Pages

Oct 21, 2010

"Cleaner" tanpa bayaran...

Marilah update pasal anak kesayangan saya pulak. Sah2 bila tulis pasal dia akan lebih membahagiakan aku and dengan harapan aku kurang sket kesedihan skrg ni kan..Memang dia ni pengubat segala luka lara pun. Of coz bagi semua mummy, anak la yg jadi penghibur, pengubat kesedihan bila kita rasa down kan. Even budak umur setahun lapan bulan ni bkn la reti buat lawak or beli kita apa2 utk bagi kita happy, tp bila tgk muka dia je pun kita dah rasa damai semacam..And of coz walaupun most of the time kadang2 kita rasa haihhh..budak ni betul2 la menguji kesabaran, tp tetap la perangai2 gitu yg jadi penghibur..

Mari kita tgk apa kah salah satu perangai yg agak menguji kesabaran tapi lama2 aku rasa..eh, lantak ler Arsyad..best gak layan perangai gini kadang2..kekeke..Sbb mummy Arsyad pun sama je perangai lebih kurang budak umur setahun lapan bulan kan..so memang secocok sgt laaahhh..

Weekend selelepas mak aku meninggal, kitaorg tak ke mana2 lah. Ye la giler hape mak baru pergi aku dah jalan2 shopping complex bagai window shopping mcm takde benda jadi kan. Tp tak la gak aku terperap dalam bilik menangis sambil tgk gambar mak. Ingatan tu sentiasa ada, doa insyaAllah takkan putus, cuma kita jangan la nak ikut perasaan meratapi permergian dia kan. Life must goes on. Cuma berpada2 la awal2 ni. Jgn la ko gi concert ke apa ke plak kan. Ada org ckp kena berkabung 40 hari at least. Aku tak pasti maksud berkabung tu sbb ada org tak kuar umah, tak pasang tv, tak gi mana2 langsung.Bg aku, its up to individual kan. Janji doa kita utk arwah tak putus, buat kenduri baca yassin...sbb ustaz aku ckp utk mak bapak yg meninggal, yg diaorg bawak pergi adalah amalan, dan doa2 anak2 yg soleh dan solehah..insyaAllah..

Eh..terlari tajuk plak..meh la ke tajuk asal..So weekend tak kuar tu kitaorg lepak2 kat rumah je la. Abiskan masa bersama Abdullah Arsyad yg semakin melasak.Haihh..kalau tak lasak bkn budak la namanya kan..hehe..Bila lepak2 tu Daddy Arsyad plak tiba2 nak basuh lantai porch. Abistu, dia ingat anak dia tu nak tgk dari dalam saja? Harus la meronta2 nak keluar sama kan. Mula2 dia tgk Daddy sapu2 lantai, dia elok je tgk sama..Diri je tanpa emosi konon2 nak tgk jer..takmo kacau pun. Skali Daddy masuk dlm, dia pun capai la penyapu tu nak menyumbangkan tenaga sama kan. Aku marah la sbb habuk segala penyapu tu kotor. Terus dia sound gini.."Mummy..No..No..Amboi..Amboi..Babab kang.." Eh..confuse aku..sapa yg mak..sapa yg anak nih?? suka2 nak sound Mummy yer Arsyad..

Pastu Daddy pun bukak ler paip nak basahkan lantai..Elok Daddy letak je mop kat lantai..dia dah tak keruan sungguh dah..Aku malas la nak sound2 lagi kang dia sound aku balik, pastu aku menyirap, pastu aku tarik dia naik atas, pastu dia jerit2 mcm tarzan, so utk elakkan perkara itu berlaku..aku biar je lah. Tgk je sambil aku snappy2. hahaha..Mula2 ok jer dia cuba2 mop lantai dgn ketinggian batang mop tu 2x ganda dari dia kan..

:: Keadaan masih terkawal time ni..tunjuk minat nak menolong konon.::


:: Rajin kan anak bujang saya? sapa nak cop jadi menantu?? kekeke::

Lepas tu aku tgk dia dah semakin mengganas. Coz bila aku mintak balik mop tu, dia marah lagik.  Mula lah panas Mummy dia ni kan. Tp Daddy kata biar la dia..kesian tak dpt keluar mana2, kita kasi je la dia main apa dia nak main..Oooo..gitu yer..ok la kalau gitu Mummy beri sokongan la yer..Mari kita tgk aksi budak ini lepas dapat sokongan dari Mummy dan green light dari Daddy..

 Start mula main air..serious berlakon buat2 takut basah..


 Syabas muka lakonan yg agak menjadi la. Memang betul2 aku ingat dia takut basah kang kena marah..


 Tapi nafsu nak main air dah tak tertahan2 dah..Harus la tahap curiosity melampai tahap takut Mummy


 See....keseronokan bemain air dah tak dapat disembunyikan dgn riak muka..jelas terpancar muka happy dia kan..


 Akhirnya begini la jadinya..Malas nak kasi dia main air dgn baju basah lama2..baik ko buat tarian bogel je dpn umah ni Arsyad..


 Pastu idea masuk dlm baldi plak sbb Mummy tak beli2 lagi pool utk dia..


 Isi air sendiri la babe..baru class..jerit2 suruh Mummy isi air pun Mummy wat derk je..


 Lepas tu mari kita tolong Daddy cuci dinding..dia dok jerit2 ckp "Acuh..Acuh..(Basuh)..kotor.." ehh..dah color tu mmg coklat lahhhh..


 Kasut tetap pakai utk tujuan keselamatan. Sapa2 nak tiru fesyen terbaru Arsyad ni sila2 la yer..hahaha


 Percik2 air di muka sendiri adalah HEAVEN!!!..Pastu mlm batuk selesema sapa nak jawab???

 Pastu kejar Mummy utk bersama2 basah dpn rumah sendiri pun idea datang dari mana ntah. Terjerit2 aku lari dah mcm tarzan dah..


 Last but not least..gaya setelah kepenatan bermain air..


Puas suruh dia kuar dari baldi ni dia takmo. Last2 kitaorg angkut dgn baldi2 skali bwk masuk dlm rumah..haihhhh

Tgk la perangai anak aku kalau tak dpt kuar..If amik video lagi best kot tapi tak terpikir lak aritu. Dgn mulut menceceh tak berhenti, dgn degil takmo dgr cakap org..itu la peel dia skrg..haihhh..

Dengan ini, secara rasminya Abdullah Arsyad adalah pembayar bil air utk bln ini. Sekian..(mcm la bil air byk sgt..hahaha)

10 comments:

dieya said... [Reply to comment]

ish2 cian arsyad jadik buruh bawah umur.. kena report kat kementerian shahrizat ni :-D

hahaha zu.. nanti dia tengok gambo2 ni bila dah besar sure malu gilers! kejam laa mummy ni!

Pnut said... [Reply to comment]

gambar dia dalam baldi tu, boleh print beso-beso dan frame kan...
sooo damnnnn cute....

ehehee

ZuNas77 said... [Reply to comment]

Nadiah,

Of coz lah nak kasi dia tgk bila dah besar and rasa malu dgn perangai sendiri..hahaha..eh, next wed i ada event kat holiday villa, boleh la catch up if sempat..i;ll let u know ok babe..

ZuNas77 said... [Reply to comment]

Kak Naz..

hehehe..tak larat nak frame gambar dia saja satu rumah ni..nnti nak print kasi dia tgk jer mesti dia tersipu2 malu..hehe

Rodiah Sabri said... [Reply to comment]

ye..itu baru abdullah arsyad.hehehe,,nnti ltk gmbr arsyad jd tukang sapu smph di kulim plak.heheh

Fadz said... [Reply to comment]

ko imagine bila dia besar n tgk gambar dia kat sini. wahahahahaha.

ZuNas77 said... [Reply to comment]

Di, nanti la buat entry Kulim..asyik lupa jer

ZuNas77 said... [Reply to comment]

Fadz,

Of coz aku memang nak kasi dia tgk bila dia dah besar. biar dia tau sket mcm mana perangai dia kecik2 nih..hahaha

dieya said... [Reply to comment]

oraits no prob! apa2 calling2 la okay!

Bulan said... [Reply to comment]

mati le aku dengan budak nih, ade je akal dia.. hahaha.. kemain pura2 berlakon xnak basah tuh.. adoi le arsyad