Pages

Jun 28, 2012

Keraguanmu...Penguat Semangatku....

Wah...tajuk..Gaya nak tulis novel dah. Chait..haha

Takde, saja nak cite. Aritu Daddy balik, dia ckp kawan office nak buat house warming. Mintak AKU buatkan Koktel Puding Berkuah. Ntah mana kawan dia dapat Idea tu kan..haha..Agaknya dia igt typical stay at home mother, of coz terror bab2 tuh. Dia tak tau "desperate housewife Kajang" ni mcm mana gaya...Miahaha..

Daddy agreed ajer..tp bknnya aku yg buat. Of coz dia tak caya. Dia nak mintak mama dia yg buat. Aku tak kisah pun. Sbb aku bkn jenis suka sorok2 kekurangan diri. Mmg aku tak pandai masak, tak pandai kat dapur, biarlah org tau. Even tho terguris gak la bila Daddy ckp kat kawan dia aku pandai goreng telur saja..huhuhu..Takpe..Takpe..ko makan la telur goreng hari2 kat Singapore nanti!!!..Muahahaha

Pastu aku story mory la kat Kak Selly..Terus Kak Selly mcm ada rasukan pari2 kasi aku semangat. Dia ckp bkn susah sgt buat puding tu. Sonang yo. Iyer lah, utk Ratu Puding mcm Kak Selly mmg la senang kan. Aku ni buat agar-agar sirap pun tak pernah!. nak buat puding koktel bagai. Kekekeke..Tp Kak Selly suruh cuba. Terus semangat ni bagai berapi2...hiihi

Esok nya tu (smlm), terus beli2 bahan. Aku ckp kat Daddy aku nak try. Tp utk makan2 sndiri sbb kawan2 kecintaan hatiku nak dtg dinner kat umah mlm tu (Rindu aku lettew..haha). So kasi test drive kat kawan dulu lah. Tapi biasalah aku kan, nak beli bahan pun dok sms2 Kak Selly yg tgh berkursus itu...Sorry Kak Selly!!!..Ish, tak independent langsung rasanya diri ini!,

Balik umah..pung pang pung pang pung pang...Eh, jadi la plak. Tp lek dulu..Jgn nak terbangga ke apa. Sbb rasanya belum tentu sedap....Gi amik Arsyad, balik umah tak sabar2 ni nak rasa sbb dah 2 jam letak dlm peti ais. Tgh cuaca terik2, dapat puding kuah koktel sejuk2 dapnyaaa.....Kasi Arsyad seketul, aku try seketul. OMG....ada bakat rupanya aku nih. Bkn la desperate housewife yg reti goreng telur ajer!!!..Hahahaha

Arsyad ckp sedap. Dia nak up lagi seketul. Kembang kempis hidung mak dia. Kahkahkah...Aku pun makan lagi seketul. Dapnya....

Daddy balik, berdebar2. Gaya nak kasi Juri rasa dlm Masterchef dah nih. Dia terus amik 2 ketul. Aku ckp seketul dah la, kang dia tersedak kang...Hahaha..Tp elok je dia makan sampai abis. Komen?

Hmm..kuah ok. Sedap. Tp tekstur puding tak sama dgn mama punya. U punya rasa puding jer (derr...abis nak rasa apa? kambing?). Tapi Mama punya rasa mcm custard and jelly lembik2 sket. Lagi cair di mulut...Takpe, 1st trial. Boleh di perbaiki lagi.

Fuhhh..begitu panjang komen kan...Pastu aku tnya leh hidang kat kawan2 tak? Dia kata of coz boleh...Wah...green light gitu pun dah buat aku rasa nak sujud syahwi masa tu gak!. Hahaha....So dgn hati berbunga2 hidang la kat kawan2 mlm tu. Best!

So kepada kawan2 yg tangan keras mcm aku, jgn la rasa down sgt. Try jer. Kalau tak menjadi, try lagi. Arwah mak aku dulu ckp, memasak ni mmg la kena ada talent. Tp kalau tangan keras kejung, hari2 masak, insyaAllah terror juga. Masalahnya nak hari2 masak tu..BERCINTAAAAA...hehehe

Ini la puding special saya...jgn gelak...kalau nak compare puding aku ni dgn abg mat gebu, sila lempang diri masing2. Sah2 jauh rupa parasnya kan? Tapi sodap je kat tekak aku. Buat 25 ketul. Hari ni dah tinggal 3 ketul jer. Huhu..Nak buat lagikk..Yg bentuk Mickey tu anak2 punya. Habis dua beradik kerjakan mlm td...hehe

 :: Dap..dap...dap...nak try lagi supaya tak berapa rasa "puding" sgt...Derrrr....::


Hari ni up lagi skill...nak kasi laki terkejut beruk balik kang....Sila tgk apa dalam periuk nasi aku..

:: Beriyani Kambing u ollssss::

Hahaha...sesiapa yg percaya aku masa beriyani ni..anda sungguh berhati mulia. Tak meragui kebolehan tangan keras kejung mcm aku nih...Sentiasa bersangka baik yg aku akan cuba masak benda2 yg vass mcm nih. Tahniah!. hahaha..

Kalau aku ckp kat Daddy aku masak ni..harus dia pengsan, bangun, pengsan, bangun 40 kali...Kahkahkahkah..

Ini Nasi Arab kawan kesayangan, Adriana bawak smlm...ada balance. So arini panaskan dalam periuk sajork. Hahaha..Sodapppp...Al-kisahnya beliau naik pangkat, so belanja org2 office...org yg cuti 2 thn ni tak dilupakan. Siap hantar ke rumah makan bersama2 lagik. Mana nak dpt kawan mcm ni? Hanya kawan terbaik dpt yg terbaik!. Hiks..Lap u Ad!
 
 Okeh lah. Nak buat coklat utk anak bujang. Dah berapa hari dia mintak. Itu coklat oreo sap sap soi saja buatnya (berlagak gila). So takleh tayang sini. Malu....kang kena petir dgn org2 pandai masak. Hiks.

4 comments:

AdanyaKauUntukku said... [Reply to comment]

wahhhhhhhhhhhhhhhh Zu dah tunjukkan skill masak....

bleh join nanti cam Syerah, Ida....dan kawan2 yang lain.........


chaiyooookkkkkk

mama4A's said... [Reply to comment]

hukhuk...
sedey bila mengenangkan cerita disebalik puding mu ittew.. tkpe2.. kita kasi secret dulu ea.. hahahaha

p/s: comey nya yg mickey tu.. beli acuan khas ker?

Pinkjambu said... [Reply to comment]

sayangggg!!! tahniahhh!!!! kikiki.. kita serupaaaaa... hahahha.. ade aku kesyahh!!! ade org kan siap kabo "aku nih xbuleh blah klo masak sadin pon tgk resepi!" sentaphatimak okeh, mementang mak masak sadin pon tgk resepi!! hahaha

eh betul le ckp kak selly tu, buat jahhhh!!! apa pedulik.. kikiki, nih saya nih mak mertua kasik mandat soh buat dizet utk adik ipo nak tunang ahad nih, xpk panjang gamaknya mak mertua saya tuh.. hahahah.. adeihh doakan le xjadi apa2 ahad nih ye.. kiki

okle tuh andai buat ceklat oreo, saya??? haghammmm!!! hahaha

apa2pon tahniah tau awak!! kikiki

sharina niza said... [Reply to comment]

hey ok la tu..menjadi gak puding ko yg rasa "puding" tu
hahahaa
seingat aku la, aku x pernah msk puding
agar2 tu pernah la..tu pn guna yg serbuk "bodoh" just bancuh je tu

xpe besan, nnt kt spore aku rse blog ni bertukar jd blog masakan..hahaa