Pages

Nov 14, 2011

3 Months Losing Weight Journey - Result of 3 days Detox Diet - Week 3,PUNAH HARAPAN

Haaa...hambik...sikit punya panjang tajuk..miahahaha

Padan la dengan muka sendiri..Sapa suruh cheat2 kan..
Ceritanya begini..Lepas melantak bagai nak rak hari Jumaat tuh, Gi Hokkaido seafood terbaik di KL tu, walaupun aku agak kelam kabut dgn nak jaga Adelia sambil makan..tetapi aku dgn jayanya telan melantak 3 ekor ketam, 1 pinggan buttered prawn (aku telan dalam 10 ekor kot..miahaha), ikan siakap stim suku, sayur kailan suku (konon order sayur nak kasi balance, tp sentuh suku je..keke), tauhu jepun 3 ketul.

Amacam? takut tak tgk aku makan? huahahahaha...Pastu esoknya kan mlm raya..pagi sabtu tu aku ok lagi bfast dgn cereal ajer...Skali tgh hari ada setan menghasut plak. Nak makan burger di Carl's Junior yg besar, tinggi dan juicy tuh...Nyumm....Mlm tu tido umah MIL kat Cheras, of coz la melantak lagi kan...Itu aku tak igt aku makan apa..haha
Esoknya tu Raya Haji, makanan yg masuk penuh PROTEIN. (konon!!). Daging sesaja aku makan hari tu. Mmg byk sampai sebu2 perut. Then esoknya MIL buat kenduri la plak. Harus la tak berpeluk tubuh je kan..Makan lagi tanpa henti..Haih..

So Selasa tu aku tekad nak buat detox la. Tp entah la...Jahat betul nafsu makan dlm badan ni. Day 1 makan buah, tp aku curi2 makan popiah nestum 4 ketul. Hahaha..Konon kalau cheat sikit2 takpelah..Mlm plak suap Arsyad makan benjo, aku curi2 makan 2 gigit...kekeke
Esoknya hari sayur..tp sbb telur hancur balance benjo Arsyad mlm tadi tu ada lagi..Aku goreng sayur campur skali telur hancur tu. Masalahnya byk sgt la plak. Aku rasa selak telur baru nampak sayur. Hahaha..Takmo membazir la kononnya kan. Hari ke-2 pun aku curi2 amik popiah nestum 3 ketul. Berhantu betul la popiah nestum nih!!!

Hari ke 3 aku agak demoralized. Rasa nak quit, tp pikir syg la plak..Bertahan la sampai ptg..Skali aku gatal2 pi timbang..Hanya turun 0.5kg!!!...2 hari detox turun byk tu je ok!!!..Slalu hari ke 3 aku timbang koman2 dah 2kg turun..Pastu semangat pun lutur lah kan. Terus aku ajak kwn aku gi makan dinner kat Paparich. Makan mee goreng mamak sepinggan, pau kacang 2 ketul, balance mee sup arsyad suku mangkuk. PUAS HATI!
Miahaha..ntah apa2 ntah kan..So seperti di jangka, weekend tu aku naik balik ke berat asal. Berat hari Isnin sebelum aku start detox tu. Dah la dgn Kak Selly buat kenduri cukur jambul, takkan aku nak jamah buah tembikai dgn sayur campur je kan. Pastu hari Ahad kwn2 tersayang dtg rumah aku nak pekena satay..Selamat gak 7 cucuk masuk dlm perut..kekeke

Isnin nak start detox balik, tp aku ada hal kat KLCC plak. Kuar settlekan hal aku, then pikir alang2 dah kuar..mari la kita bergumbira kan...hehe..Aku bfast Meggi Goreng + telur mata, Teh Ais. Mula2 order ayam goreng. Tp dia ckp ayam belum goreng. Selamat...Lunch makan Ben's Cheeseburger, kul 4pm mcm tu order Pavlova kat Ben's. Teringin nak mkn pavlova lama dah..Nasib order Red Velvet Cake lepas lunch tu diaorg lambat hantar. Kwn aku dah bosan tunggu, so cancel je order. Telan air liur je aku tgk waiter tu patah balik masa on the way nak hantar ke meja ktorg sbb kawan aku dah start sound2 manager dia. Hahaha..Nasib baikk..
So smlm ptg aku pun shopping la barang2 detox kat Isetan. Harini start hari pertama. So far belum cheat lagi. Aku dah sorok balang berhantu Popiah Nestum tuh!. Ciss..berdebah betul kan..Then aku berazam nak buat 2 hari BETUL-BETUL sbb Khamis-Sabtu nak bercuti-cuti Malaysia..Yahoooo..Mau ke Penang bersama anak2 tersayang...Aku tgh berfikir2 lagi ni nak pekena Nasi Kandar ke tak nak...hahaha..Sbb so far aku cheat ke, makan mcm badak ke, aku masih belum sentuh nasi. Tapi if ko kat Penang, adalah "berdosa" kalau tak makan Nasi Kandar kan?? Hmmm...tgk la akan di pertimbangkan..hahaha

Best betul baca cite kawan2 yg dah success dgn detox diet nih. Aku gak yg kena betul2 kuat semangat. Mcm dah tersasar sikit aim. Tapi takpelah, aim asal aku nak turun at least 1kg per week, 4kg's per month. So far aku start dari 17th Oct aritu aku dah turun 4kg. So sampai Khamis ni if maintain 4kg's tu..kira aku meet target la kan. Cuma if aku tak cheat, tak belasah makan kalau tak detox, lagi bagus..mungkin lagi byk turun kan..
Starting next week aku dh start kelas bahasa German kat KLCC. Kelas start kul 10.00am-1.00pm. Mcm sedih sket nak letak si dobot kat school. Dah biasa dgn dia hari2 kan. Tp takpe, 2 bln jer. Lepas tu dobot akan kembali ke pangkuan Mummy!!!..hehehe..So dgn itu aku nak amik kesempatan. Aku gi KLCC dgn Daddy, bfast dgn dia..Then aku JALAN KAKI dari KLCC ke Wisma See Hoy Chan (Sebelah US Embassy, Jln Tun Razak). Aku tgk kat google maps dalam 3km, amik masa dlm 28min jalan kaki....Kalau ikut jalan aku, mmg 45min la kot. Jalan 5 min, duduk rehat..Jalan 5 min, duduk makan...hahaha..

Aku pikir benda tu free workout kan. Dari nak drive pastu kena parking RM6 for 3 hours, or nak naik LRT pastu menapak gak dari Ampang Park station, sama je..Baik aku biasakan jalan kaki hari2. Harap2 bertahan lah.
Then lepas class aku lunch dgn kawan2 tercinta kat KLCC, elok je diaorg masuk keje kul 2pm, aku pun nak masuk gym. Hehehe..Buat la apa2 kat situ, sambil menunggu Daddy abis keje kul 6-7pm. Byk benda boleh buat. Harap2 aku buat benda yg berfaedah dan tak curi2 tido dlm sauna..Miahahaha

Penuh la blog ni dgn entry kuruskan badan..Selagi tak kurus badan ni kan..Hahaha..Smlm niat di hati nak beli seluar kat Dorothy Perkins. Aku mmg suka DP ni sbb kena dgn cutting aku. Pinggang kecik, punggung Ya Ampun!!!..hahaha..So far smlm aku masuk size 16. SIZE 16 ok!!!!..dulu pakai size 10/12..huwaaa... takpe..pelan2 ok..pelan2..akan aku pastikan aku masuk gak size 10 or 12 next year!!!.

Ini la pavlova idaman kalbu yg aku makan smlm. Besar gak. Makan sorang2. Habis. Sedap. Puas hati. Hahaha...To kwn2 yg tgh bergiat men"detox" kan diri..Syabas..mari la kita sama2 kuatkan semangat...Nnti update la progress masing2 k. Buat pembakar smangat utk aku jugak...

:: Ben's Pavlova:

Nak Nasi Kandar ke tak nak....nak Nasi Kandar ke tak nak...nak Nasi Kandar ke tak nak..
::  UWAAAAAAA::

 

3 comments:

syanasaid said... [Reply to comment]

hahahaa *gelak besar*
ko sungguh2 la detox minggu ni
pastu ko hadiah kan diri ko sepinggan nasi kandar
xpe kot sekali jek
jgn plak 3hari kt penang ko hentam 6kali nasi kandar
(lunch + dinner)
hehee

qemaishak said... [Reply to comment]

tengok gambar dah terliur nasi kandar tu kak hehe..

xpe diet sekarang nanti g penang makan berat naik pun maintain lagi sebab dah diet turun berat awal kan, kot duk teringat nasi kandar tu je hihi

mama3A's said... [Reply to comment]

zu, dh pecah ke angka keramat tu? jeles2x... akk ni kata nk start mnggu nie.. tk start2 jgk.. aduh.. tlg!! mana pergi semangat nk diet ni.. huhu..