Pages

Aug 8, 2011

Resipi Popiah Goreng...

Ish, geli jari jemari ni nak taip resipi bagai...Masaknya setahun skali..skali masak nak kasi resipi..Ni kalau Daddy Arsyad baca mesti ckp aku poyo..hahaha..Tp tkpe, sbb kwn2 nak try jugak...kita share di sini..sharing is caring..Tp jgn salahkan aku kalau tak sedap tau..ini ikut tekak aku jer..tambah la mana patut..kekeke...Bulan, buat..jgn tak buat tau...

OK, Bahan2 utk Popiah.

Sengkuang (kalau nak byk, pakai 2 bijik, potong panjang2 dlm 2inci)
Carrot (Pepandai la budget, nak sikit amik 2-3 batang jer, potongan sama dgn sengkuang)
Udang (isi udang tu potong kecik2 ikut kunyahan mulut masing2..haha)
Daging (pun potong kecik2)
Ayam (Potong kecik2 jua...)
Bawang Putih 2 ulas
Garam secukup rasa...

Utk Sos:

Bawang merah 2 ulas
Bawang putih 2 ulas
Cili Merah dlm 6-7 batang (buang biji)
Limau Nipis
Sos Cili
Garam Secukup rasa


(Bawang merah, bawang putih and cili merah sila blend sampai sebati. Jgn lupa buang biji cili)


Cara2:


1. Ketuk bawang putih, tumiskan dlm kuali. Minyak jgn byk sgt. Dlm 2 sudu je. Tumis smpi naik bau
2.  Masukkan daging, udang dan ayam. Biar sampai kuar jus mereka, then sampai mereka2 masak. Pastu cedok keluar rehat jap. Ada org tak kuarkan. Tp aku kuarkan sbb takmo ganggu pemasakan carrot and sengkuang..hehe
3.  Masukkan carrot and sengkuang..jgn masuk semua kalau byk, masuk sikit2. Lama2 dia akan layu...Kalau kering sgt letak air sikit, Sentiasa kacau sbb takmo yg belah bawah tu hangus. Api sederhana kecik. Bila carrot dah empuk, baru masukkan daging+ayam+udang tadi. Sengkuang takpe dia mmg cepat empuk. Carrot tu takut kang masih keras. Slalu kalau nak budget, tgk sampai carrot and sengkuang tukar jadi warna kekuningan.
4.  Kacau sebati semua bahan, masukkan garam secukup rasa..tutup api, sejukkan. Nnti dah sejuk, leh la gulung dgn kulit popia.Dan goreng....


Cara-cara Utk Sos:


1.  Blend bawang merah, bawang putih and cili sampai halus.
2.  Masuk kan dlm periuk, masak dgn api perlahan..kacau perlahan2.
3. Campurkan sikit air kalau pekat sgt. Kacau.
4. Perahkan limau nipis dlm 2 biji. Utk rasa masam2. 
5. Letak sikit garam, sikit gula.
6. Letak sikit sos cili.
7. Masak sampai cili tu nampak pekat, dan masak. 


Itu je lah. Nampak simple. Tp sbb tgn aku yg buat, dia amik masa berejam2 gak nak abis..hehehe..Selamat mencoba...



9 comments:

syanasaid said... [Reply to comment]

tgk gaya resepi mcm mudah & cepat
hahaa tp tgk jek la
nk buat ntah bile..
tp mcm nk buat..haahhaa

ZuNas77 said... [Reply to comment]

Syana: mudah je sebenarnya...ko lagi cekap dari aku..lagi selalu masak..mesti lagi power ko buat..hehe..try lah..puas hati makan dari beli kat param.

AdanyaKauUntukku said... [Reply to comment]

terliur tau..

nak torai sos dia..selalu MIL je buat....nak tiru ye...

Bulan said... [Reply to comment]

yeayyyyyy!!! hahahaha.. terima kasih banyak2 ye mulan.. kekeke.. mcm senang je nih.. rasa mcm nk buat sabtu ni lah.. family metua nk dtg.. kkekeke..

qemaishak said... [Reply to comment]

kak, nak cedok resepi ni sebab senang..mmg duk cari resepi senang tapi sedap..:)

ZuNas77 said... [Reply to comment]

Kak Ila,

sila2..sila..akak boleh pnya try tu...zu yg tak reti masak pun main campak2 je kak..hehehe..janji ada rasa

Bulan,

senang bangettt...awak punya tgn confirm tutup mata sebelah pun boleh siap meletop2 popiah tu..kekeke..nnti share la dlm blog tau..

Qema,

try ler..mmg senang. popiah kalau bahan2 dia meriah confirm sedap..hehe

mama_umar_maryam said... [Reply to comment]

ok,another resepi to kopipes ;)

ZuNas77 said... [Reply to comment]

Sila2 zety...alah ko lagi rajin dari aku tau...

amiRAzlin said... [Reply to comment]

Best..best..lain dr yg lain..nt leh try sbb xbyk syr..suka mkn popia tp xsuke syr..ble x??huhu