Pages

Jul 16, 2013

Ramadhan Al-Mubarak

 Tu dia...org dah hari ke lapan berpuasa. Dh update menu mcm2 dah. Aku baruuuu nak up entry Ramadhan..kikikki
 
Biasalah..penyakit M time bln biasa pun menebal. Apatah lagi bln2 pose nih kan. Alhamdulillah, diri ini masih gagah berpuasa seperti tahun2 dulu. Harap2 gagah la sampai ke hujungnya. Baby dh masuk 20minggu. Dah rasa dia gerak2. If sehari gerak agak active, ok la kot kan...
 
Thn ni tak byk beza dgn thn2 dulu. Sbb masih membawa perut. Mih mih mih. Cuma thn lepas berpuasa di tmpt org. Cabarannnn.... Mmg terasa sgt hujan batu di tempat sendiri lagi indah. Huhu...
 
Arsyad nak start puasa. Tp aku rasa dia main2 je tu. Sbb dia ckp dia boleh puasa tak makan or minum, tapi dia kena minum susu. Sbb cikgu ckp susu tu perlu utk badan jadi kuat dan sihat. Iyolah..maknanya belum lagi la tu kan. Aku plan nak start kan dia next year. Separuh hari dulu. Jinak2 dulu. 6 thn kang, try penuh. Tp tak la wajib penuhkan sebulan. Bak kata Ustaz Haron Din, yg wajib ajar sembahyang dulu. Sbb org puasa, tapi tak sembahyang ramai. Pernah jumpa org sembahyang tapi tak puasa??? Haaa..terpukul di situ. So, tak perlu la nak push2 sgt anak berpuasa. Klau doa iftitah pun dia belum pandai kan. Kita dulu kan mana yg dulu. Tp if nak ajar dia berjinak2, apa salahnya....
 
 
Utk ibu mengandung pun satu hal. Ramai sgt yg "nasihat" kan aku jgn la paksa diri. Jgn seksa diri. Tak wajib pun kita mengandung ni puasa. Mmg la tak wajib. Klau tak sihat and memudaratkan. Tapi WAJIB MENGGANTI. Hahaha..Aku tak de la gigih nak ganti sebulan nnti kan. So far badan ok lagi, masih waras, teruskan je. Takde la aku dabik2 dada ckp aku kuat mengandung2 pun puasa. Riak tak baik tau. Aku ckp if aku MAMPU, InsyaAllah aku teruskan. Nnti hujung bln nak check up. If baby membesar dgn jayanya, takde isu pun tkleh puasa time2 ni kan...
 
 
Tp thn ni mmg takde peluang langsung nak berbuka kat rumah. Or dgn erti kata lain, aku cari peluang nak berbuka kat umah mertua je. Hahaha..Eh, bkn ambik kesempatan ok. Tp ini la hakikatnya. Office kat KLCC. Company kasi balik kul 5pm. Tp boss baik hati kasi balik kul 4.30pm. Gi amik Daddy kat office dia, pastu pusing gi amik anak2 kat Little Steps, pusing2 kul 5.30pm masih di KL. Nak keluar KL slalu kul 6pm. Pecut ke Kajang amik Aleesya, pecut tak pecut sgt la kan. Sebab dah jem bumper to bumper. Nak pecut kebendanya. Last-last pukul 6.45pm paling awal sampai school Aleesya. Kat situ pun jem. Sbb ada Bazaar Ramadhan terbesar di Kajang rasanya. Semua org bertumpu kat situ. Nak keluar dari situ pun dah pukul 7.00pm. Balik rumah nak masak apa? Nasi? Air? atau maggi sahaja? hahaha
 
So takmo pening2. Mari lah kita memeriahkan rumah nenek hari2. Tp jgn la bawak perut sahaja. Walaupun lambat, aku paksa gak Daddy singgah beli kuih muih. Nnti hujung minggu hantar la ayam, daging, udang. Dah hari2 ko mentedarah kat situ, tak reti2? Hahaha..Atuk and Nenek happy aje ktorg buat kecoh hari2. Anak2 aku, harus la kecoh kan..tercekik2 semua org mkn. Tp bila hari2 dpt pesanan "Esok dtg lagi ya..lambat pun datang jugak" Pucuk di cita, ulam mendatang..hahaha
 
Walaupun..penat ok...KL-Kajang-Cheras-Kajang. Dengan tiga org budak kecik. Dengan petang2 badan dah layu semua. Klau aku tapau lauk bungkus, sempat masak nasi, lagi senang berbuka kat rumah sebenarnya. Lepas berbuka, kemas dapur, dah leh rilek2. Budak2 pun dah siap mandi, dah siap2 nak tido. Ini hari2 sampai rumah 9.30pm. Sbb apa2 pun kena tunggu isyak gak dulu baru gerak balik rumah kan. Sampai rumah dah bersilat basuh2 botol, tukar beg sekolah, masak nasi untuk sahur esoknya, basuh kain, sidai kain, angkat kain. (lipat kain weekend sahaja. Tak kuasa nak mengadap kain hari-hari). So by the time masuk tido, pukul 11pm jugak..Kang kul 4am dah nak bangun utk sahur...Takpe, setahun sekali kan...
 
Dah seminggu berpuasa, hanya Daddy pergi Pasar Ramadhan. Aku belum jejak lagi. Rela lagi aku dok dlm kereta dengan budak-budak. Tak kuasa nak berhimpit2. Daddy ckp ramai lagi manusia dari makanan. Hahaha...Untung peniaga2 thn ni kan. Murah rezeki..Tak kira la ayam mahal ke, daging mahal ke, orang tetap nak gi beli kan. Dah tu, Pasar Ramadhan setahun sekali. Harus la memeriahkan suasana....
 
Persiapan raya yilek. Tahun ni malas buat baju. Sebab Daddy cakap baju melayu dia tahun2 lepas berlambak. Dia recycle je. Aku dgn anak2, cari je baju siap utk matching dengan color dia. Sudah. Next week nak amik cuti khas. Nak ukur jalan kat Masjid India. Best tau...Walaupun confirm2 ramai org, panas, dgn puasa bagai. Time ni la nak rasa. Doakan supaya aku surivive di situ. Hihihi
 
Kejap je kang dah nak Raya..pejam celik pejam celik, dah dengar lagu raya, dah kalut nak kemas umah bagai. Haha..Kitaorg senang. Mmg by default, tiap2 tahun balik raya Cheras. Maklumlah aku dah yatim piatu. Sob sob sob. So tumpang kasih la kat mak bapak mertua. Time2 ni ko pun sibuk nak raya dengan adik beradik, padahal daddy masih ada mak ayah, agak kijam gak la kan. Mak ayah dgn adik beradik kan lain. Selagi mereka ada ni, kita guna la peluang sebaiknya... Tapi dekat aje..Pagi kat Cheras, kang petang dah sampai Selayang rumah abang aku. Bkn dari Kelantan nak ke Johor punnn..hihihi
 
Duit raya dah booked. Over tau. Sbb itu la part paling stress. Kang beratur kat bank, ckp dah habis. Citt!!. Aku suka kasi duit raya baru. Budak2 feeling dpt duit baru keras2 bau duit, mesti syiok lebih. Hihihi...
 
Ok lah. Sebab semua blog update menu berbuka hari2. Aku pun nak join sekaki. tapi bkn menu berbuka. Malu la weih dah la berbuka hari2 rumah mertua, nak amik2 gambar lak. Kena panggg skali baru tahu. Hehehe..So ini adalah hasil masakan aku waktu sahur. Selalu goreng telur, goreng ikan bilis+cili pad+kicap jer. Ini je la menu yg memerlukan usaha lebey sket. Hihi..Licin tau. Makan dgn nasi panas2. Sedap. Mlm ni nak buat lagi lah...hihi
 
 
 
:: Sambal kentang+ikan bilis rangup. Jgn nak kutuk. Suami i makan byk tau...hahaha  Gambar gelap sbb snap sorok2 kat dapur, lepas masak. Takut daddy nampak, pengsan dia tgk kepoyoaan bini dia...hahahaha::
 
 
Klau org lain update menu berbuka, biarlah aku update menu bersahur je kan. Tapi telur dadar tak payah la nak up hari2. Kena delete blog ni kang..hahaha
 
Ok la ye. Selamat berpuasa kawan2. Pastikan kita mendapat keberkatan dlm bulan ramadhan tahun ini yer..Aminnnnn

 


4 comments:

AdanyaKauUntukku said... [Reply to comment]

akak keje bank pun lom booked lagi tau..hehehhe..tapi tahun ni bank menggalakan tukaran wang 'good as new' :)

Anonymous said... [Reply to comment]

selamat berpuasa zu..

*fida*

tenku butang said... [Reply to comment]

hai.. nice to meet u,
follower no.39
done follow here,
do follow me back?..=)

http://tengkubutang@blogspot.com/ -->(official)
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/ -->2nd blog

Anonymous said... [Reply to comment]

tak lama lagi nak raya,
jadinya

jom shopping tudung raya kat sini !

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.421359327976859.1073741873.348236878622438&type=3

thanks ;D