Pages

Oct 4, 2010

Redha akan permudahkan segalanya..InsyaAllah..

Aku mmg dah lama redha..dari start tau mak sakit, sampai saat2 genting skrg aku sentiasa tenang setiap kali dpt call dari kakak aku or abg aku. Smlm lepas tulis previous entry, Abg aku call ckp doc dah discuss dgn dia. Kalau ikut doc pakar, stop segala yg ada dan bagi mak aku tenang supaya tak berlawan lagi dgn penyakit and kita tunggu je apa akan jadi seterusnya..Tapi kalau ikut pakar buah pinggang, kita still boleh buat one more round of dialysis utk buang toksin2 dlm badan supaya badan mak boleh response kpd ubat yg di beri. Tapi risiko nya amatlah tinggi..Antara mak boleh terima dialysis, atau terus menyerah in the middle of dialysis tu nanti.

Lepas betul2 berbincang, kitaorg decide utk teruskan dgn dialysis yg terakhir. Sbb aku rasa amat tak adil utk kitaorg putus asa, dan stop kan segala usaha utk membantu mak. Mmg la risiko yg di ambil terlampau tinggi, tapi kalau dah itu je jalan yg ada, terpaksa lah..Masa aku sampai hospital, adik beradik mak sikit2 datang. Adik beradik arwah abah yg duduk jauh kat Perak pun datang. Doc yg suruh call sedara mara jauh2 yg mana belum jenguk dtg if nak jenguk. Mak spt biasa susah nak nafas, bergantung pada alat pernafasan. Doc tgh try nak masukkan tiub utk dialysis sbb tiub lama dah kena kuman. Punyalah lama 2 jam tak settle2 sbb puas doc cari tak jumpa saluran yg boleh masuk tube. Tebuk peha kiri, peha kanan, bahu, leher kiri, suma failed. Mmg terseksa tgk mak kena tebuk sana sini tapi tahan je la kalau cara itu yg terakhir utk bantu mak..

Doc ckp mak kuat semangat. Mcm2 penyakit tapi mak lawan. BP and denyutan jantung dah low tapi mak lawan. Ubat antibiotik or ubat2 lain dah tak jalan coz seluruh system dlm badan dah down tapi mak lawan. Mata mak kejap2 tertutup, tp bila kitaorg panggil beberapa kali, mak try bukakkan mata walaupun hanya 2-3 saat, itu menunjukkan mak lawan. Tapi dah tak jerit2 mcm pagi smlm time aku jaga sbb dah abis kudrat. Cuma masa doc try kali terakhir nak masukkan tube kat leher, mak jerit sikit sbb sakit sgt. Lepas tu mmg dah tak dgr langsung suara mak. Kejap2 je mak bukak mata pastu tutup balik. Tapi tak tido, tak sepenuhnya terjaga..

Bila semua usaha nak masukkan tube failed, akhirnya doc ckp kena hantar ICU utk buat minor operation kat sana. Masukkan tube kat sana. And hopefully mak kuat utk 4 hours dialysis kat sana. Kakak aku je boleh tunggu, so ktorg suma balik dulu. Pagi2 aku nak gi sana tunggu tapi kakak aku ckp tak boleh, kena gi waktu melawat je kul 12-2. Lepas tu mmg tak boleh ada org tunggu. Sbb pagi2 nak buat dialysis. And doc pun dah call kakak aku explain segala kemungkinan..

Tadi kakak aku called, doc ckp mak boleh bertahan 1 jam je utk dialysis. Lepas tu jantung and BP terus drop sampai tahap membahayakan. Doc taknak amik risiko lagi, terus stop kan dialysis and consider jalan terakhir is failed. So doc akan pindahkan mak ke wad biasa balik, just bagi life support machine utk mak terus bertarung. MasyaAllah..tak dpt aku bayangkan penyeksaan yg mak aku tanggung..

Ramai org ckp, doakan semoga "urusan" mak di permudahkan..Ramai yg ckp, tak salah if kita sebagai anak doakan supaya mak "dikembalikan" dari terus terseksa mcm ni. Tapi according to doc, mak aku still berjuang for her life. Tidak kah kita menidakkan hak dia utk terus fighting? Tapi betul jugak bila org ckp kita tak tau betapa terseksa nya dia utk terus lawan segala penyakit tu. Kita bkn boleh tolong berjuang sama..Ada org terus stop kan life support machine and biar org yg sakit berjuang tanpa kesakitan dgn sendiri..Sbb machine tu buat dia lagi struggle kan.,.Tapi entahla. Lama2 aku sendiri confuse apa jalan yg sepatutnya kitaorg pilih..

Apapun, ajal maut di tangan Allah s.w.t. Hanya Dia yg tau bila sampai masa atau pun kita berjaya harungi dugaan yg ada. So far, aku and family still kuat semangat dan berharap semua nya akan di permudahkanNya. Tapi esok lusa aku tak tau aku masih kuat ke tak..

So kejap lagi aku akan balik ke HKL duduk di sisi mak, take turn mcm biasa. Mmg tak sampai hati tgk mak kejap2 jerit, kejap2 tarik2 kain, sbb dia berjuang melawan penyakit. Dua2 tangan dah kena ikat kat katil, mmg tak sanggup nak tgk..Tapi ini lah bahagian mak, dan aku terima seadanya..Semoga sakit mak akan semakin berkurangan..insyaAllah..

5 comments:

rohana said... [Reply to comment]

saya bayangkan saya kat tempat awak, kerana saya pon cuma ada mak, ayah telah tiada, tak dpt bayang sy mcmana, hopefully saya setabah awak.. saya tau awk kuat orgnya.. apa2 jua keputusan yg awk juga adik beradik buat adalah untuk kebaikan mak.. harap semuanya selamat.. saya berdoa dari jauh.. insayallah

kerengga said... [Reply to comment]

salam mulan,

semoga emak mulan dikurniakan kesihatan yang baik dan dipermudahkan segala urusan. kuatkan semangat k

Pnut said... [Reply to comment]

Zue, kalau ada peluang, duduk la disisi emak Zue ye, bacakan yassin, berulang kali pun tak per...
masa arwah abah akak tenat, gitulah.. mengambil peluang-peluang akhir bersama dia. sebab peluang itu amat berharga... terlalu berharga...

akak doakan dipermudahkan segalanya.. sabar ye zue.. tabah dan kuat ye..

Anonymous said... [Reply to comment]

i dh adap ape yg u tgh alami ni u... last 2 yers. Very hard to face it...siyesly u... i adap smp father i hembuskan nafas terakhir. b4 tat, twice a week i kaan naik kl p PPUM utk ubatkan father i. Huh, keje pun byk terbengkalai. N,alhamdulillah...i dpt Director yg sgt2 memahami. Setakat msk ofis lambat tu,dh biase dh even im gomen servent okey. Ape yg i buat sumenye utk father i.. So, kite s anak ni..kene kuat sekuat2nye. n jgn sesekali tunjuk yg kite lemah/sedih dpn dia. Cz air muka kite yg ceria ni la once of pengubat sakit dia. Kite tgk, tp dia yg tanggung sakit tu.. U fhm2 je r kan. Kite kene pisau skt je pun dh jerit, dh nangis2... Nikan parent kite yg ade sakit kronik.. Dulu father i ade cancer.. huh.. i knw ur feeling... n i harap u sgt kuat tuk sume ni okey..

Anonymous said... [Reply to comment]

Zu...mudah2an emak Zu akan sentiasa dalam peliharaanNya..sentiasalah berdoa agar kesulitan dan kesakitannya dapat dikurangkan...InsyaAllah...akan sentiasa ada pilihan yang terbaik dariNya untuk emak Zu...(xhoszaa)