Pages

Dec 9, 2011

Benda yg paling di takuti skrg.....

Begitu berhabuk skali blog ni...fuh..fuhhh..kasi tiup2 habuk sket..hehehe

Iyer, aku amat2 risau time2 skrg ni if anak2 sakit. Kalau aku keje, senang je nak mintak cuti or EL jaga anak2 kan. Time ada kelas skrg...kalau skali ko ponteng, alamat 5 topics ko tertinggal..uwaaa....Tp mcm mana pun, anak-anak tetap yg terpenting dlm hidup aku..if diaorg sakit, of coz aku akan drop everything dpn mata utk pay attention to them. Mana2 ibu pun akan buat benda yg sama kan...

Mula2 since 2 weeks ago Adelia dah start batuk2. Betul2 masa aku start kelas. Then we all bawak gi clinic dkt rumah, sampai abis ubat, tapi tak baik2. So terus bwk gi jumpa paed dia kat KPJ, pun 1 round ubat tak baik2. Bawak plak gi another paed dia kat Balakong, pun tak baik2. Everytime pergi jumpa doc, mesti kena amik nebulizer satu round. Utk cairkan kahak. Tp tak kurang2. So we all decided nak amik nebulizer every night kat clinic dpn umah. Dgn harapan if neb hari2, maybe makin kurang kan. Tp masuk hari ke-empat still tak kurang2, that's it. Call paed, terus dia suruh "check-in". hehehe

Budak2 mmg mcm ni. If selesema, batuk, mesti berkait rapat dgn masalah phlegm or kahak dlm badan. Selagi ada phlegm, selagi itu la batuk and flu susah nak baik. Bila dah ada flu and batuk, every night tido tak lena. Eh, kita org tua pun if batuk and flu jgn harap nak tido dgn lena kan. Apa lagi budak2. Selama 2 minggu aku tak pernah cukup tido. Dpt 2-3jam satu mlm pun dah syukur rahmat. Sbb if Adelia tido meniarap, hidung dia tersumbat, susah nafas. If tido terlentang, batuk pulak. So most of the time tido adalah di dada Mommy, and Mommy tido dlm posisi duduk. Huhuhu..takpe lah janji dia selesa. Sometimes gilir1 dgn Daddy. Walaupun perjanjian asal Daddy jaga Abg, Mommy jaga Adik, tp kena la gilir2 time adik tak sihat nih. Lepas Daddy tidokan abg kul 9.30pm, dia jaga adik pulak. Mommy tido dulu sampai 1am, then Daddy plak masuk tido sampai pagi, utk Mommy plak jaga adik..Iyer..aku amat2 bersyukur dapat suami mcm Daddy. Sangat2 tak berkira bab jaga anak. Thanks Daddy!.

Arsyad dulu warded sbb phlegm masa umur 2 months. Dia mmg teruk sikit sbb masa aku pregnant dia mkn byk sgt buah oren. Doc kata tak berapa elok if byk sgt coz bagi baby phelgm byk.. Time adik ni doc ckp tak terlalu serious cuma nowadays kita kena lebih berhati-hati coz phlegm prob ni akan leads to bronchitis and pneumonia. Lagi teruk if sampai lung infection. So if anak2 korang batuk seminggu tak elok2, kena la g hospital terus, amik darah, buat check-up betul2 k. If phlegm je ok lagi, dgn neb, physio, antibiotics insyaAllah boleh cpt baik. If bronchitis, pneumonia and lung infection, agak serious sikit la...

Ada gak mulut2 yg ckp anak2 aku slalu ada phlegm prob sbb aku tak bfeed diaorg. Sbb aku kasi formula. Formula tu tak elok utk bdk2. Susu tepung terlampau pekat sbb tu bdk2 tends tu get phlegm. Sedih betul dgr. Igt aku suka2 ke takmo bfeed? and igt aku suka2 ke nak bagi formula? Hmm..sometimes org luar ni mcm lagi tau life kita dari kita sndiri kan..Sorry yer, statement itu tak berapa tepat. Ada je budak2 yg bfeed tetap ada prob phlegm nih. Coz mmg naturally baby2 akan ada lendir and kahak dalam badan diaorg. Sah2 dari dlm perut lagi kan..Cuma serious and tak serious je. And aku setuju bfeed adalah yg terbaik. Tp jgn la terus ckp sbb aku bg formula anak2 aku sakit...If aku bagi formula pun..aku bagi formula yg terbaik utk anak2...ibu mana takmo bagi yg terbaik utk anak2 kan..

Ok la jgn dgr dah ckp org. Yg positive kita amik, yg negative kita kaup pakai penyodok buang dlm tong sampah. Hahaha...Dah ler..meh layan gambar lagi besh..


:: Gigih bawak budak ni sorang2 sbb Daddy keje...Tgk muka mummy mmg muka tak siap tak ckup tido 2 minggu..hehe::


:: Sudah kurang 300gram berat dia..hahaha::

:: Layan gas....::

:: Abg dulu tak payah drip. Tapi adik kena masuk antibiotic ikut drip sbb ubat mkn dah tak jalan..ni nak cari urat coz urat kat tgn tak jumpa, lemak je byk....miahahaha::

:: Nasib satu kali cucuk sudah jumpa urat..Bravo Dr Mahani!!..:;

:: Mcm comel je plaster bear kan. Tp kesian dia terlanggar sikit nangis. .Mmg sakit la weyy..kita org tua kena cucuk mcm ni pun sakit kan..::

:: Ini Abg Arsyad 2 tahun dulu dlm ward..kekeke::
:: Ni adik dlm ward yg dah renovated..cantikk...::

:: Ni Abg dulu dlm ward, di pangkuan Daddy...::

:: Ni adik pulak dlm posisi yg sama mcm abg dulu..baju pun sama..tp syg snap dari jauh pulak tak dpt nak compare dekat2..::

:: Abg kena tepuk2 masa Physio. Kasi kahak2 tu longgar. Nangis kuat2.:

:: Time adik pulak kena tepuk2..Pun bakat nangis kuat2 mcm abg..:;



:: Masa abg kena sedut keluar kahak..dia kuat melawan, so kadang2 sampai darah2 :-(  ::


:: Ni plak si adik kena seduk kahak..Ok..bulu roma meremang sbb muka mereka adalah sama..hahaha..Adik kurang melawan, dia redha je..so senang nak sedut semua kahak keluar..::


:: Si abg dlm ward..most of the time nangis..tp sometimes gelak2 ketawa jugak::


:: Adik dlm ward...most of the time ketawa gelak2 terkekek2...kadang2 je nangis..hahaha::

Fuhhh..byk rupanya gambar anak2 dlm ward..ye la nasib mereka dpt mak begini kan..miahaha..Smpi doc pun nervous nak cucuk kaki adik time aku snap. Siap ckp "Mummy jgn snap masa doc cucuk tau, nervous doc.." hahaha..

Aku berdoa semoga adik cepat baik. Hari ni adalah Birthday aku. (shy..shy) hahaha..So walaupun celeb di hospital pun tak kisah..Janji anak2 sihat mcm biasa. Susah hati anak sakit tak baik2 ni kan...pagi2 sejuk je hati bila Arsyad call and nyanyi lagu "Bebeday yuyu Mummy"... bila suruh ulang2 dia menyampah..siap ckp "Apa lagi...kan dah nyanyi tadi!!" ..bertuah punya anak kan..Bila mintak cake dia ckp dia belum keje so takde duit nak beli cake..Miahahaha....Love u so much lah Abg!!!..

OK nnti rajin2 update lagi la. Terlampau byk cite nak update..tp malashhhh..kekeke

7 comments:

ninie said... [Reply to comment]

heheheheheh.....sgt comel la itu dua budak, serius muka sama...
BTW....bebeday yuyu mommy.....moga hidup mu disamping keluarga, sentiasa dlm peliharaanNya

AdanyaKauUntukku said... [Reply to comment]

tangan tak robocop yek Zu
akak ari tu
si Fahim..
tangan robocop
kena letak kayu tu
takot gerak2 tertanggal kot..

get well soon adelia

ZuNas77 said... [Reply to comment]

Thanks Ninie..hehe..dah tua dah..next year masuk 3 series..kekeke

kak Ila, tak boleh kat tgn..sbb tak jumpa urat. lemak je byk...hahaha..lgpun budak ni suka isap tgn. so cucuk kat kaki lagi selamatt....

Rodiah Sabri said... [Reply to comment]

kecian bdk tembam, tomey paki bj lady bird..cu bg ms abg dl.hehehe. dh bleh senyum...aritu blk cheras si tembam muka xgumbira n tido saje...penangan ubat kot.xbesh..

lucky said... [Reply to comment]

Happy Birthday Zu!

Comelnye ur daughter!! Geram tgk ! she is a strong girl.. just like Mommy dia ;) hope dia dh sembuh dh.. anak sedara i kat KL pun kat hospital skrg sbb batuk n phlegm :( sian dia.. tp now dh improve.. alhamdulillah..

jgn pedulikan org kata ttg bfeeding or susu formula.. mmg kdg2 org ckp je lebih tp kita tau yg terbaik utk diri kita n keluarga.. :)

take care zu! and good luck with ur classes!! :D

mama3A's said... [Reply to comment]

suka tgk gmbr compare muka abg adik... mmg 1 acuan.. hehehe..

ZuNas77 said... [Reply to comment]

Di,

skrg dia suka gelak2..mama pun suka main2 dgn dia..

Dora!!!!

Thank you dear. Sorry dah lama sgt tak tulis email kt u. lgpun i tau u bz nak pindah etc. and i takmo kacau u.(padahal i yg bz melampau and malas nak mengadap pc) hahaha..will write to you soon. i promise. take care dear.

kak selly, mmg satu acuan. takut plak bila tgk kan..hahaha