Pages

Sep 20, 2012

Semoga Tenang di sana sahabatku....

Tarikh 16 Sept 2012...takkan aku lupakan sampai bila2....masa aku dapat call dari Shukor, another kawan dalam geng kami...masa tu aku bersiap2 nak keluar lunch dgn Daddy dan anak2..Shukor call, aku tak dgr...tgk missed call..and di sebabkan hp aku dah seminggu rosak, masa tu pinjam hp Daddy..so number tu aku tak kenal sbb tak save...Ntah mcm mana terus aku ingat Fadz yg call..terus aku save number tu jadi nama FADZ....

3 min lepas tu Shukor call lagik...perlahan je suara dia..

Kau kat mana ni Zu?
Kat rumah la..rumah Singapore...Siapa ni?
Aku la...Shukor
Ha..nape kor?
Zu...Fadz kita dah takde dah...
Hah????
Fadz kita zu...dah meninggal pagi tadi..dgn baby dia..
 Apa ko cakap ni kor?? Apa yg jadi niiiii????

Iyer..aku meraung masa tu..Daddy kat luar lari masuk bilik tnya kenapa..Aku ckp Fadz meninggal..Fadz meninggal..Ya Allah..seriously mcm tak caya...seram sejuk badan aku masa tu..

Terus aku call kawan2 yg lain..Salina..Jee..Lin..Haine..Erma.. and menangis bersama2...Ya Allah..serious aku tak sangka dgn apa yg jadi...Dah la jauh kat sini....Hanya boleh call kawan2 and menangis bersama..

Kalau ada yg perasan...Arwah slalu comment kat blog ni..Iyer, arwah mmg antara kawan terapat aku...Aku byk kawan rapat..Sbb lain2 group of friends..Ada dari kawn2 sekolah, kawan2 uni..kawan2 petronas, kawan2 di K je ada 3-4 groups yg berlainan....Tp memang semuanya aku close, semuanya rapat...semua kenal rapat dgn family aku..dgn Daddy..mmg close sgt2 dgn anak2 aku....

Kami kenal dari zaman aku baru masuk K...Satu dept. Dia masuk awal 3-4bln dari aku...Sejak tu mmg close..Pastu first family day aku bersama K di Awana Kijal..aku kenal kawan2 yg lain..Menjadikan kami semua semakin rapat..Dari masing2 single mingle belum kawin..Sampai sorang..sorang kawin dan ada anak...sampai skrg....kami tak pernah lupa antara satu sama lain..walaupun bz keje mmg jarang jumpa..iyer, satu company keje pun sebulan skali nak jumpa memang payah...mmg bz kawan2 aku ni..

 :: Masa hari aku bertunang...::

Arwah seorang yg sangat2 simple..sangat2 baik hati..memang bila dia pergi, semua org terkejut dan tergamam...sbb tak sangka sgt2...dia kawin last year Nov atas pilihan mak ayah...kami kawan2 sangat2 tak setuju masa dia buat keputusan nak kawin dgn suami dia tu...Sbb baru kenal seminggu, dah decide nak kawin...Tp dia kata mak ayah dia yakin ini pilihan terbaik..bercinta lepas kawin...sbb sebelum2 ni dia bercinta pun, habis mcm tu je takde pape...so kali ni mak ayah dia yg pilihkan jodoh..Org Pakistan..yg pada mulanya kami rasa org asing ni susah utk kita terima...as a husband lak tu kan...Tp arwah yakinkan ktorg..yg dia akan bahagia..dia mintak kawn2 support je keputusan dia...Dgn berat hati..ktorg agreed....Cuma doakan dia yg terbaik jer...

Lepas kawin, Alhamdulillah...mmg dia bahagia sgt2..dia ckp dgn aku 1st time dia rasa di sayangi, di cintai dgn ikhlas hati...suami dia, Minhaj Khan jaga dia baik...and rezeki diaorg cpt..sebulan lepas kawin dia di sahkan mengandung...masa tu dia kat Pakistan tgh visit family Minhaj kat sana...Aku terasa mcm ada sesuatu...terus aku bbm dia "Ko Pregnant eh?" ....Dia gelak...dia kata pagi td baru dia buat test..mcm mana aku kat Msia yg dpt rasa?? And dia sgt2 happy..sapa tak happy nak dpt anak sulung kan...

 :: Kawan2 yg sangat2 aku sayang..::

Sepanjang pregnant..dia bahagia..boleh nampak dari cara dia ckp, cara dia borak..cara dia cerita pasal life baru dia...awal pregnancy tu ada sikit prob masa dia bleeding @13weeks. Pastu ok dah...masa dia 4bln, aku plak bgtau aku pregnant..Lagi la dia suka..Sbb sama2 preggy..leh share2 cite pregnant...Hampir setiap malam kitaorg share mcm2 cite...Bila aku pindah SG...dia sedih sbb tak dpt dtg visit..tp dia janji dia akan dtg dgn Minhaj and Baby... :-(  last aku jumpa dia seminggu sebelum aku pindah ke SG...borak2 dgn dia lama....puas betul...dan itulah kali terakhir..lepas tu kami contact2 dlm bbm and FB jer...

Masa dia reached 30weeks..dia bagi tau yg dia ada hypertension....Agak tinggi jugak..Aku ckp kau kena byk rest..jgn keje kuat sgt...Iyer, dia adalah seorang yg kuat keje...kalau kat office tu duduk buat keje sampai 11-12mlm....badan penat, otak penat, ada hypertension lagi..mmg dia kena rehat...Tapi dia kata MC dia dah habis...Guna masa awal2 dia bleeding dulu, and masa dia mabuk2...Cuti pun dah habis...guna masa dia kawin and gi balik Pakistan...Nak tak nak kena tunggu sampai 36weeks baru doc boleh kasi hospitalisation MC....

Hmmm...so aku ckp bertahan lah...jgn byk buat keje and jgn stress...Dia ni cool orgnya..tp jenis cpt stress..jenis simpan dalam..if benda dia tak puas hati, dia tak marah2 merempan tak tentu pasal..dia cool je..tp dia nangis dlm hati.... :-(

Dari cerita kawan2..dia mengadu sakit dada pagi Ahad tu...Sabtu sebelum tu dia dah check up..BP dia 21-/120..tinggi gila kan...Bila sakit dada, family dia nak bwk dia g spital..tp dah rebah kat kereta...Pastu called 3 ambulans dari 3 spital tak sampai2...bila sampai je spital, Doc kata dia dah takde... :-(. Aku tak dapat bygkan mcm mana la family dia terima berita dari doc tu...Then doc advised gi Hospital Klang buat post mortem. Since tak tau sebab sebenar dia meninggal.

Hasil post mortem, dia di sahkan kena serangan jantung..Baby dlm perut yg waktu tu 35weeks meninggal dulu..then baru dia meninggal....Doc bedah keluarkan baby dia dari perut. Comel sgt org ckp..Muka husband dia..baby boy..Muhammad Bilal Khan Bin Muhammad Minhaj Khan...Berat dah 4kg ok!. Memang dia nak bersama2 mama dia di"sana"...

 :: Masa aku menangis baru dpt berita tu..Arsyad tanya kenapa...aku ckp Auntie Fadz dah meninggal...then dia ckp "Auntie Fadz masuk kubur sama mcm Wan ke??  :-(  :

 Alhamdulillah...semuanya dah settled. Aku pun dah ok sikit. 2 hari aku tak lalu makan. Mmg all the time teringat kat Arwah. Hati ni mcm di sentap2. Ntah la..hilang kawan tapi rasa perit dia mcm hilang family members. Sama perasaan nya masa aku hilang arwah abah dan arwah mak. Ketiga2 mereka ada tmpt yg special dlm hati aku. First time aku hilang kawan rapat mcm ni. Dlm keadaan yg sungguh mengejutkan and sedih. Dia pergi dgn baby yg di kandung...dgn keterujaan nak jadi mak...sgt2 special bila dia di semadikan dgn baby dia....Cuba bayangkan, hari kiamat nnti..bila kita semua di bangunkan...kita tercari2 anak kita..suami kita...family kita....Tapi dia bgn2 dan ada anak di sebelah..Ya Allah..sungguh istimewa tmpt kau yg Allah dah tetapkan Fadz....

Walaupun perit...tapi ini lah yg terbaik utk dia....Aku harap mak ayah dia kuat terima semua ni. Dia anak sulung. Anak harapan family. Mmg byk sgt jasa dia kat family. Dapat bonus dia bwk mak ayah dia g vacation, belikan kete kat ayah dia, renovate rumah.. Mak ayah dia dah pencen. Adik2 ada sorang je keje tak silap aku..lagi dua masih study. So dia mmg byk tolong. Mmg anak yg baik dia ni. Ayah dia sendiri yg imam kan solat jenazah dia.. ye lah, ayah dia imam kat masjid tu..Sungguh kuat hati pakcik dan makcik..

 :: Dengan Adelia masa Adelia umur seminggu...::

Dan utk Minhaj, aku doakan semoga dia terus tabah. Hilang isteri dan anak sekaligus dlm keadaan yg sungguh tak di sangka, bkn mudah. Aku dgr beberapa kali gak dia pengsan kat hospital tu. Pilu sgt kawan2 bila tgk dia dukung baby dia yg dah di kapankan...Mcm tu je dia dapat dukung baby dia...belum pun setahun mereka hidup bersama..Memang Allah pinjamkan Fadz kejap sgt kat dia...Semoga dia redha dan tabah dgn semua ni...

Fadz, aku takkan lupa persahabatan kita...kita tak pernah gaduh, tak pernah bermasam muka, tak pernah ada apa2 perbalahan...kau la kawan susah senang aku. Bila Nas takde gi outstation, kau dtg tido rumah temankan aku. Mana2 majlis aku, kau mesti ada. Bday Arsyad...cukur jambul Arsyad and Adelia...semuanya lah. Aku takkan lupakan kau, InsyaAllah..Doa aku sentiasa utk kau dan Muhammad Bilal....Aku tau kau di tempat yg terbaik di "sana". Allah lebih sayangkan kau...kami kawan2 redha...Rest in peace my dear friend...you are such a good friend...will definitely miss u so much..

Blog Arwah...dia jarang update..tp bila pregnant, dia rajin pulak update pasal pregnancy dia.. :-(

Al-Fatihah untuk Allahyarhammah Nur Fadzhilah Mohamed dan Allahyarham Mohammad Bilal Khan Bin Mohammad Minhaj Khan...Semoga tenang di sana...InsyaAllah...



6 comments:

Anonymous said... [Reply to comment]

takziah zu..
wpun x kenal tp tetap la rase sedihnye esp bile arwah meninggal bersama anak dlm kandungannya :(
al-fatihah utk mereka..

Anonymous said... [Reply to comment]

*fida (anonymous yg comment td)

Yusasniza_MY said... [Reply to comment]

salam zu... baru trbaca cite zu ni.. sedey plak rasa... yus tgh tgk sample blogs kat internet utk ngajar student kat class yus nanti.. tringat nak bukak blog zu.. lama giler x tgk blog zu lepas detox diet tu :)..

Neway, salam takziah buat kawan zu n her family ya... yus pun mcm terasa kehilangan plak though yus x kenal dia.. moga arwah ditempatkan dikalangan org2 yg beriman n bertaqwa pada Allah swt amin

zu n family sihat? hope semua ok2 je kat sana...

Yusasniza_MY said... [Reply to comment]

salam zu.. zu n family sihat2?

yus baru je trbaca blog zu ni... sedey plak bila yus baca.. yus tgh dok browse sample blogs utk students.. tringat lak nak view blog zu.. dah lama sgt yus x tgk since detox diet aritu.. :) bila bukak, terkejut plak dgn news ni hhuhu

salam takziah to arwah n her family ya.. yus sgt simpati dgn dugaan yg menimpa.. moga arwah ditempatkan dikalangan org2 yg beriman dan bertaqwa dengan Allah swt aminn... yus pun terasa mcm kehilangan arwah though yus x kenal arwah huhu..

neway, zu take care ok...

Pnut said... [Reply to comment]

Al-fatihah buat arwah,

itulah risiko ada hypertension atau term doc pre eclampsia.. itulah yang akak lalui dua kali pregnant zue, hanya org lalui je tau cemana bahayanya... dan bila akak baca ni, lagi akak takut (dalam hati teringin nak pregnant lagi) bila baca ni tak sanggup la nak lalui again...

itu sebab akak mc je manjang...

SyaNa said... [Reply to comment]

al-fatihah
sebak aku baca
:(