Pages

Aug 2, 2011

Check up @ 33weeks...

Isnin haritu aku pergi check up baby masa 33weeks. Di sbbkan hari pertama puasa, ktorg decided Abg Arsyad tak boleh ikut sbb mummy and daddy kemungkinan tak boleh nak melayan karenah dia. Hehehe..sian dia. Tp biasalah 1st day puasa body kita baru nak adjust kan. So takmo amik risiko. Aku pun alhamdulillah masih bertahan berpuasa sampai hari ke-3 hari ni. Mula2 tu mmg lembik habis bila masuk kul 5pm. Hari kedua ok lagi byk keje boleh buat tp smpi 6.30pm time beratur beli murtabak rasa berpinar2 nak pitam. Hari ni makin mencabar sbb si Arsyad nangis2 takmo gi school. So melayan dia yg pot pet pot pet kat rumah ni buat tekak aku jadi kering se-kering2nya..sabarrrr..

Ok back to the check up story. Alhamdulillah semuanya ok. Then doc suruh timbang, aku naik 1kg since last month. Terus muka ni tersenyum2 sbb org semua ckp aku dok umah makan tido makin naik la badan..Tp tgk ler..sekilo je naik and bila doc scan baby, dia pun naik sekilo jugak..so kenaikan bulan lepas adalah totally utk baby...kekeke...Kat rumah lagi la byk keje ok. Tgk benda tu nak buat, baru nak duduk tgk belah sana plak nak settlekan. Lagi takde masa terluang. Smpi slalu missed lunch sbb satu malas masak, malas keluar beli makanan, dan tau2 dah kul 5pm jer..hehe
Bila doc scan, size baby besar one week advanced. Meaning pregnancy aku 33 weeks, tp dia dah 34 weeks. Tp itu mmg biasa..sbb if scan dia kira plus minus kan.. Berat adalah 2.5kg. lain2 suma mcm biasa. Doc ckp end of August if kenaikan berat dia consistent, dia leh cecah 3.5kg. So time tu if ada dilation, and baby pun dah ready nak keluar, kita induce saja. If tgu sampai EDD 16sept, mau lebih 4kg ko larat nak push?? haha..nehiiii...

Daddy plak travel dari 12th- 17th August. Masa tu insyaAllah aku dah masuk 35weeks plus. Kalau ikut abg Arsyad time ni la dia buat2 terkejut2 tiba2 bukak 3cm. hahaha...So harap2 baby tak senakal abg. Boleh tunggu sampai end of August then ikut suka la nak keluar ke, nak stay lagi ke, mummy redha walaupun mummy jalan dah serupa penguin skrg..hehehe
Doc ckp kalau larat ok je puasa even dah sarat skrg..baby takkan terjejas sbb dia amik nutrien makanan kita je. Kita yg kena pastikan food yg kita amik tu berguna utk dia absorb, and supplement tak boleh tinggal. Cuma memang aku belasah air dari berbuka sampai sahur bergelen2 sbb takmo dehydrated. hahaha...Jap lagi aku nak buat research sket if ada food or drinks yg patut di ambil org ibu mengandung yg nak puasa. Apa salahnya try kan..so takde la ko pregnant dan puasa pastu melepek je tak bertenaga...

Nanti if jmpa aku share kat sini..skrg mau tido bersama Abdullah Arsyad tersayang..kekeke

4 comments:

AdanyaKauUntukku said... [Reply to comment]

akak rasa akak ada simpan pasal document puasa tapi lupa tuk ibu mengandung ke tuk ibu yang menyusukan..huhuhu

btw...wahhh
akak rasa adik arsyad nak jadi cam abang arsyad kot...
main cak cak ngan mummy..... :)

mama3A's said... [Reply to comment]

selamat berpuasa... :)

ZuNas77 said... [Reply to comment]

Ye ke kak ila, if jmpa nnti share2 la yer..zu baru jmpa jus kurma+ice cream soda+kacang2 utk jadikan tenaga. nanti zu tepek sini bila dah try buat yer..

tu ler doc kata slalu baby girl lambat sket kuar if compared dgn boy. tp masalahnya doc ckp plak ikut pregnancy if yg 1st kuar awal, yg 2nd pun mengikut gak...redha je laa..hehe

ZuNas77 said... [Reply to comment]

Selamat berpuasa kak Selly. sama2 la kita menguatkan diri time2 sarat ni kan..hehe