Pages

Aug 4, 2011

Mcm ni memang boleh beranak awal....

Semalam adalah hari yg paling mencabar utk aku yg tgh gagahkan diri berpuasa nih. So far aku rasa ok jer tekak kering2 tu biasalah. Masuk petang pun badan dah rasa lesu2 tu pun biasa. Sbb 2 hari pertama puasa tu, Arsyad bgn kul 9 lebih, aku gorengkan nasi lebih sahur ktorg, then suap dia makan, kul 12pm mcm tu antar dia school. Bila dah antar dia, baru la leh tgk keje2 umah sket2..sambil rehat2 sikit2 kan. Ptg amik dia balik.

Tp smlm start dari bukak mata dia dah buat hal. Takmo mandi terus..nak tgk tv dulu. Ok la ikutkan dulu. Then setengah jam lepas tu baru nak mandi. Pastu slalu time aku goreng nasi, dia ok je nak duduk atas tgk tv. Tp kali ni takmo. Dia nak turun skali dgn syarat aku DUKUNG. Aku pun ckp mana boleh dukung. Terus meraung. Malas nak kasi melarat, dukung gak la. Smpi bawah aku siap2 goreng nasi, tgk kelibat dia kat belakang aku. Aku pusing je, then dia tgh korek2 TONG SAMPAH!!!..Bila aku jerit marah, dia ckp dia nak cari bola golf dia hilang. Boleh???
Dah bsuh2 tgn dia, nak makan kat atas plak sambil tgk DVD. Masalahnya kalau nak naik sndiri takpe, ni nak DUKUNG lagi naik atas. Turun tadi ok lagik. Nak naik mcm agak melampau la. Kena gak la sedas dua kat punggung dia aku dah tak tahan nak tahan marah. Tp dia takmo gak naik sndiri. Ok la dari buang masa kan, dukung la dia naik. Nak abiskan satu mangkuk nasi goreng tu SEJAM. Sbb lepas 2 suap nak rehat, lepas 3 suap nak rehat. Sabarrrrr..

Dah makan, nak abiskan tgk DVD Cars 2 plak. Tau la movie tu amik masa sejam lebih kan. Ok la kasi chan. Then dia tiba2 ckp "Mummy, Arsyad takmo gi school.." Dah sudah. Terus la aku pujuk ckp ok kita gi jalan2 dulu..
Masuk kete, bekalkan dia coklat2 and jajan2 yg dia suka, then terus la gi school. Sampai dpn pagar nangis2 takmo turun. Dia ckp harini cuti. Boleh??? Call Daddy, Daddy ckp ok la bwk gi 7Eleven dulu. Fine...Aku patah balik g 7E plak. Beli air twister oren and Kit Kat dia..pastu dia ckp ok dia gi school. Sampai dpn school dia turun..tp elok kat dpn pagar dia toleh kat aku and tanya..

Mummy, mummy work ke?
A ah..
Tapi itu bukan baju work kan..
Eh, baju work la ni..mummy nak pergi work la ni..
Mummy jgn tipu..nanti Allah tak sayang mummy..itu baju tido mummy..kalau baju work nape mummy tido baju tu jugak??

Hahaha..masa ayat last dia tu dah tersekat2 sbb sebak. Air mata dia dah meleleh2. Aku slalu ckp kat dia tak baik tipu nanti Allah tak sayang. Slalu dia tipu2 time ckp dia tak nakal kat school, tak kacau org, tak buat org...So bila aku ckp jgn tipu..cepat2 dia ngaku ok la dia nakal..Skrg dia bagi mak dia balik ayat yg samaaaa..

Pastu dia meraung sambil pegang pagar sekolah..Dah drama airmata ok. Cikgu dia kuar tarik dia bawak masuk dalam..Aku plak tak sampai hati. Tgk dia jerit "Mummy tolong Arsyad...selamatkan Arsyad.." Elehhh..gaya kena dera sangat2..Aku pun turun kete, pujuk dia and bawak balik rumah....Haihhhh...

Sampai rumah ingat dia bersyukur la kan...Jgn harap okeh..Kejap2 dia panjat meja tv, kejap2 dia tarik alas meja makan sampai berterabur segala benda ats meja tu. Aku rendam kain buruk dgn air sabun and clorox, dia masuk bilik air tu elok je dia cedok air rendaman tu pakai tgn and BASUH MUKA!!!..Masa ni aku tgh sidai kain. Nasib tak kena mata..Pastu dia tekan air kat water filter plak sampai melimpah ruah. Nasib tak tekan yg bahagian panas. Kalau tak elok la kita berpuasa kat spital seminggu Arsyad...

Bila aku marah, cubit, tampar sket peha..nangis mengalahkan apa...Tapi 5 min lepas tu dia buat hal lain plak. Kering kontang tekak aku smlm. Kalau iman nipis rasa nak bukak peti ais teguk je air sejuk dlm tu. Hahaha...Dok berperang dgn dia sampai la kul 4.30pm baru dia nak tido. Itupun lepas 2 jam aku tepuk2 tkmo tido, aku amik hanger tepuk pakai hanger plak sejam..baru nak tutup mata...Petang kul 6 lebih tu aku rasa perut keras ya amat...Mcm ni gaya hari2 mmg boleh beranak lagi 2 minggu..kekeke

Arsyad tu skrg mmg terlebih mengada. Tak tau la org kata nak dpt adik la..apa la. Tp aku anggap ni part of development dia. Sbb aku pun buat baca2 kat forum, kat website, perangai bdk akan berubah2 ikut perkembangan dia. Kita yg tua ni pun boleh berubah2 kan. Cuma cara nak handle and tackle bagi dia tak melarat tu nak kena polish skill. Aku mmg mummy yg garang. Tp tak sampai teruk2 la kena pukul sah2 baru 2thn kan. Tp tetap la kena sah2 benda dia buat tu salah. So dia kena tau itu salah. Part paling tak tahan skrg dia punya menjawab..

Arsyad..tolong mummy amik botol abang tu..mummy nak basuh..
Tak nak..Arsyad malas..itu kan keje mummy..

Arsyad, abg kan dah besar...mana boleh suruh dukung2 lagi
Tapi bila Arsyad nak pergi work mummy kata abg kecik lagi???

Haihh la Arsyad..penat tau mummy mcm ni..
Haihh la Mummy..penat tau Arsyad mcm ni
(Fav dia skrg ajuk balik kita ckp tapi tukar nama..)

Part paling lawak satu hari tu dia suruh aku amik buku dia..Tp buku dia atas lantai..Aku ckp Arsyad amik la mummy tak boleh tunduk dah..Pastu mlm tu aku kat bawah, dgr dia borak dgn Daddy kat atas..Daddy suruh amik remote tv atas lantai..dia boleh jawab "Daddy amik la..Arsyad tak boleh tunduk dah.." hahahaha..gelak sampai cramp perut aku masa tu..

Jgn salah paham..aku tulis je full tp dia adalah pelat...Tp paham la apa dia ckp..Kira apa aku tulis ni apa yg dia jawab..tapi takde la ckp full and jelas mcm aku tulis. Malas plak aku nak tulis bahasa pelat dia..asal apa yg dia ckp itu lah yg aku paham..sudehhh..hehehe

Memang umur 2thn lebih skrg adalah time kita nak melayan mulut bdk2 ni plak. Part masa umur dia setahun penat kita kejar time dia dpt kaki kan. Part umur 3 thn nnti lain plak. So sama2 la kita belajar apa next development dia,and mcm mana nak handle. So far aku adalah Tarzan yg berjaya di Kajang nih..kekeke...Belum sampai tahap mak yg sempurna yg boleh bersabar and handle bdk2 dgn penuh keimanan...belum..masih belajar...kekeke..

Ni muka bila kena marah...Bila ckp nanti Mummy potong lidah tu..dia lagi jelir..tp bila ckp Nanti Allah potong lidah tu..terus nangis...hahahaha...Tkpe, janji mesej tu sampaiii..

Arsyad...Arsyad,...




6 comments:

ninie said... [Reply to comment]

Alahai Mama Arsyad...'penat' baca citer awak pagi nie...
biasalah anak2, dlm umur2 mcm nie..mmg camtu lah..nnt dah tmbh ahli lg...lg byk ragamnya yg nak dilayan...
SABAR...tulah yg selalu org ckp...:)...mmg kena banyakkkkk sabarnya...skill mmg akan slalu teruji..mmg kena slalu tajamkan skil..heheheh...
Good Luck for ur second one...

mama3A's said... [Reply to comment]

arsyad..arsyad... beajar ngan sape ni? ngan aisya ek? hehehehe...

AdanyaKauUntukku said... [Reply to comment]

mula-mula baca dengan penuh konsentrasi....

tapi lepas tu...
nak gelak2 pun ada..\
bijaknya Arsyad....

Mummy jgn tipu tau..nanti Allah tak sayang......

tak sabar nak tunggu Fahim cakap cam tu gak...... :)

Rodiah Sabri said... [Reply to comment]

abg..abg..jmp next week aye abg..

ZuNas77 said... [Reply to comment]

Ninie,

itu ler saya dok berpikir..ni baru sorang..belum keluar lagi sorang nih..so kira Arsyad bagus la kasi training kat mummy awal2..hehehe..Mmg kena bersabar..kalau tak sabar tak tau la apa jadi...hahaha

Mama Selly,

Dia dgn Aisya tu sama je kan...mulut takde insurance!!..sbb tu bila diaorg berjumpa asyik la nak bercekau..sbb sama je perangai..

Kak Ila,

Tgu la bila Fahim ckp gitu terkedu rasanya...hehehe..Arsyad sbb byk belajar ckp mcm tu kat school dia. Kdg2 bila dia balik lambat cikgu slalu tgk drama melayu. Dah abis ayat2 dia semua mcm drama sgt2..hehe

Cu,
balik ke next week? Arsyad tido Cheras sbb daddy takde next weekend..

ZuNas77 said... [Reply to comment]

Ninie,

itu ler saya dok berpikir..ni baru sorang..belum keluar lagi sorang nih..so kira Arsyad bagus la kasi training kat mummy awal2..hehehe..Mmg kena bersabar..kalau tak sabar tak tau la apa jadi...hahaha

Mama Selly,

Dia dgn Aisya tu sama je kan...mulut takde insurance!!..sbb tu bila diaorg berjumpa asyik la nak bercekau..sbb sama je perangai..

Kak Ila,

Tgu la bila Fahim ckp gitu terkedu rasanya...hehehe..Arsyad sbb byk belajar ckp mcm tu kat school dia. Kdg2 bila dia balik lambat cikgu slalu tgk drama melayu. Dah abis ayat2 dia semua mcm drama sgt2..hehe

Cu,
balik ke next week? Arsyad tido Cheras sbb daddy takde next weekend..