi.." hahahaha..

Tgk Daddy mkn 3 bijik gak..so adalah lega...rasanya mmg sedap. Sbbnya daging bykkkk..ko gigit, rasa daging yg juicy..gigit lagi, rasa lagi daging yg tender..puas la sikit makan kan..kalau kat param mana la ko nak tergigit daging..memanjang tergigit bawang semata...
Comment daddy.."Sedap. Tp kena lebihkan bawang..ni mcm daging je lebih. (memang ler niat aku nak daging lebih..kalau nak bawang lebih baik Q kat Param je kan..tp takpe..comment org kita kena amik...), pastu kena lebihkan telur...(aku letak 3 bijik pun dah jadi berkuah sket..kalau letak lebih takut kang makin byk air inti tu..mcm mana nak lipat nanti kan? Tp takpe..mybe kena keringkan lagi inti ku itu..)..

Overall..Syabas bettey...hehe..kira boleh la di telan..dan tak la malu if nak pass2 kat jiran sebelah..
Oh yer, kuah ktorg cicah kari semalam je. Lagi best. Klau korang nak buat bawang merah2 tu. Leh jer. Amik bawang merah, hiris nipis, rendam dlm air panas (kira mcm nak layukan dia). Then amik cuka masakan, dlm 10sudu. rendam bawang tu sampai dia jadi warna merah. Letak gula, garam, siappppp..


Selamat mencobaaaa..

16 comments:

AdanyaKauUntukku said... [Reply to comment]

senang....dan mudah..akak torai..nak buat lah sabtu neiH....nak panggil adik berbuka sama..boleh try kot.....time kasih ye zu...popia dan murtabak..hehehheh

mama_umar_maryam said... [Reply to comment]

lebiulah zue! tahniah!hahahaha,laki aku pon klu komen kene bertabah,hati kental dan telinge tebal, hahaha
konfem aku kopipes resepi ko

AdanyaKauUntukku said... [Reply to comment]

jap terlupa plak..
rupanya bawang tu sendiri yang kuar kaler merah..ingatkan letak kaler ok...thanks zu.....mmg banyak ilmu nieH..

soklan...
boleh tak ganti daging cincang ke ayam cincang......so srbuk kari tu...kari ayam lah kan......

tolong jawab ye cikgu

ZuNas77 said... [Reply to comment]

Kak Ila,

senang dah mudah. dan yg penting sedap..tak dpt di mana2 param berdekatan tau..sbb if diaorg jual mcm ni, takde la untung..hehe

Yes, bawang tu akan merah sndiri. Ada org letak pewarna sbb takmo letak cuka. Mcm husband zu tak mkn cuka, so mybe if zu buat zu letak la pewarna sirap kot. kekeke.. Daging boleh je ganti dgn ayam. Cuma agak kering la sket sbb daging lagi juicy dari ayam kan. Apapun ikut tekak memasing..hehe..Rempah zu pakai Baba's Ayam and Daging. Memang rempah kari ayam dan daging kan. jgn pakai ikan plak...murtabak ikan jadinya...hehehe

ZuNas77 said... [Reply to comment]

Zety,

sila buat..mesti Umar makan dgn laju...hehe..sbb mini kan...kecik2 so 3-4 keping pun tak sedar..hahaha

Tkpelah bagus gak dpt laki mcm kita ni..membuat kita bertambah kental. Nak masak satu2 benda pun takuttt...so jadinya malas la mcm aku ni sbb takut sgt...hahaha

lucky said... [Reply to comment]

nak buat jugaaak!!! hehehe barang2 sume pun senang jer.. thanks for the resipi n gambar².. gagah tuh! ;)

tp nak tanya, yg kulit murtabak tu pakai apa ye?

qemaishak said... [Reply to comment]

ni pun senang juga...cedok cedok resepi..buat tak tahu bila ni hihi

ZuNas77 said... [Reply to comment]

Dora:

Memang bahan2 dia senang sgt...errr..kulit popiah tu i tak sure ada kat Mannheim ke tak. Dia mcm kulit pastry gak..if u nak tgk cth nnti i snap gambar plastic cover dia. Mana tau dah export ke sana..hehehe...If not u kena buat kulit mcm roti canai tu...mcm agak leceh sket laa...

Qema:

sila-sila..tak kisah lambat ke cepat..hehe

mama3A's said... [Reply to comment]

syabas bettey!!!

kena try gak nih.. hehe..

syanasaid said... [Reply to comment]

aku da beli brg!!!!

AdanyaKauUntukku said... [Reply to comment]

ok ok..time kasih zu..akan ku cuba dan up di blog jika jadi..huhuhu

Bulan said... [Reply to comment]

ya allah, dugaan apa yg kau turunkan ini, murtabak pulak dahhhhh!!! hahahaha.. mulan, sangat sedap okeh tgk gmabr.. iskhh.. mcm nak buat jugak nih.. saya tergelak2 baca entry awak yg nih.. hahahaha.. sorrylah, tp mmg kelakar.. adoi la...

amiRAzlin said... [Reply to comment]

Best la...zu nk tnya kulit popiah tu xbsrkan so murtabak tu akan jadi kecik la yer??
Zu lin pun sama 1st time bt muffin bwk blk banting ayah epin tnya lin bt ke??pastu SIL lak tnya..lin bt ke?? Adoyaiii malu btol la..nmpk sgt menantu terlebih mithali huhu

ZuNas77 said... [Reply to comment]

Syana,

Yess...sila buat confirm Iman dgn Syahrul sukaaaa...

Kak Selly:

Eleh kak takat recipe gini kacang je bg akak yg dah pro...kekeke

Kak Ila:

jgn lupa letak kat blog tau....

ZuNas77 said... [Reply to comment]

Bulan Sayang,
Buat ler...mesti heaven dpt makan gigit daging seketol seketol...hehehe..Klakar ker? saya kan wanita tabahhh..hahaha

Lin,

Tu ler bila setahun skali baru nak bawak something balik rumah mertua..ramai la yg meragui...kekeke...Tp takpe, janji kita buat gak kan....

watyz said... [Reply to comment]

tQ zu.. nk try la. nmpk senang nk dibuat. :)