Pages

Mar 27, 2012

Alhamdulillah.....

Haloooo....wie gehts euch?? ( how are you guys??) Mementang nak exam kan..nak tulis Deutsch plak kat sini...chittt..

Dah lama tak update blog..Masa tak berapa nak ada benornya..sbb aku skrg kalut nak exam dah ni...susah sesangat A2 stage nih...Haihh..seriously aku tak rasa confident langsung boleh pass exam next week ni. 1% pun takde. Mcm mana??? Redah je laa..hahaha

Ramai kwn2 yg suruh update apa cite detox diet aku...Eh, banyakkkkk cite nih...kekekeke...Aku kan start bebetul nak diet on 27th Feb aritu..Lepas buat detox 7 hari, turun 6kg, aku rehat 2 minggu...melantak kat Family Day, then naik balik 2kg..Pastu last week aku start balik Isnin-Jumaat....Strict gila. Sikittt pun tak cheat. Exercise 2-3 jam sehari. HARI-HARI. Pagi2 lepas subuh dah antar anak2 gi school, dah meredah pagi yg hening menuju gi gym..wah ayat takmo kalah kan..haha...Sampai gym if tak buat cardio 2 jam, aku main squash 10-15 games. Pastu buat crunches 100x...lunges...squat...mmg cita2 sgt meluap2 nak kurus...walaupun time detox, workout tetap workout...

Lepas gym gi kelas, balik kelas sambung lagi cardio. If bosan atas treadmill, aku jog kat taman KLCC. Pastu dlm 5 lebih siap2 tgu Daddy nak balik. Badan mmg rasa lesu and penat. Ngan detox nya, ngan exercisenya..Tp aku push diri aku. Mmg nampak sgt hasilnya. Jeans size 30 dah leh sarung :-). Baju2 size M dah tak mcm sarung nangka...Cuma dah hari Sabtu aku timbang, just turun 3.2kg gitu je..Aku pelik gak nape sikit sgt? Adakah sbb aku stress? or diet aku tak betul???

Sabtu Ahad makan mcm biasa. Tak belasah sgt sbb sayang diet seminggu and exercise aku pulun kang senang je naik balik. Hari Ahad tu Daddy bawak family aku makan kat Hokkaido. Tmpt seafood fav aku. So aku belasah je la kan. Dlm otak Isnin pagi nak detox balik. Isnin-Jumaat berdiet bkn senang punya mission. So mari persiapkan diri...hehehe

Tp dlm hati ada sedikit gusar...period dah 5 hari lewat. If ikut instict, aku tak rasa aku pregnant. Sbbnya....takde rasa. Perasaan pregnant tu tak rasa langsung mcm time Arsyad and Adelia...Tapi to be safe, sebelum aku start balik detox Isnin pagi tu and exercise beriya utk minggu ni, aku buat je la test...mana tau kannnn...

Bgn subuh, buat test...then aku biar je test tu atas sinki...Agak2 dah 15 min mcm tu aku g tgk...Blurr gilaa.....Rasa mcm dunia terawang2an...Tak sure nak rasa happy terloncat2, or nak rasa terkejut sgt2, tak sempat nak rasa apa2.....Mmg blurr gila2...




:: Gambar sedikit blurr..sbb tangan gigil2 masa snap nih..hahaha::
Allah knows best.....Tak kira la ko plan nak anak ke, ko plan takmo ke..if Dia kata Dia nak kasi, terjadilah ia kan...kekeke....Alhamdulillah..rezeki yg tak kami jangka..Rezeki yg kami rasa syukurrrr sgt2....

Masa tu Daddy tgh tgk golf. Yer..tgk golf pepagi buta sbb kat US tgh airing kan...Tiger Woods nak menang dah masa tu. Dia teruja tgk sbb 1st time Tiger nak menang selepas terkantoi dia ada scandal dulu kan. Masa aku dtg kat dia aku saja halang tv..Wah..beria pakcik tu marah suruh aku ketepi sbb nak tgk Tiger...Damn u Tiger...ko tak penting..berita yg aku nak sampaikan ni lagi penting!!!..

Aku: Daddy, i tak payah diet lagi.....
Daddy: Ish, sana la sikit...haa..apesal lak tak yag diet ni..malas la tu
Aku : Sbb i pregnant...(sambil tunjuk pregnancy test)
Daddy: Hah??
Aku: Ni ha..tgk ni..2 line..
Daddy: Ish, mana la i tau tgk benda2 ni....(lepas dah tgk 2 line tu..) Eh, mcm mana u leh pregnant ni? Cepat sgt nih....
Aku : Mcm mana leh pregnant???? Tumbuk kangg...(Of coz aku ckp ni dalam hati je..hahaha)

Iyer...kami adalah sangat2 blurr pagi tu...hahaha..tp seriously, walaupun tak di rancang, tp aku sgt2 bersyukur dgn rezeki yg Allah bagi ni.....bagi aku, setiap anak itu pembawa rezeki..dan setiap anak mengajar kita something...Arsyad ajar aku erti kesabaran yg jitu..haha..Adelia ajar aku mcm mana nak berdikari...This baby awal2 lagi ni dah ajar aku mcm mana nak kuatkan diri, jgn nak melayan kelembikan di 1st trimester sbb aku ada sorang toddler and sorang baby berumur 7 bulan nak di hadap..so sila be strong all the time!!!

Ramai org terkejut dgn berita ni. Tapi sapa lah kita nak menidakkan kehendakNya kan.....Rezeki jgn di tolak..susah sket je skrg time anak2 kecik lg, kang masing2 dah besar panjang...If Arsyad busy takleh melayan aku, leh ajak Adelia teman gi shopping..if Adelia bz gak, ajak adik dia...hahaha..awal2 lagi dah set kepala begitu...insyaAllah, anak ramai ni byk kelebihannya..terpulang kat kita mcm mana nak handle la kan...

So dgn ini....aku dengan rasminya MENUTUP BUKU DIET DAN EXERCISE aku untuk tahun ini..kahkahkah....insyaAllah aku due on 30th Nov...So lepas pantang in 2013, akan start la balik entry2 berdiet yer....utk kawan2 yg masih berjuang dlm diet, sila teruskan perjuangan..jgn sbb aku dah kena gantung mision kejap, korang pun malas. Babab kang!!..

Eh, lupa nak ckp. Doc aku ada ckp. Maybe aku conceive cpt sbb aku amalkan detox diet. Sbb badan aku consume good nutrients. So badan nyahkan toksin2 yg tak perlu. Then badan jadi sedikit healthy, system peranakan pun jadi healthy. So senang la conceive. Ada betulnya gak kan..So kepada kwn2 yg try nak dpt baby, sila amalkan pemakanan sihat. Kurus dapat, baby pun dapat...haha..sapa2 yg nak kurus je takmo baby, pepandai la rancang kan....Itu pun nak kena ajar ke der....

Ok la anak2 dah tido. Aku so far tkde sickness lagi. Cuma aku "alah" jumpa makanan. Nak melantok je keje. Daddy dah sound. Baby baru sebesar biji kacang, melantak mcm hapa. Hahaha..Dia tu nak sound mcm dia dah 8 kali mengandung je. Mcm tau je nak control selera org pregnant ni kan..Tapi takpela, demi kesihatan, aku try la search diet2 utk ibu mengandung. Dan try la ikut...kalau mampu..hehehe...

Till then..InsyaAllah aku akan kerap update blog walaupun dah takde entry2 diet...ok dah. nak remove ticker losing weight aku kat bawah nun...kahkahkah
 
:: Anak-anak pengarang jantung saya...Abg Arsyad dan Kakak Adelia...erk.."kakak?" hahaha..."

11 comments:

Pinkjambu said... [Reply to comment]

tahniah mulan sayang.. seronok betoi dengo berita nih.. xpe xpe, rezeki Allah nak kasik kan, nanti lepas adik keluar, start diet semula!! kekeke

SyaNa said... [Reply to comment]

hahahaa sengih aku baca pagi2 ni
wei..suar aku ketat gile da ni
hahaa ttibe ngadu kt ko..

pemalas btol la aku ni

ninie said... [Reply to comment]

Alhamdulillahh...
surprise sungguh nieh!!!
tp xper---if u wish nak anak ramai, masa muda2 nielah nak start..nnt dah tua2 (cam ahkak) dah tak larat nak layan baby bangun tgh mlm dahhh

ZuNas77 said... [Reply to comment]

Bulan sayang,

Thank you my dear.....gemok pun takpe lag kan...adat la ...hehehe.....muah!

ZuNas77 said... [Reply to comment]

Hahahaha..

Syana weih..ko dah kenapa mana semangat jitu ko dulu? ok dah aper ko diet yg mkn meehoon goreng pagi, rojak buah lunch tu...turun gak 5kg in 2 weeks kan...sila bersemangat balik..jgn salahkan seluar k..mementang dah bergaya dgn skirt poplok skrg kan...kekekeke

ZuNas77 said... [Reply to comment]

Ninie,

THank you so much...ye betul, selagi muda mampu, bergiat lah kilang kilang kita kan...hehehe

AdanyaKauUntukku said... [Reply to comment]

congratulations...
wahhhh
best tu
akak kan....nak bg terbabas pun tak lepas ok

pandai je baginda soltan tu buat roadblock...chisssssss.....

taipdisini said... [Reply to comment]

pinknya mak ngah. hahaha.

haa, ko dah letak belum link blog aku di blog ko yg merah jambu menyala nieh?

-fadz

taipdisini said... [Reply to comment]

pinknya mak ngah. hahaha.

haa, ko dah letak belum link blog aku di blog ko yg merah jambu menyala nieh?

-fadz

ZuNas77 said... [Reply to comment]

Kak Ila,


hehehe..thanks kak...tak payah bagi terbabas...follow your instict jer..kekeke...

Fadz,

hahaha..ko la blog tak pernah nak ber"update"..skrg ni nka masuk golongan emak-emak..sila rajin update ok...nnti aku masukkan ko punya link k..byk link terlupa aritu..hehehe

Anonymous said... [Reply to comment]

tahniah zu.. mmg agak blur bile anak kite kecik lagi, lom th jalan pun tp dh nk dapat adik.. sy penah rase juga.. tp trust me, ianye sgt2 menyeronokkan and...kite boleh kuruskan badan tanpa berdiet pun nnt.. tak caye, tgk r nnt.. tak pyh susah2 nk diet bagai..kite naturaly kurus.. nyway, bes of luck..