Pages

Mar 27, 2011

Pakcik Teksi...

Nak share kat sini.. Last weekend masa aku balik dari Langkawi, naik kete pakcik teksi ni dari LCCT-Kajang. Masa aku nak amik cab ni, laki aku dok tanya nape aku amik teksi biasa? nape tak amik airport transfer or Limo yg selesa sikit..Ye la sbb selalunya teksi biasa yg kita biasa naik kat KL kan. If airport transfer diaorg pakai Perdana ke, Sentra ke, dpt la rehat best sket perjalanan agak2 dlm 30-40 minit. Lgpun masa tu Arsyad dah penat nak tido. Aku tak terfikir plak duit cab tu boleh claim. Aku lupa. Igt mcm slalu gi vacation. So utk menjadi kedekut (aku mmg suka budget..haha), aku amik je la teksi biasa utk hantar ktorg..rupanya ada hikmah di sebalik tu...

Dlm cab pakcik tu tak byk borak. Dia tau kot ktorg penat. Nak2 dia tgk Arsyad masuk2 je cab dah nak tido. Aku suka taxi driver yg paham mcm ni. Sbb sesetengah tu suka sgt borak. Sampai tak terlayan kita di buatnya..Di sbbkan Arsyad tido baring, aku bukak la sandle Adidas dia tu letak kat bawah. Pastu aku pun join dia terlelap sama..hahaha..

Dah sampai rumah, aku angkat anak, Daddy angkat barang2..then aku nak bukak pintu rumah, elok je aku nampak taxi tu blah baru aku teringat sandle Arsyad yg aku tanggalkan tu tak di bawak turun skali. Kelam kabut Daddy Arsyad try nak panggil tp sah2 la dia baru je blah mana la dgr kan. No phone dia pun takde sbb tak amik plak. So anggap je la takde rezeki.Aku ralat gak sbb baru beli sandle tu. Aku jenis beli sandle anak yg elok, pastu pakai la ko sampai ketat takleh masuk kaki dah..puas hati..hahaha

Tp dlm hati aku ckp takpelah if pakcik tu baru sedar sandle Arsyad tu masa dia sampai rumah, aku halalkan ajer. Ye la sandle je pun kan. If hp ke, bag ke, aku doa2 la dia dtg pulangkan semula....Tetapi...hari Jumaat tu, kira-kira 5 hari selepas kejadian, aku terkejut masa balik rumah. Masa tu aku dgn anak2 buah aku baru sampai rumah, sbb Daddy Arsyad outstation, ajak diaorg lepak rumah. Nak bukak gate tgk ada something plak dlm pagar dpn porch tu. Masa tu dah gelap, so aku tak dpt cam la apa benda tu..tgk lama2, baru aku perasan itulah sandle Arsyad yg tertinggal tu!!!!...tak tau nape terus aku rasa sebak..terus aku tercari2 gak kat gate kalau2 pakcik tu tinggalkan note ke apa..tapi takde...

Mlm tu aku teringat lagi pasal sandle Arsyad tu..Ini la kalau kita cari rezeki dgn jujur dan ikhlas..Walaupun hanya sepasang sandle budak, kalau bkn hak kita, jgn simply amik..kalau boleh, pulangkan kepada pemiliknya kan..Pakcik tu sangat jujur..Aku doakan dia di murahkan rezeki, selamat dunia akhirat..Walaupun benda yg dia buat amatlah simple, tp memberi kesan kat aku..melihat kejujuran dia, terus aku belajar utk bekerja dgn jujur dan ikhlas jugak (walaupun slalu je layan FB, layan blog masa keje..tp keje tetap jalan okayy..haha)..rezeki kita ni kan di tentukan dari apa yg kita buat..maybe dia pikir if dia amik sandle tu, ada je benda yg "di ambil" dari dia nanti kan...

Arsyad happy sungguh tgk ada balik sandle dia..Masa dia tido tu aku panggil Daddy ckp sandle tertinggal dlm cab dia terjaga terus nangis...sayang kat sandle tu kot...hahaha...sama2 kita doa keselamatan pakcik tu yer Arsyad..semoga kejujuran dia mengajar kita jugak....Amin..

4 comments:

dieya said... [Reply to comment]

owh.. sungguh jujur pakcik teksi itu! dah selalu dgn dgr drevar teksi yg suka tipu tambang.. bawa jlnr jauh.. rompak orang pun ada.. that pakcik is indeed a gem! moga dia sekeluarga diberkati Allah selalu!

mama3A's said... [Reply to comment]

alhamdulillah... mudahan Allah beri ganjaran pd Pakcik teksi tu sekeluarga...

Pnut said... [Reply to comment]

ehhh akak pulak sebak baca citer ni... emosi la...
tp betul, akak pun belajar sesuatu dari citer ni, sentiasalah jujur...

ZuNas77 said... [Reply to comment]

Nadiah, itu lah i pun agak skeptikal dgn perangai2 driver taxi nih..tp mmg betul..tak semua jahat kan...org keje pakai tie,bwk brief case hari2 pun tak semestinay baik kan..kekeke

kak selly, amin...mmg mulia hati dia harap ganjaran yg baik utk dia kan..

kak Naz, tu la zu rasa lebih "terpukul" dgn perbuatan dia yg jujur tu..kadang2 hari2 hidup ni kita lupa..benda2 kcik mcm ni kan..Mcm kes org kutip syiling atas highway sbb van bwk syiling accident tu..bak kata alim ulama, bkn hak kita kan..walaupun benda tu dpn mata kita..wallah'ualam..asalkan niat kita baik kan kak..