Pages

Mar 21, 2011

Lek laaaa....

Oh, aku adalah byk dpt feedback dari entry aku yg lepas "Pendidikan Awal Anak-anak". Feedback positive ok la kan..yg negative pun ada gak. Yg tanya nape aku nak anak aku pandai baca seawal usia 2thn??? boleh jamin anak msuk University ke??? Boleh jamin anak dpt straight A's masa exam ke?? Boleh jamin anak jadi Doc ke??? Omigod....

Well..mcm aku ckp, lain org, lain perceptions kan..terpulang la pada hak masing2. Mcm aku ckp aku ok je tgk mana2 parents yg over kiasu for anak2. Skrg record aku dgr ada parents ni antar anak tuition English and Maths masa umor dia 4thn okeh...hahaha..Again..hak dia la kan..Ada gak aku tgk parents ni anak dah nak masuk Std 1 tapi tak pandai baca dia tak kisah pun..Dia ckp alah..nanti kat sekolah dia pandai la..cikgu ajar la..so still...terpulang laaa..

Aku bkn la nak jadi dlm golongan kiasu nak kasi Arsyad pandai baca cpt..Ada aku ckp aku nak beli DVD tu then aim aku this year Arsyad mesti pandai baca ke??? Aku ckp aku nak PUPUK semangat kerajinan aku dlm mengajar anak2 and nak bagi PENDEDAHAN yg positive utk anak2 aku..so byk beza tu tau...Jgn la tgk aku rasa teruja dgn benda2 ni terus ckp aku suka ikut2 org and nak jadi kiasu push2 anak aku suka sama. Aku belum pun beli lagi DVD ni sbb takde masa (beli kasut ada je masa..hahaha), and takde la aku terujaaa gila sampai nak cari satu KL kan. Ada masa kang aku cari pelan2, and aku start pelan2. Mmg la bunyi entry aku mcm teruja sbb nya aku happy tgk perkembangan anak Syerah..(well..dia lagi byk cabaran dalam melayan org2 gini so aku ni kira sipi2 je tempias..hahaha)..

Lagi satu, of coz la ko sebagai mak bapak zaman skrg kena la ikut peredaran zaman skrg. Aku paham ramai parents yg tak berapa setuju dgn perkembangan bdk2 yg terlampau2 skrg ni. Mcm baru darjah 1 dah gi tuition, dah pakai iphone, dah beli laptop, dah tau download lagu..mcm2 lagi. Tapi korang hidup zaman apa wey..selama mana korang nak asyik2 ckp "Eh, zaman aku dulu tak mcm ni pun.." .."Zaman aku sekolah dulu tak payah guna2 benda ni semua..ok jer masuk U"..

Well..kalau selama2 nak compare zaman dulu, mmg susah la babe..Maksud aku, tak la bermakna ko kena belikan anak2 ko hp, iPad,iPhone segala sbb nak ikut zaman skrg..tp mana yg org dah advanced tu..kena la updated sama. Nak2 hal2 education bdk2. Takde la aku beriya2 nak masukkan Arsyad Smart Reader ke, Kumon ke, Real Kids ke, tapi aku tgk2 gak mana2 yg bersesuaian utk Arsyad nanti and financial aku. (sah2 mak bapak dia yg nak kena bayar kan..), sbb system masa kindergarten level tmpt2 tu lain. Bila masuk Std 1, akan jadi lain. Bak kata sorang kwn aku ni tak payah antar anak Smart Reader bagai sbb bila masuk darjah satu back to basic sama masa dia belajar umur 5thn kat Smart Reader. Unless aku nak terus antar kat private school tukar the whole system, baru berbaloi...

Tp bagi aku..nama pun "kindergarten". Foundation utk bdk2 tu. If dia dari awal dah pandai baca, bagus la. As a value added utk dia start benda2 lain. Ada org ckp nanti bdk cepat bosan belajar. Bg aku depends on apa dia belajar. If dah pandai baca dari awal, kena la rajin2 beli mcm2 buku utk dia baca. Macam2 jenis buku ada dlm Mesia ni, jgn la asyik ngadap buku cite je kan. Bdk 6thn pun leh baca buku Astronomy, Animals, apa2 lah. Mcm ada sorang boss aku kat sini, rumah dia mmg takde tv. Diaorg laki bini cari benda dgn membaca je. Dpt anak pun minat baca. Hari2 baca buku. Pastu aku pun naik pening dia beli buku 6-7 bijik sehari. If dia gi books sale tu dia leh bawak satu beg luggage besar sbb nak borong buku..hahaha..So byk je pendekatan lain..Jgn la bg alasan mcm2 sgt kan..

Tp aku still agree yg kita takleh push bdk2 sgt. Jgn la tgk anak org lain dah pandai baca, ko terus stress nak paksa2 anak ko pandai baca gak. Aku paling pantang parents yg suka compare2 mcm ni. Dulu time Arsyad baby, aku paling nyampah soalan "Arsyad dah pandai apa?" Kalau ikhlas tanya takpe gak, ni gaya tgu2 aku nak tanya dia plak anak dia dah pandai apa. Aku nak jaga hati tnya je la, Terus la jawapan panjang lebar kepandaian mcm2 anak dia kan. If betul-betul, bagus la..Tp parents mcm ni slalu up je lebih cite anak dia..betul tak betul org bkn tau..Anak baru pusing sket dah canang anak dia dah pandai merangkak, anak baru berpaut sikit dah ckp anak dia berlari..tak paham aku..kang org jmpa tgk anak dia tak mcm apa mak bapak dia cite kan malu jer..

So aku rasa aku just ikut keupayaan Arsyad. Dia anak aku, so aku kena tau ability dia. If dia rasa belum berminat lagi nak belajar, takpelah. Aku pasang je DVD tu smpi dia minat sndiri. If dia kuarkan DVD tu campak keluar pasang Hantu Kak Limah, aku redha je la. Aku pasang la DVD My Baby Can Read tu kat portable DVD aku belajar sorang2..hahahaha...tak tau lagi la penerimaan Arsyad..nervous gak nih...nnti if menjadi aku update..

So, penat dah membebel panjang lebar..Againnnnn...bagi aku, terpulang kepada hak individu itu yer..Anak2 korang, korang la membentuknya..Bg aku yg baik tak salah aku ikut, yg tak baik aku jadikan panduan supaya aku belajar gak..Jgn la pikir negative ajer..Jgn pikir benda2 ni marketing strategy ke apa jer..Semua parents nak yg terbaik utk anak masing2..Ikut la kesesuaian masing2 kan..Nak ikut membuta tuli pun salah jgak..So pepandai la buat research sndiri and tentukan sndiri utk anak2 yer...Semoga apa2 usaha kalian menjadi..InsyaAllah..

5 comments:

dieya said... [Reply to comment]

u kira okay zu.. u pernah dengar pasal buku 'Battle Hymn of the Tiger Mother' by Amy Chua? giler scary kalau dapat mak cenggituh.. paksa anak dia score A spjg masa, paksa maik violin.. macam2 laa..

baca pandai2 yer arsyad.. jangan bagi mummy jadi tiger mum okay!

mama3A's said... [Reply to comment]

fuh! topik best..
mmg setiap anak2 nie lain.. so peranan paling penting parents.. bukan cikgu or org lain.. so mmg terulang pada indv camana nak didik anak2 diaorang kan..

org nya persepsi ni mmg lain2 zu.. dulu pun akak bila beli buku citer BI ramai gak yg kutuk. kata anak baru 2-3 tahun dh beria2 beli buku BI. bukan boleh baca pun. aduhai... kita nie niat biar la dia belajar minat pd buku.. tgk gambar yg bewarna warni..

pastu bila hntr anak tadika awal pun org kata gak. padahal skrg nie lain. sblm masuk sekolah kena pandai baca.. kalo zaman kita dulu, masuk sekolah br cikgu ajar eja. sekrang ni kalo masuk tk pandai baca kena masuk kelas pemulihan pulak.. haih.. cabaran tul nak didik anak2 skrg..

yg penting kt tau apa yg kita buat utk anak2...

"indu arsyad..."

ZuNas77 said... [Reply to comment]

hahaha..Nadiah, i tak la seteruk tu..tu mmg gila kamikaze anak2 dia..tp if for a good thing lantak dia la kan..kira rajin la minah tu nak monitor mcm tu skali..tp scary weihhh..hahaha..

eleh u ckp org..u pun ada anak nnti jgn nak push anak belajar 3-4 languages mcm mak dia plak. hahaha...

ZuNas77 said... [Reply to comment]

TU la kak Selly, if dgn ckp2 org ni letih di buatnya..ada je nak condemn. Tak kisah la kan...terpulang pada mak bapak bdk tu. Yg nak kuar duit pun mak bapak dia gak..org luar ni tau ckp je nampak senang je tp yg susah kita gak kan...

Zu suka tgk Aliyah and Nena suka baca buku, suka tulis2..si Ceca pun dah minat tulis kan..Nak kasi Arsyad minat mmg bercinta la kak..sbb dia takde geng org bdk lelaki mmg suka main dari benda2 mcm ni..tak tau la..beli color pensil suma dia terabur kan je sikittt dia tak sentuh. Hari2 dok Kak Limah.Kak Limah..hahaha

Arsyad pun rindu mama n kakak2. nnti la kita jmpa. This week mama takde kan? nnti gi Cheras jmpa kakak2 je lah..

qemaishak said... [Reply to comment]

pelik kan org macam tu, duk compare zmn dulu dgn sekarang..

saya beli flash card org duk kata awal lg tu nak ajar anak menda tu, buat bodo je kak anak kita tau la kita nak ajar macamana kan..emo nih hehe