Pages

May 30, 2011

Preparation for a new life....

Semuanya bermula dlm bulan March lalu. Masa tu Daddy just bagitau aku MAYBE dia kena transfer for job attachment kat somewhere..Masa tu aku relax jer. Sbb so far dengar-dengar nak kena transfer ni dah byk kali dari sejak dapat Arsyad. Tapi maybe belum rezeki lagi waktu tu...So we all relax2 ajer..

Then early April mcm tu Daddy bagitau benda ni mcm confirm jer. Sbb boss besar dah panggil and inform kat dia. Masa tu baru aku rasa kelam kabut..Rasa je dulu ok..actual kelam belum lagik..hahaha...Spt biasa aku download rasa kelam kabut kat Salina, and dgn kecekapan dia dduk kat overseas bertahun2, terus dia bukak mata aku yg benda ni opportunity...bkn benda yg nak di kelamkan and bkn benda yg susah..insyaAllah, with preparation, everything will be fine...

Yg aku risau, sbb dgn anak dlm perut nih..EDD mmg la Sept, tp the last month yg aku leh fly is July. Mula2 ckp nak gi sana June, so aku adalah lega. Tp tiba2 jadi July, and dgn segala gedebak gedebuk kang jadi August mcm mana? Aku takmo duduk sini beranak dulu sorang2 then gi sana later2...Takmoooo..takmoooo!!!!...

Mula2 risau pasal nak beranak, pastu risau pasal keja plak. Ye la sejak grad aku keje, tetiba nak brhenti mmg rasa sayang la plak. Memang la cita2 aku nak dok umah. Tp aku plan bila Arsyad start masuk sekolah nanti. Sbb masa tu aku nak betul2 tumpukan perhatian kat education anak2. Itupun kalau rezeki memihak kat kitaorg. Tp kalau time tu aku masih kena kerja utk stabilkan ekonomi keluarga, kerja la aku sampai tua kan..hahaha..Tp ni tiba meniba rasa mcm tak ready plak. Dah la masa tu dah masuk April, aku kena bagi notice sebulan at least. Meaning early June aku tender, utk blah July. Sbb mesti la aku nak berhenti keje awal sket nak uruskan apa2 nak pindah ni kan. Bila bgtau boss aku, dia agak sedih la. Then dia ckp dia tak kira, aku kena cari replacement aku, train betul2 sebelum aku blah. Ewahhhh...satu hal plak masalah baru dtg kan..Makin pening la mak buyung nih..

Tp aku percaya pada rezeki yg Allah dah tentukan utk kami..dulu asyik dengar2 nak kena transfer, tapi tak jadi maybe sbb masa tu byk lagi "urusan" yg belum settled. Arwah mak sakit teruk, kalau aku gi masa tu mesti rasa serba salah. Tp skrg lepas arwah mak dah selamat kembali ke rahmatullah, barulah benda ni betul2 jadi. So aku percaya Allah dah susun atur elok2 utk life kami. Bkn rezeki kami dulu ada sbbnya...Skrg rasa kalau kena pergi pun, tak byk sgt masalah nak kena pikior kan..Mmg ada jgak masalahnya, tp insyaAllah akan aku tempuh gak nak tak nak kan..

Then boss aku ckp jgn la quit. Sayang sgt sbb dah lama keje kat sini. Cuba apply unpaid leave kat management. Mana tau dpt..Serious aku tak pernah dgr plak pangkat rendah mcm aku apply unpaid leave. Gi ikut husband posting plak tu. Aku pernah dgr org nak gi overseas sambung study pun tak lepas unpaid leave application diaorg. So gamble je apply. Skali within a week terus approved!!..terkejut betul aku. Alhamdulillah...mmg betul Allah s.w.t dah tentukan rezeki org ni kan. Slalu org pandang rendah aku keje jadi kuli jer, tapi tak tau begitu istimewanya aku di mata company..hahaha...

Aku lega sgt2..dpt perlepasan 2 years unpaid leave with medical cover. At least kat sana ada medical cover sbb mahal kan...Mmg rasa diri ini begitu di hargai..hahaha...Settled satu masalah, now masalah nak tunggu date plak. So far mmg July tp exact date tak tau lagi. Aku berdebar sbb end of july aku betul 34 weeks. Which is lepas discuss dgn gynea, dia leh buat surat sampai 34 weeks sahaja. Then aku tak puas hati, aku call MAS. Tanya diaorg kasi pregnant passenger fly sampai berapa minggu..Then dia ckp 36 weeks..LEGA!!!...so if extend sikit, worst come to worst if date kena 2nd week of August pun aku still leh ikut. Terus aku call gynea bgtau, dia ckp dia tak kisah nak tulis surat up to 36 weeks. Tp aku jgn lupa..Arsyad dulu keluar 36 weeks!!!!..hahahaha...Jgn adik dia ikut jejak langkah sudahlah...Ada gak yg kena push dlm flight ni kang....kekeke

Last day aku kat office is 1st July 2011. And aku kena balik ke pangkuan company by 1st July 2013. InsyaAllah harap di permudahkan semuanya. Aku nak chow 1st July sbb nak ample time utk packing2 apa patut, settlekan apa patut. Sbb ye la by that time perut pun dah membesar, badan dah berat, mau lipat satu baju, tido....lipat satu baju, tido..cukup sebulan dpt la satu beg..hehehehe..

Memang we all excited dgn life baru yg akan di tempuh ni. Walaunpun dlm hati mcm2 aku pikir, tp aku nak jadi positive. Apa pun jadi, ke mana pun kami, asalkan kitaorg tetap bersama, insyaAllah semuanya akan jadi ok..Tp kalau di takdirkan aku tak boleh fly time tu, kena tinggal sini beranak dulu then baru gi, aku pasrah dalam kepedihan. Hahaha..bkn sbb aku nak gi sangat, tp sapa tak sedih nak deliver baby tanpa hubby kat sisi...Arsyad kalau leh masuk labor room takpe..Ini aku sorang2 dlm tu. Sbb KPJ Kajang mmg bagi hanya husband dan ibu sahaja...So tgk la rezeki aku mcm mana nanti...Aku redha je apa2 ketentuan..janji itu yg terbaik utk kami sekeluarga..

Daddy Arsyad tu relax je aku tgk...janji dia dpt main golf tiap2 minggu..Sbb kat sana belum tentu dpt kwn nak layan golf lagik..hahaha..Aku skrg hanya prepare dlm otak apa nak buat starting 1st July...sbb masa tu baru aku betul2 free dari kerja...so 100% focus boleh di situ..harap sgt sempat buat semuanya, and ikut apa yg aku plan..

Thanks a lot pada kawan kesayangan Nadiah sbb introduce kwn sekolah dia kat sana..Thanks a lot Nadiah!!!..love u so much. kwn u tu baikkkk sgt...apa i tanya semua dia jawab panjang lebar tanpa sebarang rasa bosan pun..i yg malu.

Thanks gak kat Syerah yg introduce auntie dia gak...Pun sama saya yg malu nak tanya lebih2 takut ganggu jer...tp auntie awak mmg baik sgt2..Skrg saya lom byk soalan sgt lagi. Tunggu la lagi 2-3 minggu..hhehehe

Ok skrg nak sambung serabut, pening dan kelam....hahaha..

14 comments:

AdanyaKauUntukku said... [Reply to comment]

wahhhh
all the best in your new life Zu..
bestnyaaa.......

lucky said... [Reply to comment]

hehehe.. don worry, everything is gonna be alright inshaAllah :D apa² hal, we all ada.. kita boleh tolong menolong antara satu sama lain.. seronok juga meninggu keluarga baru nak sampai :)

apa-apa jangan segan nak tanya k :D

-dora-

ninie said... [Reply to comment]

Zu...alhamdulillah...rezeki anak2 tu..insyaAllah...akan dipermudahkan sglnya kat sana nnt..
ehhh..pindah mana ek?...

ZuNas77 said... [Reply to comment]

Thanks Kak Ila for your prayers...berdebor2 rasanya nih..hehe

ZuNas77 said... [Reply to comment]

Doraaa!!!!!,

thanks for dropping by!!..malu nya u jmpa blog i nih..hahaha...memang terima kasih sgt2 for all the info you bagi and jawapan2 yg tak sgt2 membantu..i tgh draft lagi email to you...hope you can bersabar with me..hehehe..and yes, to imagine i will have fren like you kat sana, really makes me relieved!!!...ok wait for my next email ok..kekeke

ZuNas77 said... [Reply to comment]

Thanks Ninie, tu ler pikir anak2 jer..kat mana?? nanti saya bgtau ok..hehehe

dieya said... [Reply to comment]

no prob zu! i'm sure u'll hv a great time over there. nnt i dtg visit u n dora.. kita buat birthday party utk arsyad :-D

mama3A's said... [Reply to comment]

huhu.... dekat dah masanya...

agak2 nak ngemas tu tk larat..calling2 la bangi ek..

ZuNas77 said... [Reply to comment]

Nadiah!

i love you..i love you..i love you..hahaha

u msti la dtg visit. setakat 10% ticket fare u boleh dtg everymonth ok!. hehehe

ZuNas77 said... [Reply to comment]

Kak Selly,

hehehe..ok madam!. saya akan menghubungi talian hayat kalau dah tak terbuat nanti..hehehe. thanks for the offer!

amiRAzlin said... [Reply to comment]

bestnyer bleh duduk kt negara lain..bleh tgk culture org lain..luas pandangan..huhu. i wish u all da best...:p

qemaishak said... [Reply to comment]

Semoga ceria & happy disana nanti ye kak..

ZuNas77 said... [Reply to comment]

Thanks Lin, bab nak dpt experience tu memang best..tp apa je benda ada cabaran dia kan..hehe

ZuNas77 said... [Reply to comment]

Thanks Qema..